Culinaire luxe in Sri Lanka

Ben je op zoek naar een rondreis Sri Lanka met verblijf in luxe en mooi gelegen hotels? Hou je erg van lekker eten? Dan is onze Culinair rondreis de reis voor jou. Je verblijft in mooie hotels die speciaal zijn uitgezocht voor de culinaire rondreis. Vaak een luxe hotel maar soms ook een bijzondere maar goed verzorgde home stay waar je de echte Sri Lankaanse curry leert maken.

De route van de culinaire rondreis. Da's een ideale vakantie in Sri Lanka
De route van de culinaire rondreis. Da's een ideale vakantie in Sri Lanka

Dag 1 Vertrek naar Sri Lanka

Jullie reis begint vandaag! Alle vluchten uit Europa komen de volgende dag aan in Sri Lanka.

Dag 2 Luchthaven - Colombo

Onze chauffeur staat op de luchthaven geduldig op je te wachten, hij heeft een bordje bij zich met je naam erop. Afhankelijk van de drukte rij je in ongeveer een uur naar het Kingsbury hotel dat naast het Galle Face Green ligt. Dit is het gedeelte van Colombo waar de boulevard ligt. Daar staan op zondag vaak de kleurigste kramen. We laten je de highlights van de stad zien tijdens een stadsrondrit. Aansluitend is er een echte high tea. Zoals je wellicht weet was Sri Lanka ooit een Engelse kolonie en je zult gewoonten of woorden uit het Engels tegen gaan komen. Ook uit het Nederlands en Portugees overigens, die nog voor de Engelsen in het toenmalig Ceylon zaten.

Fleurige ontvangst op de luchthaven van Sri Lanka
Fleurige ontvangst op de luchthaven van Sri Lanka

Dag 3 Colombo - Pinawella - Dambulla

We verlaten de hoofdstad en rijden richting Kandy. Halverwege verlaten we de hoofdweg en rijden we de kleinere weg in naar het olifanten centrum Pinawella.Hier worden sinds 1975 olifanten opgevangen hoewel het er toen nog maar 7 waren en tegenwoordig wel 60! Vaak zijn er pasgeboren dieren en het spelen van de olifanten in de rivier bij het opvanghuis is een schouwspel. We rijden je door naar Dambulla waar we de fruit en groenten markt bezoeken. Als we geluk hebben proeven we bij één van de vele stalletjes langs de weg verse mango. Verblijf in het moderne Aliya resort.

Dag 4 Dambulla - Polonnaruwa - Dambulla

Op ongeveer een uur rijden van Dambulla ligt de oude koningsstad Polonnaruwa. Hier bezoek je eerst het museum en krijgt er een goede indruk van de rijkdom van dit oude koninkrijk. Polonnaruwa is de tweede hoofdstad geweest en werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw na Christus. Het is een UNESCO beschermd werelderfgoed. Je bezoekt hier de overblijfselen van het koninklijke paleis, van de bibliotheek en je vindt er enkele enorme in de rots uitgehakte Boeddhabeelden. In het hotel kun je deze avond eten in het Nagula restaurant. Hier eet je traditioneel Sri Lankaans uit kleipotten

Dag 5 Dambulla - Kandy

Altijd levendigheid bij de Tempel van de Tand
Altijd levendigheid bij de Tempel van de Tand

We rijden in alle rust naar Kandy. Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka. Kandy was ook de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse koningen. Ook dit is een UNESCO heritage site. De stad heeft veel te bieden en als je familie uit Kandy komt dan kun je je voorstaan op iets. Veel van de oude legenden en gebruiken worden hier nog levend gehouden. In Kandy is het stadsmeer dat door de laatste Singhalese koning Sri Wickrama Rajasinghe in 1798 gebouwd is het centrum waarom heel veel gebeurt. De tempel van de Tand, naast het meer is de belangrijkste tempel van het eiland. Hier wordt een tand van Boeddha bewaard. Ook in de buurt van het stadsmeer en de tempel is het levendig centrum met een gezellige bazaar en veel kleine winkeltjes.

Dag 6 Kandy

Je verblijft in Kandy in een huis uit begin 19e eeuw en de orginele naam van dit huis was "Rambukwelle Walauwa" Een Walauwa is de naam voor de typisch koloniale stijl huizen zoals je die in een groot deel van Sri Lank tegen komt. het huis is al die jaren in de familie gebleven en sinds een aantal jaren is het een homestay, maar dan wel één met stijl. Vandaag ga je op pad en als je vroeg wilt opstaan kun je een indruk krijgen hoe het er in alle vroegte aan toe gaat in een klein dorpje. Na het ontbijt ga je op de markt inkopen doen en leer je veel over het maken van het nationale gerecht Rice and Curry. De belangrijkste maaltijd in Sri Lanka is de lunch en van de curries zijn wel honderd verschillende soorten. In de middag ga je met de chauffeur op pad en verkent de stad. In de namiddag bezoek je de ceremonie in de Tempel van de Tand. Bij terugkomst heeft de eigenaar misschien de BBQ wel aangestoken.

Dag 7 Kandy - Nuwara Eliya

Je neemt afscheid van de vriendelijke eigenaar van de homestay en zijn vrouw. Voor we kandy echt verlaten bezoeken we er nog de botanische tuin. Deze is ontworpen als een siertuin voor een Singhalese koning en is tijdens de Engelse koloniale tijd uitgebreid. We rijden je verder de bergen in en je bezoekt een theefabriek op een plantage. We bezoeken Nuwara Eliya en laten je de sfeer van dit plaatsje met Engels postkantoor proeven. Je hotel ligt een stukje buiten de plaats temidden van de theeplantages. Het is dan ook een tot luxe hotel verbouwde theefabriek. Dineren, of beter je culinair laten verwennen, doe je deze avond in een treinstel naast het hotel.

.. even zelf proberen hoe moeilijk theeplukken is
.. even zelf proberen hoe moeilijk theeplukken is

Dag 8 Nuwara Eliya - Bandarawela

We verlaten het hotel en rijden via Nuwara Eliya naar het plaatsje Nanu Oya. Hier ligt het station. Je maakt een treinreis naar Bandarawela. Dit stuk spoor loopt door bergachtig gebied en je uitzicht wordt dan ook daardoor bepaald. Je rijdt langs theeplantages, over het hoogste station van het eiland en langs watervallen. In de trein is het vaak erg gezellig. Voor veel Sri Lankaanse gezinnen is het een echt uitje en ze maken graag een praatje met je. Soms wordt er gezongen en maar al te vaak deelt men een Sri Lankaanse lekkernij met je. Veel van onze gasten noemen de treinreis dan ook als één van de hoogtepunten van hun vakantie. In Bandarawela overnacht je in koloniale sferen.

Dag 9 Bandarawela - Udawalawe

We verlaten vandaag het berglandschap en gaan onderweg naar de heuvels van Udawalawe. Udawalawe iseen natuurpark dat bekent staat vanwege de vele olifanten die er leven. Bij het park hoort ook een transit center met als doel olifanten weer te laten wennen aan de vrijheid en ze uiteindelijk terug te brengen naar de vrije natuur. Je gaat met een ranger in zijn jeep het park in op zoek naar olifanten. In het Arthigira camp slaap je in een tented bungalow. Vaak is er in de avond een BBQ aan de rivier en sluit je af met een kampvuur.

Soms is het pad echt smal .. en de rivier te diep
Soms is het pad echt smal .. en de rivier te diep

Dag 10 Udawalawe - Tangalla

We rijden naar de Zuidkust. Tangalle is een plaats die vanwege meerdere redenen bekend is. Zo is de huidige president van Sri Lanka hier geboren. Daarnaast leggen op het Rekawa-strand nabij Tangalla zeeschildpadden hun eieren. Je kunt in overleg met het hotel zelf 's avonds een tuktuk regelen en er heen gaan. Er zijn hier uitgebreide stranden die exact aan het beeld van een echt tropisch strand beantwoorden: palmen tot aan de kust, op veel van de stranden kleine houten restaurantjes en een blauwe zee. Coco Tangalla ligt op een rots vlak bij het stadje zelf, je loopt er zo heen. Het is een kleine modern ingerichte bungalow met enkele kamers, het is er prima verblijven.

Dag 11 Tangalla

je verblijft ook deze dag en nacht in Coco Tangalla. Vaak maakt de kok met verse vis zo uit de zee een heerlijk maal.

Dag 12 Tangalla - Galle

Je gaat op pad naar Galle. Vanuit Tangalla is dat zo'n twee a drie uur rijden. Onderweg is er voldoende te zien, je rijdt overwegend de weg langs de kust. Je komt door kleine plaatsjes waar de vis langs de weg verkocht wordt. In Matara kom je ook langs het Nederlandse sterfort daar. We komen begin van de middag aan in Galle en je hebt alle tijd om het fort rustig te verkennen. Je hotel ligt aan de rand van Galle en via een voetpad dat langs de zee loopt kun je zo bij het fort komen. Of je vraagt de chauffeur je daar af te zetten en loopt zelf terug. Je kunt tenslotte altijd een tuktuk staande houden als je niet meer wilt lopen.

Tja en bij een culinaire reis hoort ook een espresso op z'n tijd! In Galle fort kan het.
Tja en bij een culinaire reis hoort ook een espresso op z'n tijd! In Galle fort kan het.

Dag 13 Galle - Mount Lavinia

Op ongeveer een half uur van Galle ligt net noorden van de badplaats Hikkaduwa het dorpje Telwatta. Dit stuk kust is zwaar getroffen tijdens de tsunami. Het water is hier soms wel bijna een kilometer het land op gelopen. Nabij Telwatta heeft de golf bovendien een trein meegesleurd waarbij veel mensen omkwamen. Als je nu het dorpje ziet en de kinderen je vrolijk toelachen zou je dat bijna al niet meer denken. Langs de doorgaande weg is met Nederlandse hulp een klein museum ter nagedachtenis ingericht. Je vindt er foto's van na de tsunami en van de wederopbouw en tekeningen van de dorpskinderen. In Telwatta zijn de nodige huizen door Nederlandse hulpverleners opgebouwd.

Dag 14 Mount Lavinia

Mount Lavinia is een voorstad van Colombo. Hier liggen de stranden van de hoofdstad, Het heeft de levendigheid van de stad en de rust van de aangrenzende oceaan. Het Mount Lavinia hotel is een oud huis van een Engelse gouverneur dat hier op een rots in de zee ligt. Het uitzicht vanaf het terras op de skyline van de hoofdstad is prachtig. Diner op het terras is een begrip in Sri Lanka. Ook heeft het hotel aan de andere zijde een privé strand waar het goed toeven is. Daar ligt ook een goed visrestaurant dat bij het hotel hoort. Wij reserveren een tafel voor je op het terras zodat je de reis kunt afsluiten met een mooi uitzicht.

Dag 15 Mount Lavinia - Luchthaven

We rijden je terug naar de luchthaven. Je terugreis is begonnen.