Koloniale rondreis in Sri Lanka

Deze twee weekse Sri Lanka rondreis is bijzonder en compleet. Nagenoeg alle hotels die wij boeken hebben een 'colonial feel' of zijn modern en bijzonder gelegen. Je krijgt een goed beeld van de cultuur en natuur van het eiland en sluit af met enkele dagen rust aan het strand. Nagenoeg overal is tijdens onze Sri Lanka rondreizen het diner en al je entreegelden inbegrepen. Ook die van de prachtige wildparken in Sri Lanka.

De route voert je langs koloniale juweeltjes
De route voert je langs koloniale juweeltjes

Dag 1

Vertrek voor je rondreis naar Sri Lanka.

Dag 2 Luchthaven - Pannala

Aankomst in Sri Lanka en transfer naar uw hotel in de buurt van de luchthaven. Je hebt de rest van de dag om uit te rusten van je reis. Het hotel is een tot boutique hotel omgebouwde oud koloniale villa gelegen op een plantage in een prachtige groene tuin. Zo kom je al direct in geheel andere sferen.

Dag 3 Pannala - Anuradhapura

Wij rijden naar Annuradhapura en laten je kennismaken met deze oude koningsstad. Onderweg krijg je direct een goede indruk van het groene binnenland van het eiland. We passeren kleine dorpjes waar je de ogen uitkijkt hoe het drukke Aziatische leven zijn dagelijkse weg vindt. Annuradhapura is één van de twee oude koningssteden die je tijdens deze reis bezoekt. Na aankomst maak je een sightseeing tour door de oude stad. Je bezoekt enkele tempels en oude stupa's. Het hotel is authentiek en de aanpassingen die gemaakt zijn om het naar hedendaags comfort om te vormen hebben niets tekort gedaan aan de oude sfeer. Alcohol serveert men niet in dit hotel, het is boeddhistisch ingesteld. (Je kunt het eventueel zelf kopen en meebrengen)

Anuradhapura by night
Anuradhapura by night

Dag 4 Anuradhapura - Dambulla

Op weg naar je hotel in Dambulla breng je vlak in de buurt een bezoek aan de leeuwenrots Sigiriya.
Halverwege je beklimming kom je langs wonderschone fresco’s uit de 5e eeuw. Bovenop de rots liggen de restanten van het kasteel van koning Kassapa. Je hebt dan het meest uitdagende deel van de beklimming al achter de rug. Die start namelijk tussen twee enorme stenen leeuwenpoten op een hoger gelegen plateau. Het uitzicht helemaal boven op de rots is prachtig. Eenmaal weer beneden is het nog een korte rit naar je hotel dat midden in de groene natuur ligt. De komende twee nachten verblijf je juist in een modern hotel met een mooi zwembad.

Dag 5 Dambulla - Polonnaruwa

Zittende Boeddha beeld on Polonnaruwa
Zittende Boeddha beeld on Polonnaruwa

Vandaag bezoek je Polonnaruwa, na Anaradhapura de tweede koningsstad van Sri Lanka. Het ligt op een goed uur rijden van je hotel. Gil Vihara met vier uit rots uitgehakte beelden is zo’n plek waar je uren kunt blijven zitten en mijmeren zittend op de rotsen tegenover de beelden. Let wel op je spullen. De apen zijn hier brutaal. Het ronde beeldenhuis Vatadage heeft prachtige maanstenen en zittende boeddhabeelden. Je kunt een bezoek brengen aan het museum en leert daar alles over de eeuwenoude cultuur in deze oude koningsstad.

Dag 6 Dambulla - Kandy

Je Sri Lanka rondreis gaat vandaag verder naar Kandy, waar dicht bij het centrum, je hotel op een rustige plek ligt. Door de iets hogere ligging biedt het een prachtig uitzicht over de stad. Onderweg kun je een bezoek brengen aan Dambulla. Hier bevinden zich in de uitgehakte grotten met 153 beelden, en muur-, en plafondschilderingen waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Naast zittende, liggende en staande beelden van Singhalese koningen en hindoegoden tref je hier vooral veel felgekleurde boeddhabeelden aan. In Matala bezoek je een spice-garden waar je alles leert over de vele specerijen en kruiden die in Sri Lanka groeien. Je oud koloniale hotel ligt nabij het centrum van de stad direct tegenover de tempel van de Tand aan het stadsmeer.

Dag 7 Kandy

Op een klein uur rijden van Kandy ligt Pinnawela. Hier bevind zich het beroemde olifantenweeshuis van Sri Lanka. Het is een prachtig gezicht om de olifanten te zien baden in de nabijgelegen rivier. Vergeet vooral je fototoestel niet!
In de middag verken je samen met je gids/chauffeur de stad en bezoekt zeker de botanische tuin en de Tempel van de tand.

