Praktische reisinformatie over Sri Lanka

Gezondheid in Sri Lanka

Naast het regelen van je Sri Lanka visum en geldzaken is je gezondheid op je rondreis een van de belangrijkste dingen. Neem daarom alle tips en adviezen in acht om je reis zo onbezorgd mogelijk te laten verlopen. Voordat je aan je Sri Lanka rondreis begint kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen nemen, maar ook tijdens je Sri Lanka reis en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten. We raden je aan om contact op te nemen met de GG&GD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties. Aanbevolen wordt inentingen Hepatitus A, Buiktyfus en DTP. Drink in Sri Lanka geen kraanwater en koop flessen water. Sri Lanka is een van de veiligste landen ter wereld, ondanks haar 21 miljoen mensen komt criminaliteit heel weinig voor en je kunt 's avonds zonder problemen op straat lopen, ook in de steden. Voor actuele informatie kun je altijd kijken op www.minbuza.nl, de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, onder het kopje Landen en Reizen en dan onder Reisadviezen.

Geldzaken in Sri Lanka

De munt op Sri Lanka is de Srilankaanse rupee (LKR).Omdat je maar maximaal LKR 1000 mag in-, of uitvoeren is wisselen in Nederland niet handig. Overigens wordt daar niet streng op gecontroleerd, Euro's mag u onbeperkt in- en uitvoeren. Euro's en Amerikaanse dollars kunt u overal wisselen. Het meest handige is echter wat dollars of euro's meenemen maar gewoon pinnen in Sri Lanka. Zelf in de meest kleine plaatsjes kun je pinnen. De chauffeurs van Singha reizen weten de banken te vinden waar dat kan. De wisselkoers kun je eenvoudig opzoeken op Google. Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. Let echter goed op! Ook in Sri Lanka zijn skimmers actief!

Geld opnemen in Sri Lanka

Ook geld opnemen met je creditcard is in de grotere plaatsen in Sri Lankan mogelijk. Dit kan bij de meeste banken. Je dient je dan te kunnen legitimeren met je paspoort. Geld opnemen via je bank- of giropas met je pincode is mogelijk. In Sri Lanka vind je bijna overal pinautomaten waar je met je bankpas geld kunt halen. Verder is het handig om wat 'reserve geld' te hebben. Euro's worden bij vrijwel alle banken en bij balies van grotere hotels geaccepteerd. Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in Sri Lanka en in de eigen munt.

Banken in Sri Lanka

De banken zijn in Sri Lanka meestal geopend op werkdagen.
Op Poya dagen, een feestdag gerelateerd aan een volle maan, zijn de banken gesloten.

Vervoer en lunch onderweg in Sri Lanka

Je chauffeur brengt je tijdens je rondreis naar de plaatsten die in de tour beschreven staan. Je kunt met hem overleggen als je onderweg een keer wilt stoppen bij een dorpje dat jullie passeren. Hij zal onderweg stoppen op plekken waar je veilig kunt lunchen. Wil je echt local food kun je dat aangeven. Weet dat je de chauffeur dan soms een beetje moet overtuigen. Niet alleen zal hij oprecht zorg hebben dat je geen last krijgt van buikklachten door echt lokaal voedsel te eten, ook zal hij, zonder dat te willen zeggen, zorgen hebben omdat hij dan zelf voor zijn lunch dient te betalen. In de meeste 'toeristen' lunchplekken krijgen chauffeurs een maaltijd aangeboden. Je kunt hem aanbieden zijn lunch te betalen, dat zal hij zeker waarderen.
Voor vervoer ter plaatse kunt je gebruik maken van een driewiel-taxi. (Tuktuk) De kosten variëren per plaats. Zo betaal je in de toeristen plaatsen meer en in de steden ook. Je kunt wellicht eerst bij je hotel informeren of ze een goede driver weten, afdingen is gebruikelijk. Dat doe je overigens het best vooraf!

Nieuwsgierig naar onze Sri Lanka rondreizen geworden? We hebben er zo'n dertig!