Sri Lanka budget guesthouse tour

Tijdens deze Sri Lanka rondreis verblijf je in B&B's en guesthouses. Diners organiseer je eenvoudig zelf. Entrees kun je als je wilt vooraf bij ons regelen. De reis kun je uitbreiden naar 18 dagen met enkele stranddagen in Nilavelli aan de oostkust.

- Je betaald de prijs op de website!
- Unieke Sri Lanka eco boerderij verblijf
- Bezoek koningsstad in tuk tuks
- Jeep safari met kans op luipaarden
- Treinreis door bergen en theeplantages
- Afsluiten in houten cabana's op het strand
- Oostkust strandverlenging (optioneel)

De route van de Sri Lanka guesthouse tour
De route van de Sri Lanka guesthouse tour

Dag 1 Sri Lanka, here we come!

Je Sri Lanka budget rondreis begint op de luchthaven. Je komt trouwens altijd de volgende dag aan. Vliegen kan vanaf Amsterdam maar ook voordelig vanaf Düsseldorf of Brussel. Wij doen je graag een voorstel maar zelf een leuke aanbieding opzoeken kan natuurlijk ook.

Dag 2 Een korte rit naar je eerste hotel

Je Sri Lanka rondreis is begonnen! Onze chauffeur wacht je op de luchthaven Bandaranaike op en brengt je vervolgens naar Negombo. Negombo ligt direct aan zee en is een vissersplaats. Je start je reis best wel luxe in een kleinschalig hotel op loopafstand van het strand, de winkeltjes en de restaurants. Je hotel ligt vlak naast de beroemde Dutch canals en heeft zelfs een lekker zwembad. De kanalen zijn door de Nederlanders ten tijde van de VOC aangelegd in Negombo.

Kleurige marktkooplieden

Dag 3 Op weg naar de culturele driehoek

De leeuwenrots Sigiriya zie je al van verre liggen
De leeuwenrots Sigiriya zie je al van verre liggen

Vroeg op vandaag! We rijden je in zo'n drie en een half uur naar de culturele driehoek. Als je ook de excursies boekt maak je een rit op een ossenkar door een klein dorpje. De leeuwenrots Sigiriya zie je al van ver. Het is best een stevige klim maar gelukkig is er voldoende te zien op weg naar de top. Wat dacht je van een grot met muurschilderingen uit de 5e eeuw en als finale een trap aan de rotswand beginnend tussen twee leeuwenpoten. Je guesthouse met zwembad ligt op korte afstand van de rots verstopt in de jungle. Ook hier met zwembad!

Dag 4 Polonnaruwa bezoek je in een tuk tuk

Het is ruim een uur rijden naar Polonnaruwa. Je bezoekt hier het museum en de oude koningsstad zelf. Dit doe je (als je onze excursie boekt) per tuk-tuk, dit is de lokale drie-wieltaxi. In het uitgestrekte gebied liggen de verschillende tempels en beelden van de oude stad. Polonnaruwa is de tweede hoofdstad van Sri Lanka geweest en is gebouwd in de 11e en 12e eeuw na Christus. Het is een door UNESCO beschermd werelderfgoed waar de enorme beelden goed bewaard zijn gebleven. Je overnacht weer in je guesthouse bij Dambulla.

Polonnaruwa bezoek je in een tuk tuk

Dag 5 Via Dambulla rijden we je naar Digana

Bijzondere muurschilderingen in Dambulla
Bijzondere muurschilderingen in Dambulla

Je Sri Lanka rondreis gaat verder met een bezoek aan de grootste fruit en groentemarkt in Sri Lanka. Hier is het dag en nacht druk. In Dambulla ligt ook een rotstempel met enorme Boeddhabeelden en imposante rotsschilderingen. In de grotten kun je meer dan 150 muur schilderingen bewonderen. In de loop van de middag kom je aan in Digana. Je eco boerderij ligt hier aan een groot meer en je wordt ontvangen door de vriendelijke eigenaren.

Dag 6 Vandaag stel je een eigen programma op

Vandaag stel je met de eigenaren van Tamarind gardens een programma op. Je kunt helpen op de kleine eco boerderij en soms met het maken van kaas. Ook kun je met de dames van het dorp je eigen Sri Lankaanse rice and Curry maaltijd bereiden. Vanuit de eenvoudige kamers kijk je direct op het meer uit. Heel soms lopen er olifanten aan de overkant te grazen. Een bijzondere plek die we je graag aanbevelen. Ohh ja, lekker een boek lezen en 'gewoon' genieten kan uiteraard ook.

Verblijf op een bijzondere eco boerderij aan het Digana meer
Verblijf op een bijzondere eco boerderij aan het Digana meer

Dag 7 Kandy ligt op een half uur rijden, je bezoekt het met je gids

Een korte blik op de Tand van Boeddha tijdens de ceremonie
Een korte blik op de Tand van Boeddha tijdens de ceremonie

In Kandy, op een half uur rijden van Digana, bezoek je de botanische tuin. Er is tijd genoeg om ook door het levendige centrum te lopen dat je eenvoudig zelf verkent vanuit je guesthouse. In de namiddag neemt de chauffeur je mee naar de ceremonie in de Tempel van de Tand. Dit is, niet alleen voor de Sri Lankaanse bevolking maar voor veel Boeddhisten een heilige plek. Je eenvoudige guesthouse ligt op loopafstand van de tempel.

Dag 8 We rijden je de bergen in naar Nuwara Eliya

We rijden je naar Nuwara Eliya waar we in de middag aankomen. Onderweg is voldoende te zien. Je zult merken dat het landschap veranderd in één enorme theetuin met plantages. Op één van deze plantages bezoek je ook een theefabriek (Zondag's gesloten) en leert er alles over breakfast tea, silvertips en black tea. Nuwara Eliya's hoogtepunten zijn het Engelse postkantoor, de renbaan, Victoria park en het stadsmeer. Het ligt allemaal dicht bij elkaar en op loopafstand van je knusse family run guesthouse.

Sri Lanka theeplantage

Dag 9 bezoek aan Horton Plains (optie) en met de trein naar Ella.

Baden onder de waterval nabij Ella
Baden onder de waterval nabij Ella

Vroeg op vandaag als je er voor kiest om Horton Plains te bezoeken, dit is optioneel*! Je wordt dan naar de hoogvlakte Horton Plains gebracht waar je een mooie wandeling maakt langs World's End en Bakers Fall's; een uitzichtpunt en een waterval. Dicht bij Nuwara Eliya ligt het station van Nanu Oya. Hier vertrekt je trein naar Ella. De rit voert langs theeplantages, watervallen en door ruig berggebied. Ook passeer je het hoogst gelegen station van Sri Lanka.
* Het kan kouder en regenachtig zijn in Nuwara Eliya. Niet iedereen wil om vier uur opstaan voor een wandeling op Horton Plains. Dit is derhalve optioneel en extra te reserveren.

Dag 10 We verlaten de bergen en rijden naar het wildpark Yala

Het Yala National Park is één van de grootste natuurparken in Sri Lanka. Het grenst grotendeels aan de oceaan. Het overige deel van het park is overwegend laag begroeid. Dat vergroot de kans op wild spotten! Je gaat met een jeep het park in en maakt een uitgebreide tocht door Yala. Olifanten komt je hier regelmatig tegen, maar er zijn ook buffels, beren, krokodillen en herten te zien. Het is één van de parken in Sri Lanka waar luipaard te spotten is. Die zijn helaas doorgaans lastiger te vinden. Pas geleden zagen gasten van ons er toch weer enkele.

Yala is één van de wildparken waar je luipaard kunt spotten
Yala is één van de wildparken waar je luipaard kunt spotten

Dag 11 Op naar het tropische strand van Tangalla

Zo tropisch kan je verblijf zijn!
Zo tropisch kan je verblijf zijn!

Je verblijft in Tangalla op het strand tussen de palmbomen. Vanuit je chalet stap je zo met je bloten voeten op het strand. Dineren doe je bij kaarslicht aan de zee. Voor je hotel ligt een natuurlijk zwembad in zee. Doordat de rotsen de branding breken kun je hier het hele jaar de zee in. Dit is tropisch genieten in optima forma!

Dag 12 Tangalla

Strandverblijf in Tangalla.

Dag 13 Via de zuidkust naar Galle waar je in het fort verblijft

We rijden langs de zuidkust naar Galle waar het oude Nederlands sterfort direct aan zee ligt.
 Straatnamen, een bord boven de poort en het oude Nederlands Hervormde kerkje laten oude VOC-tijden herleven.
 In de kerk loop je letterlijk over Nederlands verleden. Via straatjes met Oudhollandse namen struin je naar de oceaan. Er is veel gerestaureerd en prachtig opgeknapt de laatste jaren. Je hebt alle tijd om het fort te ontdekken want we reserveren een klein guesthouse binnen de muren van het fort, de sfeer in het fort is 's avonds als de dagtoeristen weg zijn erg bijzonder.

Koloniaal genieten in het sterfort in Galle
Koloniaal genieten in het sterfort in Galle

Dag 14 We rijden je vandaag terug naar Negombo

Via de westkust rijden we je vandaag terug naar Negombo waar je Sri Lanka rondreis begon. Onderweg is nog genoeg te zien. In de loop van de middag kom je in Negombo aan waar verblijft in het hotel waar je ook de eerste nacht sliep.

Dag 15 Negombo - Luchthaven

Je stapt nog één keer in bij je chauffeur. Op de luchthaven van Sri Lanka nemen jullie afscheid en begin je aan je terugvlucht.

Verlenging oostkust
Deze Sri Lanka rondreis kun je verlengen met enkele dagen verblijf aan de oostkust. Gedurende de zomerperiode is de zee daar aangenaam rustig en kun je er rond Pigeon Island snorkelen en duiken. De echte avonturiers gaan de zee op met een klein bootje om de daar aanwezige walvissen te spotten.

Dag 5 t/m 8 We rijden je naar de oostkust voor enkele dagen strand (3 nachten) en vervolgen het programma als bovenstaand vermeld bij dag 5

> Toch liever meer luxe? Budget of middenklasse, je vindt ze hier
Visser in het oosten van Sri Lanka
Visser in het oosten van Sri Lanka