Het onontdekte noorden van Sri Lanka

Deze reis laat je kennismaken met het onontdekte noorden. Een reis voor wie echt iets anders wil! Het hoge noorden is een deel van Sri Lanka dat nog niet zo lang voor toeristen toegankelijk is. Je bezoekt de culturele driehoek en reist vervolgens noordwaarts waar je kennis maakt met de Hindu cultuur en Nederlandse en Portugese invloeden rondom Jaffna. Ook bezoek je de meest noordelijke punt van het eiland en maakt een safari in het Wilpattu national park waar je kans hebt oog in oog te staan met een luipaard.

Dag 1

Vertrek naar Sri Lanka, het voormalige Ceylon, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2 Luchthaven - Negombo

Op de luchthaven wordt je verwelkomt door je chauffeur waarna hij naar je eerste hotel in Negombo zal rijden. Negombo ligt op een half uur van de luchthaven direct aan de kust. Je hotel ligt hier aan het strand, een ideale plek om de eerste indrukken op je in te laten werken. Overnachting in Negombo.

Dag 3 Negombo - Dambulla

Eén van de bijzondere grotten van de Dambulla rotstempel
Eén van de bijzondere grotten van de Dambulla rotstempel

Je rondreis begint vandaag met een bezoek aan het olifantenweeshuis Pinnawela. In dit in 1975 gestarte weeshuis verblijven meer dan 70 olifanten, je kunt maar beter je fototoestel bij de hand houden. Het levert mooie plaatjes op. In de namiddag bezoeken we de bijzondere rotstempel van Dambulla. In vijf grotten in een enorme rots wordt je vast overweldigd door de hoeveelheid van zo'n 130 boeddhabeelden en de vele prachtige plafondfresco's. Je designhotel in Dambulla ligt op korte afstand van de rots.

Dag 4 Dambulla - Polonnaruwa - Dambulla

Je vertrekt in de ochtend om de oude koningsstad Polonnaruwa te bezoeken. Dit UNESCO werelderfgoed dateert uit de 11e en 12e eeuw na Christus. Je bezoekt de diverse gebouwen zoals de Gal Vihara, deze heeft een unieke maansteen en diverse in de rots uitgehalte boeddhabeelden. Je zult zich zeker in gezelschap van nieuwsgierige apen bevinden. De leeuwenrots Sigiriya beklim je op de terugweg naar het hotel. Bovenop de rots stond het kasteel van koning Kassapa, halverwege tref je in een grot bijzondere fresco's aan uit ver vervlogen tijden. Het uitzicht bovenop de rots is wonderschoon, de klim pittig. Overnachting ook deze nacht in Dambulla.

In Polonnaruwa is er altijd wel een aap te spotten
In Polonnaruwa is er altijd wel een aap te spotten

Dag 5 Dambulla - Aukana - Anuradhapura

Mediterende dames in Anuradhapura
Mediterende dames in Anuradhapura

In de ochtend rijden we naar Annuradhapura de andere koningsstad met prachtige dagoba's. Onderweg komen we langs het bijzondere Buddhabeeld van Aukana, Tijdens een uitgebreide rondrit laten wij je alle sites, pagodes en tempels zien in de oude stad van Anuradhapura. Ook deze voormalige koningstad heeft je veel te bieden. Naast belangrijke en mooie voorbeelden van het oude boeddhisme zijn er vaak in de tempels diensten gaande of zitten mensen te mediteren. Verblijf in Annuradhapura.

Dag 6 Anuradhapura

Vandaag heb je de dag aan jezelf om de omgeving van Annuradhapura verder te verkennen of te ontspannen bij het zwembad van je hotel. In de namiddag brengen we je naar Mihinthale en breng je een bezoek aan het klooster bovenop de berg. het klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. Met heilige dagen is het er druk met pelgrims uit heel Sri Lanka. Verblijf Annuradhapura.

Het klooster van Mihinthale is een erg heilige plaats
Het klooster van Mihinthale is een erg heilige plaats

Dag 7 Anuradhapura - Jaffna

Vandaag de rit naar het noorden. We rijden je via Vavuniya naar Jaffna. Vavuniya wordt beschouwd als de gateway naar het noorden. Nabij Jaffna in Nallur staat een bijzondere hindi tempel de Nallur Murugan Kovil. Je gaat deze zeker bezoeken en zult merken dat je in een heel ander Sri Lanka aangekomen bent, de bevolking hier is overwegend Tamil en spreekt daarmaa ook een andere taal. je verblijft in een hotel in Jaffna stad.

