Culinaire luxe in Sri Lanka

Ben je op zoek naar een rondreis in Sri Lanka met verblijf in luxe en mooi gelegen hotels? Hou je erg van lekker eten? Dan is onze culinaire Sri Lanka rondreis de reis voor jou. In twee weken doe je de hoogtepunten van Sri Lanka aan. Je verblijft in mooie hotels die speciaal zijn uitgezocht voor de culinaire rondreis.

De route van de culinaire rondreis
De route van de culinaire rondreis

Dag 1 Vertrek naar Sri Lanka

Jullie reis begint vandaag! Alle vluchten uit Europa komen de volgende dag aan in Sri Lanka. Je kunt vertrekken vanaf Amsterdam, Dusseldorf of Brussel.

Dag 2 Luchthaven - Colombo

Onze chauffeur staat op de luchthaven geduldig op je te wachten, hij heeft een bordje bij zich met je naam erop. Afhankelijk van de drukte rij je in ongeveer een uur naar het Kingsbury hotel dat naast het Galle Face Green ligt. Dit is het gedeelte van Colombo waar de boulevard ligt. Daar staan op zondag vaak de kleurigste kramen. We laten je de highlights van de stad zien tijdens een stadsrondrit. Aansluitend is er een echte high tea. Zoals je wellicht weet was Sri Lanka ooit een Engelse kolonie en je zult gewoonten of woorden uit het Engels tegen gaan komen. Ook uit het Nederlands en Portugees overigens, die nog voor de Engelsen in het toenmalig Ceylon zaten.

Fleurige ontvangst op de luchthaven<br>
Fleurige ontvangst op de luchthaven

Dag 3 Je reist vandaag naar Sigiriya

We verlaten de drukke hoofdstad en rijden naar Dambulla waar we de fruit en groenten markt bezoeken. Als we geluk hebben proeven we bij één van de vele stalletjes langs de weg verse mango. Je verblijft vandaag in Sigiriya in een modern hotel met uitzicht op de leeuwenrots.

Dag 4 Je bezoekt de oude koningsstad Polonnaruwa

Op ongeveer een uur rijden van Sigiriya ligt de oude koningsstad Polonnaruwa. Hier bezoek je eerst het museum en krijgt er een goede indruk van de rijkdom van dit oude koninkrijk. Polonnaruwa is de tweede hoofdstad geweest en werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw na Christus. Het is een UNESCO beschermd werelderfgoed. Je bezoekt hier de overblijfselen van het koninklijke paleis, van de bibliotheek en je vindt er enkele enorme in de rots uitgehakte Boeddhabeelden. In het hotel kun je deze avond eten in het Nagula restaurant. Hier eet je traditioneel Sri Lankaans uit kleipotten

Dag 5 Via de Dambulla rotstempel naar Kandy

Altijd levendigheid bij de Tempel van de Tand
Altijd levendigheid bij de Tempel van de Tand

Via de rotstempel in Dambulla rijden we naar Kandy. Kandy is de culturele hoofdstad van Sri Lanka en was ook de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse koningen. Veel van de oude legenden en gebruiken worden hier nog levend gehouden. In Kandy is het stadsmeer dat door de laatste Singhalese koning Sri Wickrama Rajasinghe in 1798 gebouwd is het centrum waarom heel veel gebeurt. De tempel van de Tand, naast het meer is de belangrijkste tempel van het eiland. Hier wordt een tand van Boeddha bewaard. Je bezoekt de tempel in de avond tijdens de ceremonie.

Dag 6 Kookworkshop en de rest van de dag ter eigen invulling

Je leert vandaag tijdens een kookworkshop een echte rijst en curry maaltijd maken. Samen met de kok ga je eerst op de markt inkopen doen en leer je meer over de groenten, fruit en kruiden die in Sri Lanka groeien. De belangrijkste maaltijd in Sri Lanka is de lunch en er zijn wel honderd verschillende curries. Je maakt er vandaag samen met de kok een paar curries en de maaltijd zal na al dat koken goed smaken! De rest van de dag kun je zelf op verkenning gaan in Kandy. Heerlijk relaxen bij het luxe hotel kan natuurlijk ook.

Dag 7 Naar Nuwara Eliya

Voor we kandy echt verlaten, bezoeken we er nog de botanische tuin. Deze is ontworpen als een siertuin voor een Singhalese koning en is tijdens de Engelse koloniale tijd uitgebreid. We rijden je verder de bergen in en je bezoekt een theefabriek op een plantage. We bezoeken Nuwara Eliya en laten je de sfeer van dit plaatsje met Engels postkantoor proeven. Je hotel ligt een stukje buiten de plaats te midden van de theeplantages. Het is dan ook een tot luxe hotel verbouwde theefabriek. Dineren, of beter je culinair laten verwennen, kun je deze avond in een treinstel naast het hotel.


.. even zelf proberen hoe moeilijk theeplukken is
.. even zelf proberen hoe moeilijk theeplukken is

Dag 8 Je maakt een prachtige treinreis naar Bandarawela

We verlaten het hotel en rijden naar het plaatsje Nanu Oya. Hier ligt het station. Je maakt een treinreis naar Bandarawela. Dit stuk spoor loopt door bergachtig gebied en je uitzicht wordt dan ook daardoor bepaald. Je rijdt langs theeplantages, over het hoogste station van het eiland en langs watervallen. In de trein is het vaak erg gezellig. Voor veel Sri Lankaanse gezinnen is het een echt uitje. Soms wordt er gezongen en maar al te vaak deelt men een Sri Lankaanse lekkernij met je. Veel van onze gasten noemen de treinreis dan ook als één van de hoogtepunten van hun vakantie. In Bandarawela overnacht je in koloniale sferen.

Dag 9 Op safari in het Udawalawe national park

We verlaten vandaag het berglandschap en gaan onderweg naar de heuvels van Udawalawe, een natuurpark dat bekent staat vanwege de vele olifanten die er leven. Bij het park hoort ook een transit center met als doel olifanten weer te laten wennen aan de vrijheid en ze uiteindelijk terug te brengen naar de vrije natuur. Je gaat met een ranger in zijn jeep het park in op zoek naar olifanten.

Op zoek naar olifanten<br>
Op zoek naar olifanten

Dag 10 Tangalle aan de zuidkust is de bestemming vandaag

Tangalle is een plaats die vanwege meerdere redenen bekend is. Zo is de huidige president van Sri Lanka hier geboren. Daarnaast leggen op het Rekawa-strand nabij Tangalle zeeschildpadden hun eieren. Je kunt in overleg met het hotel zelf 's avonds een tuktuk regelen en dit strand bezoeken. Er zijn hier uitgebreide stranden die exact aan het beeld van een echt tropisch strand beantwoorden: palmen tot aan de kust, op veel van de stranden kleine houten restaurantjes en een blauwe zee. Coco Tangalla ligt op een rots vlak bij het stadje zelf, je loopt er zo heen. Het is een kleine modern ingerichte bungalow met enkele kamers, het is er prima verblijven.

Dag 11 Tangalle

je verblijft ook deze dag en nacht in Coco Tangalla. Vaak maakt de kok met verse vis een heerlijk maal.

Dag 12 Je bezoekt het Nederlandse fort in Galle

Je gaat op pad naar Galle. Vanuit Tangalle is dat zo'n twee a drie uur rijden. Je komt door kleine plaatsjes waar de vis langs de weg verkocht wordt. We komen begin van de middag aan in Galle en je hebt alle tijd om het fort rustig te verkennen. Je hotel ligt aan de rand van Galle en via een voetpad dat langs de zee loopt kun je zo bij het fort komen. Of je vraagt de chauffeur je daar af te zetten en loopt zelf terug. Je kunt tenslotte altijd een tuktuk staande houden als je niet meer wilt lopen.

Tja en bij een culinaire reis hoort ook een espresso op z'n tijd! In Galle fort kan het.
Tja en bij een culinaire reis hoort ook een espresso op z'n tijd! In Galle fort kan het.

Dag 13 Traditioneel lunch en overnachten in Mount Lavinia

Op ongeveer een half uur van Galle ligt net noorden van de badplaats Hikkaduwa het dorpje Telwatta. Dit stuk kust is zwaar getroffen tijdens de tsunami. Het water is hier soms wel bijna een kilometer het land op gelopen. Nabij Telwatta heeft de golf bovendien een trein meegesleurd waarbij veel mensen omkwamen. Als je nu het dorpje ziet en de kinderen je vrolijk toelachen zou je dat bijna al niet meer denken. Langs de doorgaande weg is met Nederlandse hulp een klein museum ter nagedachtenis ingericht. Je vindt er foto's van na de tsunami en van de wederopbouw en tekeningen van de dorpskinderen. Na het bezoek aan het Tsunami foto museum ga je naar een gezin in Telwatta voor een traditionele rijst en curry lunch. De familie laat je graag zien hoe zij koken, leven en werken. Hierna reis je verder naar Mount Lavinia

Dag 14 Mount Lavinia

Mount Lavinia is een voorstad van Colombo. Hier liggen de stranden van de hoofdstad, Het heeft de levendigheid van de stad en de rust van de aangrenzende oceaan. Het Mount Lavinia hotel is een oud huis van een Engelse gouverneur dat hier op een rots in de zee ligt. Het uitzicht vanaf het terras op de skyline van de hoofdstad is prachtig. Diner op het terras is een begrip in Sri Lanka. Ook heeft het hotel aan de andere zijde een privé strand waar het goed toeven is. Daar ligt ook een goed visrestaurant dat bij het hotel hoort. Wij reserveren een tafel voor je op het terras zodat je de reis kunt afsluiten met een mooi uitzicht.

Dag 15 Mount Lavinia - Luchthaven

We rijden je terug naar de luchthaven. Je terugreis is begonnen.

Al onze reizen zijn geheel op maat te maken
Heb je bepaalde wensen? Laat het ons even weten en dan gaan we ermee aan de slag.

Stuur ons een mail