De botanische tuin bij Kandy in Sri Lanka
De botanische tuin bij Kandy in Sri Lanka

Dag 8 Kandy - Nuwara Eliya

Na het ontbijt vertrek je naar Nuwara Eliya. Dit hoger in de Sri Lankaanse bergen gelegen plaatsje was vroeger de plek waar rijke Engelse theeplanters de warme zomer in het laagland ontvluchten en hun buitens bouwden. Het plaatsje kent nog steeds een oud engelse sfeer. Door de ligging hoger in de bergen kan het hier 's avonds fris zijn, een trui is dan handig. Naarmate dat je dichter bij de stad komt neemt het aantal plantages toe, op enig moment ben je geheel omsloten door theeplantages. We bezoeken een plantage met een theefabriekje. Na een stadsrondrit ga je naar je hotel.

Dag 9 Horton Plains

We brengen je naar het hoger gelegen Horton Plains. Je wordt daar met een jeep of busje heen gebracht en maakt een uitgebreide wandeling over de hoogvlakte.
De route voert naar World's End, hier houdt de berg ineens op en kijk je zo'n 800 meter recht omlaag. Het mooiste uitzicht heb je als je vroeg vertrekt. De wandelroute komt ook langs een waterval, Bakers Fall's. In de middag brengen wij je weer naar Nuwara Eliya. In de avond is daar een markt waar westerse sportkleding verkocht wordt. Hier sla je je inkoopslag tijdens je Sri Lanka rondreis.

Theeplantage hoog in de bergen van Sri Lanka

Dag 10 Nuwara Eliya - Bandarawela

De treinreis door de bergen die je vandaag maakt wordt door veel mensen als een hoogtepunt van hun reis genoemd.
Het is de manier om contact te maken met de lokale bevolking. De treinreis voert door het prachtige berggebied. Afwisselend zie je ruige bergen, theeplantages en watervallen. In Bandarawela stap je uit en wacht onze chauffeur je weer op. Na een korte verkenning van de omgeving brengen wij je naar een koloniaal hotel temidden van de bergen.

Dag 11 Bandarawela - Tissamaharama

Waterbuffels in Yala national park
Waterbuffels in Yala national park

We verlaten het berggebied en rijden naar het zuid-oosten. Einddoel van vandaag is de plaats Tissamaharama. Tissa is de uitvalshaven voor het dichtbij gelegen Yala national park. Hier kunt je een bezoek aan het park boeken. Je gaat het park in met een jeep en maakt een uitgebreide tocht door het park. Olifanten kom je hier vast tegen, ook beren en herten. Recent zagen enkele gasten van ons ook weer een luipaard.

Dag 12 Tissamaharama - Galle

Via de route die veelal langs de mooie zuidkust voert brengen wij je naar de stad met Galle. We bezoeken daar bij het oude Nederlandse sterfort. Straatnamen, een bord boven de poort en het oud Nederlandsch hervormde kerkje laten oude VOC tijden herleven. Je kunt het fort overigens in alle rust verkennen want je verblijft er ook deze nacht. Het is een bijzondere ervaring om door het fort te lopen als de meeste dagbezoekers verdwenen zijn.

Dag 13 Galle - Mount Lavinia

De reis vervolgen we langs de westkust naar het onder de rook van de hoofdstad Colombo gelegen Mount Lavinia. Mt. Lavinia is een voorstad van de hoofdstad. Het Mt. Lavinia hotel ligt hier op een uitstekende rots in de zee met aan twee kanten langgerekt strand. Vroeger ging de gouverneur van Engeland met de trein naar zijn buitenhuis aan de zee, dat is dit hotel! Wij boeken hier standaard de koloniale kamers voor je. Omdat deze echter geen zeezicht hebben, overigens wel veel sfeer, bieden wij je de gelegenheid aan te geven of je zonder meerprijs liever een standaardkamer boekt met zeezicht. Het hotel beschikt over een zwembad, een mooi terras met uitzicht op de skyline van Colombo en een privé strand met visrestaurant.

Dag 14 Mount Lavinia - Colombo - Mount Lavinia

Boeddha's op het dak in Colombo
Boeddha's op het dak in Colombo

In de middag maak je een uitstap naar de hoofdstad waar je de Nederlandse kerk aldaar bezoekt. Colombo is een drukke stad. De laatste jaren is er meer aandacht voor de pracht van de stad en worden koloniale gebouwen weer in ere herstelt. Het heeft ook enkele bijzondere tempels. Op het dak van één ervan tref je een enorme hoeveelheid aan Boeddha beelden aan. Daarna gaan jullie naar alweer zo'n koloniaal juweel. Het Galle face hotel waar we jullie een High tea aanbieden. In de namiddag gaan jullie dan terug naar het mooie Mt. Lavinia hotel.

Dag 15 Mount Lavinia

Een ontspannen dag in je hotel om de opgedane indrukken een plaats te geven en nog één maal te genieten van het strand, het zwembad en het heerlijke eten. Je kijkt vast terug op een geweldige rondreis in Sri Lanka.

Dag 16 Mount Lavinia - Luchthaven

Vlucht terug. (eventueel vertrekt u al op de late avond van dag 15 naar de luchthaven)