Dag 8 Jaffna

In Jaffna ontdek je een heel ander Sri Lanka en .. geen tempels maar Kovils!
In Jaffna ontdek je een heel ander Sri Lanka en .. geen tempels maar Kovils!

Vandaag bezoek je Point Pedro, de meest noordelijk gelegen stad in Sri Lanka. Deze streek staat bekend vanwege de katoenproductie en de enorme zandduinen langs de kust. In Jaffna bezoeken we Nagadipa Vihara een heilige boeddhistische plek waarvan er zestien in Sri Lanka zijn. Ook bezoek je Jaffna fort dat door de Portugezen is gebouwd (1618) en later door de Nederlanders gerenoveerd (1680). Daarna werd het door de Britten veroverd in 1795 die hier tot 1948 bleven. Ook in het recentere conflict met de LTTE (Tamil liberation army) en de regering van Sri Lanka speelde het tot 1995 een rol. Je verblijft in een hotel in Jaffna.

Dag 9 Jaffna - Delft Island - Jaffna

Een herinnering aan Nederlandse invloeden op Delft Island
Een herinnering aan Nederlandse invloeden op Delft Island

Je bezoekt vandaag Delft Island dat we bereiken met de Ferry (overtocht ongeveer 1 uur). Op Delft Island zijn diverse herinneringen aan de bezetting door Portugal en Nederland. Op het eiland zijn twee forten die je kunt bezoeken. Op het eiland rijdt één bus en vervoer is verder alleen mogelijk met tuktuks of lorries. Er lopen diverse wilde paarden rond, hier ooit achtergelaten door de Portugezen. Vertrek naar het eiland om 09.00 uur en retour met de ferry om 15.00 uur. Je verblijft in het hotel in Jaffna.

Dag 10 Jaffna

Dag ter vrije besteding in Jaffna. Jaffna is bijna een eiland. Via Elephant pass is het te bereiken en diverse ondiepe lagunes scheiden Jaffna van de vele eilandjes voor de kust. Het is een gebied dat door Tamil bevolking wordt bewoont en heeft een geheel eigen sfeer die je niet in andere delen van Sri Lanka treft. Je verblijft in het hotel in Jaffna.

Dag 11 Jaffna - Kalpitiya

Langs de westkust rijden we je terug naar het zuiden. We passeren Puttalam de hoofdstad van het Puttalam district in North Sri Lanka. Dit gebied staat bekend om haar zoutwinning. (De naam komt van Uppuththalam - In Tamil is Uppu zout en Thalam productie). Puttalam is met Nallur rond 1350 één van de Tamil hoofdsteden. Einddoel vandaag is Kalpitiya, zo'n 150 km ten noorden van de hoofdstad Colombo. Gescheiden door een enorme lagune bevindt zich hier een prachtig schiereiland zich in zee. Verblijf Kalpitiya.

Dag 12 Kalpitiya

Voor de kust van Kalpitiya leven dolfijnen en walvissen. In december t/m maart kun je zie hier in enorme scholen aantreffen. In onze zomermaanden is de kust van Kalpitiya ideaal om te kitesurfen. je hebt er dan vrijwel elke dag een stevige wind. Optioneel kunt je vandaag een boottrip maken om de dieren van dichtbij te bewonderen. Kalpitiya kent nog geen uitgebreid toerisme en dat wat er is heeft een duidelijk eco karakter. Verblijf Kalpitiya.

Dag 13 Kalpitiya - Wilpattu - Waikal

Vandaag breng je een bezoek aan het Wilpattu national park. Een park bekend vanwege de vele waterpartijen en meren, het zijn er zo'n 60. Het is het grootste en oudste natuurpark van Sri Lanka. Het is tezamen met het Yala park in het zuiden één van de parken waar luipaard in het wild waargenomen kan worden. je rijdt na het bezoek door naar Waikal ten noorden van Negombo en verblijft daar de laatste dagen in een luxe hotel direct aan zee.

Luipaard in Wilpattu National Park
Luipaard in Wilpattu National Park

Dag 14 en 15 Waikal

Ontspannen dag in je strandhotel in Waikal. Waikal ligt ten noorden van het drukkerij Negombo. Hier heb je de rustige stranden en enkele mooie hotels. Een prima plek om de laatste dagen te vertoeven. Wellicht pik je nog een mooie zonsondergang achter de palmen mee..

Prachtige zonsondergang in Sri Lanka
Prachtige zonsondergang in Sri Lanka

Dag 16 Waikal - Luchthaven

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht.