Met de trein door Sri Lanka

Tijdens deze Sri Lanka rondreis met de trein leg je maar liefst 5 trajecten per trein af. Je bezoekt alle koningssteden en gaat op safari. De treinreis voor de echte avonturier. Hoewel... je verblijft in de betere hotels en tussenliggende trajecten leg je met je chauffeur af. Tijdens alle treinreizen vervoert hij ook je bagage. Een reis waarbij je drie koningssteden aandoet en twee keer op safari gaat.

Route 'Met de de trein door Sri Lanka'
Route 'Met de de trein door Sri Lanka'

Dag 1

Je vertrekt vandaag voor een avontuurlijke treinreis door het mooie Sri Lanka. Een bijzondere rondreis met veel trajecten per trein.

Boeddha shop onderweg in Sri Lanka
Boeddha shop onderweg in Sri Lanka

Dag 2 Luchthaven - Waikal

Nadat je op de luchthaven bent ontvangen door je chauffeur brengt hij je in zo'n 30 minuten naar Waikkal. Hier liggen de rustige stranden te noorden van Negombo. Je verblijft hier twee nachten in een luxe hotel direct aan het strand. Onderweg naar Waikkal zul je al direct merken dat het verkeer in Sri Lanka niet altijd even geordend is als je gewent bent. Er is onderweg voldoende te zien, van koeien op de weg tot kleine Boeddha winkeltjes.

Dag 3 Ontspannen dag in Waikkal

Relax dag in je hotel in Waikkal. Zo weet je zeker dat je uitgerust begint aan je Sri Lanka rondreis.

Dag 4 Colombo - Polonnaruwa

Vandaag maak je de eerste treinreis en wel die naar Polonnaruwa. Het is leuk om te merken dat de mensen in de trein nog niet zo gewent zijn aan toeristen in de trein. Je maakt daardoor snel contact met de vriendelijke bevolking. Er is altijd wel iemand die Engels spreekt of wil helpen met vertalen. Doordat Sri Lanka, het voormalige Ceylon, lang een Engelse kolonie is geweest, en daarvoor Portugees en Nederlands, spreken veel mensen een woordje Engels. Vaak kom je achternamen tegen die Portugees of Nederlands zijn. In Polonnaruwa wacht de chauffeur op het station en hij brengt je naar je hotel.

Altijd wel nieuwe vrienden in de trein
Altijd wel nieuwe vrienden in de trein

Dag 5 Polonnaruwa

Vandaag bezoek je eerst de oude koningsstad Polonnaruwa en vervolgens ga je op jeepsafari in het Mineriya national park. In Polonnaruwa tref je verspreid over de oude stad de verschillende tempels en Boeddha beelden aan die een bezoek zo de moeite waard maken. In het museum doe je een eerste indruk op. Je zult versteld staan over zoveel rijkdom in een tijd die overeenkomt met onze middeleeuwen. In de middag ga je op jeepsafari in een park waar in augustus en september vaak enorme kuddes olifanten worden waargenomen tijdens de great trek. Ook buiten die maanden is de kans dat je olifanten spot goed aanwezig.

Stop, het is te diep om verder te gaan!
Stop, het is te diep om verder te gaan!

Dag 6 Polonnaruwa - Sigiriya

We schuiven een stukje op in de culturele driehoek en bezoeken vandaag de rotstempel Dambulla en de leeuwenrots Sigiriya. Sigiriya is een rotsfort uit de vijfde eeuw. Het is een beschermde UNESCO site gebouwd door koning Kassapa tussen 477-495 na Chr. Rondom de rots lagen vroeger de tuinen van de koning en de woningen van de soldaten en het volk en op de rots het kasteel van de koning. Bij Dambulla ligt een rotstempel met een enorme hoeveelheid Boeddha beelden en imposante rotsschilderingen. Deze in de eerste eeuw voor Christus ingerichte grotten zijn te danken aan koning Walagambahu. In de grotten kun je meer dan 150 muurschilderingen in uitstekende kwaliteit bewonderen.

Yes! Sigiriya leeuwenrots in Sri Lanka bedongen:)
Yes! Sigiriya leeuwenrots in Sri Lanka bedongen:)

Dag 7 Sigiriya

Vandaag kun je alle indrukken van de afgelopen dagen rustig verwerken. Het hotel heeft een fijn zwembad waar het goed vertoeven is. Liever toch nog actief bezig? Het beklimmen van de rots Pidurangala is ook zeker de moeite waard! Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht op de leeuwenrots.

Dag 8 Sigiriya - Anuradhapura

Het klooster van Mihinthale in Sri Lanka
Het klooster van Mihinthale in Sri Lanka

Op weg naar Anuradhapura bezoek je als eerste bij Ritigala de overblijfselen van een oud klooster waar 3000 monniken in de jungle leefden. Bij Aukana staat een groot beeld dat zo belangrijk is dat het in Sri Lanka over het gehele eiland meerdere keren is gekopieerd. In de namiddag bezoek je Mihinthale dicht bij Anuradhapura waar je overnacht. Mihinthale is een berg met bovenop een heilig, nog in gebruik zijnde, klooster. Het is een bedevaartplaats voor de lokale bevolking vanwege de rol die deze plek heeft gespeeld in het tot stand komen van het Boeddhisme in Sri Lanka.

Dag 9 Anuradhapura

Vandaag laten we je de highlights van de andere oude koningsstad Anuradhapura zien. Je maakt een sightseeing tour door de oude stad. Je bezoekt enkele tempels en oude stupa's. 
Soms al uitgegraven, soms nog niet. Hier ervaar je goed de beleving van het boeddhisme van vroeger en zoals het nu nog beleeft wordt. Vaak is er in een tempel een dienst gaande. Bezoek zeker de bodhi-boom, gepland met een loot van de boom waaronder Boeddha verlichting vond. Een zeer heilige plek in Sri Lanka.


Detail van een tempel in Anuradhapura
Detail van een tempel in Anuradhapura

Ontmoeting onderweg met een bus met schoolkinderen in Sri Lanka
Ontmoeting onderweg met een bus met schoolkinderen in Sri Lanka

Dag 10 Met de trein naar Kurunagala en vanaf hier naar Kandy

De chauffeur brengt je naar het station waar je de trein naar Colombo neemt. Je stapt uit bij de plaats Kurunagala waar je de chauffeur weer treft. Vervolgens rijden jullie naar de jongste van de drie koningssteden Kandy. Hier kom je in de loop van de dag aan. Je hebt vervolgens nog de tijd om vast de eerste indrukken van de stad op te doen. Je hotel ligt rustig en toch op 5 minuten lopen van het levendige centrum. Morgen ga je verder op verkenning uit!

Al onze reizen zijn geheel op maat te maken
Heb je bepaalde wensen? Laat het ons even weten en dan gaan we ermee aan de slag.

Stuur ons een mail

Dag 11 Kandy

Je bezoekt in de ochtend de botanische tuin.Je bezoekt de botanische tuin in de voorstad Peradeniya. Deze tuinen die nog uit de tijd van de Engelsen stammen zijn wonderschoon. Je hebt er orchideeën, palmbomen, enorme bamboe bossen en bomen die vol hangen met enorme vleermuizen. Bij het theehuis zitten vaak gezinnen gezellig op het gras te picknicken. Tegen de avond bezoek je de ceremonie in de Tempel van de Tand. Dit is de belangrijkste tempel van het land! Wist je trouwens dat een Sri Lankaan tijdens een bezoek aan een belangrijke dienst of tempel vaak in het wit gekleed gaat? Rondom de tempel zul je het zien.

Op weg naar de Tempel van de Tand
Op weg naar de Tempel van de Tand

Dag 12 Vandaag maak je een treinreis naar Nuwara Eliya

Theepluksters op weg naar Nuwara Eliya
Theepluksters op weg naar Nuwara Eliya

Vandaag staat er weer een treinreis gepland tijdens deze Sri Lanka rondreis. Dit keer de bergen in op weg naar Nuwara Eliya. De eerste stops zijn nog allemaal voorsteden van Kandy. Heb je die éénmaal gehad dan ga je de bergen in en neemt het aantal theeplantages toe tot je bijna niets anders meer ziet. Het plukken van de thee gebeurt nog steeds met de hand en wel door vrouwen. Je zult ze onderweg vast zien. In Nuwara Eliya zal het je opvallen dat de Engelsen hun stempel op het plaatsje hebben gedrukt. Je verblijft er in koloniale sferen.

Dag 13 Je bezoekt Horton Plains en pakt de trein naar Ella

Voor dag en dauw word je opgehaald en rijden we je in een uur naar de hoogvlakte Horton Plains. Hier maak je een wandeling van enkele uren door het natuurgebied. We gaan zo vroeg weg zodat je de meeste kans hebt op een mooi uitzicht. Op de hoogvlakte passeer je ook nog de waterval Bakers Fall's. In de middag neem je de trein naar Ella. Dit stuk vinden wij zelf het mooiste stuk treinreis in Sri Lanka. Je rijdt door bergachtig gebied met afwisselend theeplantages, ruige bergen, bergstations, watervallen en vergezichten. In Ella stap je uit en brengt de chauffeur je naar alweer een mooi guesthouse waar je overnacht met uitzicht op little Adam's Peak.

Bergstation hoog in de bergen van Sri Lanka
Bergstation hoog in de bergen van Sri Lanka
De kans op een olifant met jong is aanwezig
De kans op een olifant met jong is aanwezig

Dag 14 Ella - Udawalawe

We verlaten Ella en rijden je naar Udawalawe. Bergen zijn dan inmiddels heuvels geworden en in dit heuvelachtige gebied is de kans om olifanten te spotten echt heel groot. Bij Udawalawe is ook een olifanten opvang centrum waar olifanten geholpen worden weer in de vrijheid terug te keren. Je gaat later op de middag met een ervaren ranger het park in om op zoek te gaan naar de dieren. Je verblijft in de buurt van het wildpark.

Dag 15 Udawalawe - Galle

We verlaten het groene binnenland en rijden naar de zuidkust. Een deel van de route gaat over de weg die vlak langs de oceaan loopt. We gaan op weg naar Galle daar ligt één van de mooist bewaard gebleven en gerestaureerde Nederlandse sterforten. De sfeer binnen de muren van het fort is bijzonder. Je treft er trendy winkeltjes aan in koloniale panden. Omdat het zo'n bijzondere sfeer is overnacht je ook deze nacht binnen de muren van het fort. In Galle is het verblijf op basis van Logies en ontbijt.


Koloniale sfeer in het Nederlandse sterfort van Galle
Koloniale sfeer in het Nederlandse sterfort van Galle

Dag 16 Je neemt de trein langs de westkust naar Mount Lavinia

Entree van het Mount Lavinia hotel
Entree van het Mount Lavinia hotel

Vandaag brengen we je naar het station van Galle en neem je de trein langs de westkust naar Colombo. Je stapt uit in Mount Lavinia. Dit is een grotere plaats net ten zuiden van de hoofdstad. Je treft er de stranden aan en het is er aan de kust rustiger. Je verblijft in een oud gouverneurshuis, het treinspoor ligt er dankzij hem. Het was zijn manier om bij zijn buitenhuis in Mount Lavinia te komen. En dat buitenhuis is nu jullie hotel. Diner op het terras met zicht op de skyline van Colombo is een begrip in Sri Lanka. Doen dus!

Dag 17 Mount Lavinia

Ontspannen dag in het Mount Lavinia hotel. Indien je wilt kun je eenvoudig met een tuk tuk de hoofdstad Colombo verkennen.

Dag 18 Mount Lavinia - Luchthaven

We rijden je naar de luchthaven waar je enkel uren later aan je terugvlucht begint. Je rondreis in Sri Lanka zit er helaas op.