Het onontdekte noorden van Sri Lanka

Deze reis laat je kennismaken met het onontdekte noorden. Een reis voor wie echt iets anders wil! Het hoge noorden is een deel van Sri Lanka dat nog niet zo lang voor toeristen toegankelijk is. Je bezoekt de culturele driehoek en reist vervolgens noordwaarts waar je kennis maakt met de Hindu cultuur en Nederlandse en Portugese invloeden rondom Jaffna. Ook bezoek je de meest noordelijke punt van het eiland en maakt een safari in het Wilpattu national park waar je kans hebt oog in oog te staan met een luipaard.

Het onontdekte noorden van Sri Lanka
Het onontdekte noorden van Sri Lanka

Dag 1 Vertrek naar Sri Lanka

Vertrek naar Sri Lanka, het voormalige Ceylon, waar je de volgende dag aankomt. Je kunt vliegen vanaf Amsterdam, Dusseldorf en Brussel. Laat je het ons weten waar je voorkeur naar toe gaat?

Dag 2 Aankomst in Negombo en transfer naar het eerste hotel

Op de luchthaven word je verwelkomt door je chauffeur waarna hij je naar het eerste hotel in Negombo zal rijden. Negombo ligt op een half uur van de luchthaven direct aan de kust. Je hotel ligt hier aan het strand, een ideale plek om de eerste indrukken op je in te laten werken.

Tijdens de fietstocht zie je de Nederlandse kanalen<br>
Tijdens de fietstocht zie je de Nederlandse kanalen

Dag 3 Negombo verkennen op de fiets en transfer naar Mawanella

's Ochtends verken je Negombo op de fiets. Onder begeleiding van een gids bezoek je een tempel, de vismarkt, de 'Dutch canals' en het Nederlands fort. Op de fiets leer je Negombo anders kennen! Hierna reis je het binnenland in richting Kandy. Je verblijft in een prachtig hotel in de natuur een stuk buiten de stad.

Dag 4 Een bijzondere dag! Je gaat vandaag het platteland verkennen

Je gaat kennismaken met het kleine plattelandsdorpje Illukgoda midden in de groene natuur. Onder leiding van gids Kumara maak je kennis met het dagelijkse leven van de vriendelijke bevolking. Je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken van het dorp. Je loopt langs de eenvoudige huisjes van de vriendelijke bevolking en vaak is er wel de gelegenheid om verse kokosnoot te proeven. Een ontmoeting met de kinderen of de monnik van de dorps tempel is ook een mogelijkheid. Het programma kan wisselen, het gaat om de bijzondere ontmoeting. Ook je traditionele lunch is inbegrepen. Vaak is deze langs de rivier dus neem je je zwemspullen mee?

Eén van de bijzondere grotten van de Dambulla rotstempel
Eén van de bijzondere grotten van de Dambulla rotstempel

Dag 5 Via de Dambulla rotstempel naar Sigiriya

We reizen verder naar de culturele driehoek. In de namiddag bezoeken we de bijzondere rotstempel van Dambulla. In vijf grotten in een enorme rots wordt je vast overweldigd door de hoeveelheid van zo'n 130 boeddha beelden en de vele prachtige plafondfresco's. Je designhotel in Dambulla ligt op korte afstand van de rots.

Dag 6 Polonnaruwa en de leeuwenrots

Je vertrekt in de ochtend om de oude koningsstad Polonnaruwa te bezoeken. Dit UNESCO werelderfgoed dateert uit de 11e en 12e eeuw na Christus. Je bezoekt de diverse gebouwen zoals de Gal Vihara, deze heeft een unieke maansteen en diverse in de rots uitgehalte boeddhabeelden. Je zult zich zeker in gezelschap van nieuwsgierige apen bevinden. De leeuwenrots Sigiriya beklim je op de terugweg naar het hotel. Bovenop de rots stond het kasteel van koning Kassapa, halverwege tref je in een grot bijzondere fresco's aan uit ver vervlogen tijden. Het uitzicht bovenop de rots is wonderschoon, de klim pittig.

In Polonnaruwa is er altijd wel een aap te spotten
In Polonnaruwa is er altijd wel een aap te spotten

Dag 7 Via Aukana naar Anuradhapura

Mediterende dames in Anuradhapura
Mediterende dames in Anuradhapura

In de ochtend rijden we naar Anuradhapura de andere koningsstad met prachtige dagoba's. Onderweg komen we langs het bijzondere Boeddha beeld van Aukana, Tijdens een uitgebreide rondrit laten wij je alle sites, pagodes en tempels zien in de oude stad van Anuradhapura. Ook deze voormalige koningsstad heeft je veel te bieden. Naast belangrijke en mooie voorbeelden van het oude boeddhisme zijn er vaak in de tempels diensten gaande of zitten mensen te mediteren.

Dag 8 Je bezoekt de heilige berg Mihinthale

Vandaag heb je de dag aan jezelf om de omgeving van Anuradhapura verder te verkennen of te ontspannen bij het zwembad van je hotel. In de namiddag brengen we je naar Mihinthale en breng je een bezoek aan het klooster bovenop de berg. het klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. Met heilige dagen is het er druk met pelgrims uit heel Sri Lanka.

Het klooster van Mihinthale is een erg heilige plaats
Het klooster van Mihinthale is een erg heilige plaats

Dag 9 Met de trein naar Jaffna

Je reist vandaag niet met de auto maar met de trein! De chauffeur brengt je naar het treinstation in Anuradhapura voor de treinreis naar het noordelijke Jaffna. De treinreis duurt ongeveer 4 uur en onderweg passeer je veel kleine dorpjes en landerijen. Op het treinstation in Jaffna staat de chauffeur op je te wachten en je reist samen naar het hotel in de stad. De rest van de dag kun je zelf verder inplannen.

Al onze reizen zijn geheel op maat te maken
Heb je bepaalde wensen? Laat het ons even weten en dan gaan we ermee aan de slag.

Stuur ons een mail

Dag 10 Jaffna

Vandaag bezoek je Point Pedro, de meest noordelijk gelegen stad in Sri Lanka. Deze streek staat bekend vanwege de katoenproductie en de enorme zandduinen langs de kust. In Jaffna bezoeken we Nagadipa Vihara een heilige boeddhistische plek waarvan er zestien in Sri Lanka zijn. Ook bezoek je Jaffna fort dat door de Portugezen is gebouwd (1618) en later door de Nederlanders gerenoveerd (1680). Daarna werd het door de Britten veroverd in 1795 die hier tot 1948 bleven. Ook in het recentere conflict met de LTTE (Tamil liberation army) en de regering van Sri Lanka speelde het tot 1995 een rol.

In Jaffna ontdek je een heel ander Sri Lanka en .. geen tempels maar Kovils!
In Jaffna ontdek je een heel ander Sri Lanka en .. geen tempels maar Kovils!
Een herinnering aan Nederlandse invloeden op Delft Island
Een herinnering aan Nederlandse invloeden op Delft Island

Dag 11 Met de boot naar Delft Island

Je bezoekt vandaag Delft Island dat we bereiken met de Ferry. Op Delft Island zijn diverse herinneringen aan de bezetting door Portugal en Nederland. Op het eiland zijn twee forten die je kunt bezoeken. Op het eiland rijdt één bus en vervoer is verder alleen mogelijk met tuktuks of lorries. Er lopen diverse wilde paarden rond, hier ooit achtergelaten door de Portugezen. Vertrek naar het eiland om 09.00 uur en retour met de ferry om 15.00 uur.

Dag 12 Je reist vandaag verder naar het schiereiland Mannar

Je reist vandaag naar het schiereiland Mannar dat via een brug met het vaste land is verbonden. Ook Mannar is pas een aantal jaar toegankelijk voor de toeristen vanwege de oorlog met de tamil tijgers. In Mannar bezoek je het Dutch fort, een mooie hindoetempel en het zuidelijkste puntje van Mannar waar je restanten van de brug kan vinden die Sri Lanka heeft verbonden met India.

Dag 13 Transfer naar Kalpitiya

Je reist vandaag verder naar Kalpitiya. We passeren Puttalam de hoofdstad van het Puttalam district in noord Sri Lanka. Dit gebied staat bekend om haar zoutwinning. (De naam komt van Uppuththalam - In Tamil is Uppu zout en Thalam productie). Puttalam is met Nallur rond 1350 één van de Tamil hoofdsteden. Einddoel vandaag is Kalpitiya, zo'n 150 km ten noorden van de hoofdstad Colombo. Gescheiden door een enorme lagune bevindt zich hier een prachtig schiereiland zich in zee. Je verblijft hier in een fijn hotel aan het strand.

Dag 14 Strandverblijf

Een vrije dag in Kalpitiya. Voor de kust van Kalpitiya leven dolfijnen en walvissen. In december t/m maart kun je zie hier in enorme scholen aantreffen. In onze zomermaanden is de kust van Kalpitiya ideaal om te kitesurfen. Je hebt er dan vrijwel elke dag een stevige wind. Optioneel kunt je vandaag een boottrip maken om de dieren van dichtbij te bewonderen. Kalpitiya kent nog geen uitgebreid toerisme en dat wat er is heeft een duidelijk eco karakter.

Dag 15 Op safari in Wilpattu national park en transfer naar Waikkal

Vandaag breng je een bezoek aan het Wilpattu national park. Een park bekend vanwege de vele waterpartijen en meren, het zijn er zo'n 60. Het is het grootste en oudste natuurpark van Sri Lanka. Het is tezamen met het Yala national park in het zuiden één van de parken waar luipaard in het wild waargenomen kan worden. Je rijdt na het bezoek door naar Waikkal ten noorden van Negombo en verblijft daar de laatste dag in een luxe hotel direct aan zee.

Luipaard in Wilpattu National Park
Luipaard in Wilpattu National Park

Dag 16 Terugvlucht

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht.