Sri Lanka avontuur in de natuur met kids

Als je drie weken de tijd hebt voor je familie rondreis in Sri Lanka en je bent avontuurlijk ingesteld en houdt van de natuur dan is dit de reis voor jou en je familie. Je bezoekt vier natuurparken en gaat verschillende keren op safari. Je maakt twee keer een trekking met een gids en leert ook nog hoe je de echte rijst en curry moet koken. Uiteraard bezoek je ook enkele van de prachtige culturele plekken van het land. Overnachten doe je vaak op héél avontuurlijke plekken in Sri Lanka.

De route van de rondreis
De route van de rondreis

Dag 1

Vandaag begint je rondreis naar Sri Lanka. Je reis begint in Amsterdam, Brussel of in Dusseldorf.

Dag 2 Hartelijk welkom in Sri Lanka en korte transfer naar Waikkal

Prachtige zonsondergang in Sri Lanka
Prachtige zonsondergang in Sri Lanka

Op de luchthaven kun je de chauffeur niet missen. Je loopt gewoon met de stroom mee en treft hem in de ontvangsthal. Hij heeft een bordje met je naam erop. Nadat hij z'n auto heeft gehaald rijden we je naar Waikkal, dat net iets ten noorden van Negombo ligt. Het is er groener en rustiger! Je verblijft hier twee nachten. Met een beetje geluk pak je al direct zo'n mooie zonsondergang mee. Je diner is inbegrepen. Omdat ook al je entrees dat zijn is dit een reis waar je lokaal alleen nog de kosten hebt voor lunches, drankjes, fooien en persoonlijke uitgaven.

Dag 3 Relaxen aan het strand en boottocht op het meer

Omdat we ons realiseren dat het best een behoorlijke reis is naar Sri Lanka hebben we vandaag nog een rustdag ingepland. In de loop van de middag maak je een boottocht op de lagoon achter het hotel of op de lagoon van Negombo. Beiden zijn even leuk! Morgen gaat je rondreis echt beginnen en vertrek je in noordelijke richting. Wist je trouwens dat in Negombo Nederlandse kanalen liggen. Ze zijn tijdens de VOC tijd aangelegd om specerijen uit het binnenland naar de havens te brengen.

Dutch canals in negombo
Dutch canals in negombo

Dag 4 Op safari in het Wilpattu national park

Ga jij hem spotten?<br>
Ga jij hem spotten?

We gaan op rondreis in Sri Lanka! In Chilaw ligt een bijzondere Hindu tempel. Het is een oude tempel die nog dagelijks wordt bezocht door de lokale bevolking. De tempel laat je goed zien hoe het Hindoeïsme in het verder vrijwel overwegend Boeddhistische Sri Lanka wordt beleefd. We rijden door naar het Wilpattu national park. Het Wilpattu national park is één van de twee parken in Sri Lanka waar je kans hebt om luipaard in het wild te spotten. Een safari in het park is een belevenis. Je slaapt midden in het groen in een leuk tentenkamp.

Dag 5 Wilpattu - Anuradhapura

Na de natuur is het tijd voor cultuur. Je bezoekt de oude koningsstad Anuradhapura. Je maakt een sightseeing tour door de oude stad. Je bezoekt enkele tempels en oude stupa's. Soms al uitgegraven, soms nog niet. Hier ervaar je goed de beleving van het Boeddhisme van vroeger en ook zoals het nu nog beleeft wordt. Vaak is er in een tempel een dienst gaande. Tussen de sites lopen apen. Bezoek zeker de bodhi-boom, gepland met een loot van de boom waaronder Boeddha verlichting vond. Een heilige plek in Sri Lanka.


Prachtige tempels... in Sri Lanka heten ze stupa's
Prachtige tempels... in Sri Lanka heten ze stupa's

Dag 6 Via Ritigale rijden we door naar Sigiriya

Geef jij je moeder straks een high five boven op de leeuwenrots Sigiriya?
Geef jij je moeder straks een high five boven op de leeuwenrots Sigiriya?

In de jungle bij Ritigale liggen de ruïnes van een oud klooster verborgen. Hier leefden 3000 monniken in afzondering in de bossen. Tussen de verschillende baden en tempels ligt het wandelpad dat de monniken al mediterend bewandelden. De smalle weg naar het klooster mag later op de middag niet meer bereden worden. Het gevaar een wilde olifant tegen te komen is dan te groot. De leeuwenrots Sigirya is een rots die zo’n 200 meter boven het jungle landschap uitsteekt. De echte helden beklimmen ook het laatste stuk naar daar waar ooit het kasteel van koning Kassapa boven op de rots stond. Je beklimming van dit deel van de Sigiriya leeuwenrots is pas echt een avontuur! Je kamer in het eco hotel is al even avontuurlijk gelegen!

Dag 7 Polonnaruwa verken je het beste met de tuk tuk

We bezoeken nog een koningsstad, Polonnaruwa. Polonnaruwa is de tweede hoofdstad van Sri Lanka geweest en is gebouwd in de 11e en 12e eeuw na Christus. Het is een werelderfgoed. Je bezoekt hier de overblijfselen van het koninklijke paleis, The Gal Viharaya. Je vindt er een bijzondere maansteen bij de ingang van een tempel met een kring van Boeddhabeelden en enkele enorme in de rots uitgehakte Boeddhabeelden. We bezoeken de sites in een driewiel taxi, een tuk tuk. Je verblijft een tweede nacht in je avontuurlijke eco lodge bij Sigiriya in de buurt.

Polonnaruwa bezoek je in een tuk tuk
Polonnaruwa bezoek je in een tuk tuk

Dag 8 Op naar het nog niet zo bekende Gal Oya national park

Je gaat een gedeelte van Sri Lanka bezoeken waar minder toeristen komen
Je gaat een gedeelte van Sri Lanka bezoeken waar minder toeristen komen

Vandaag een reisdag naar het Gal Oya National park. Het is een park dat niet tijdens de meeste tours aangedaan wordt. Het is een natuurpark dat bekend staat omdat je er het gehele jaar door olifanten in kuddes kunt spotten. Het park is nog niet zo bekend dat er hordes toeristen heen gaan. Dit ondanks dat het ook één van de parken is waar zelfs wel eens een luipaard gespot wordt. Door verbindingen met andere natuurgebieden wordt er gewerkt aan het steeds verder uitbreiden van de parken om voldoende leefgebied voor de olifanten te bieden. Gal Oya is daar een mooi voorbeeld van. Onderweg naar het park kom je door landelijk gebied en passeer je af en toe en klein plaatsje.

Dag 9 Gal Oya national Park

Vandaag heb je een mooi programma. Je gaat met een jeep het Gal Oya park in en zult er vast olifanten spotten. Als de ranger het veilig vindt kun je ook een stukje lopen in het park en gaan we bij de rivier lunchen. In de namiddag ga je nog een keer op safari, nu vanaf het water. Zo heb je in één dag een uniek beeld van het park en haar inwoners.

Olifanten in het Gal Oya park in Sri Lanka
Olifanten in het Gal Oya park in Sri Lanka

Dag 10 Gal Oya park

Vandaag een vrije dag in het Gal Oya national park. Gisteren was een drukke dag en vandaag kun je heerlijk relaxen bij het luxe hotel. Wil je toch nog op pad vandaag? Vanuit het hotel worden diverse excursies georganiseerd waar je aan kunt deelnemen.

Al onze reizen zijn geheel op maat te maken
Heb je bepaalde wensen? Laat het ons even weten en dan gaan we ermee aan de slag.

Stuur ons een mail

Dag 11 Op naar Kandy waar je de tempel van de tand bezoekt

In het centrum ligt een enorm stadsmeer
In het centrum ligt een enorm stadsmeer

We rijden je naar de culturele hoofdstad van het eiland, Kandy. Je verblijft hier in een koloniale homestay. Je komt hier in de loop van de middag aan en kunt morgen de stad verder gaan verkennen. De homestay in Kandy heeft een prachtige veranda waar het heerlijk zitten is en waar je bij mooi weer ook vast het diner zult gebruiken. Kandy ligt prachtig tussen de bergen, maar dat heb je vast al gemerkt toen je de weg hiernaartoe aflegde. Je homestay ligt in het rustige gedeelte van de stad dicht bij de natuur. In de avond bezoek je de tempel van de tand tijdens de avondceremonie.

Dag 12 Kandy

Je gaat al vroeg op pad met de eigenaar van de luxe homestay en maakt kennis met het ontwaken van het platteland. Ook ga je naar de markt waar je inkopen doet voor de rijst en curry die je samen gaat bereiden. De lunch is in Sri Lanka het belangrijkst, dus dat is ook het moment dat je zelf de curry kunt proeven.

Rondom de tempel is het altijd druk
Rondom de tempel is het altijd druk
Theeplantages en bergen op weg naar Nuwara Eliya
Theeplantages en bergen op weg naar Nuwara Eliya

Dag 13 De bergen in naar Nuwara Eliya

In Kandy bezoek je de botanische tuin. Vervolgens gaat het de bergen in en al snel zie je alleen nog maar theeplantages. Je bezoekt op één van de plantages een theefabriek waar je alles leert over thee. Eenmaal in Nuwara Eliya zul je merken dat de Engelsen hier aardig hun stempel hebben gedrukt op de architectuur. Het postkantoor is er een goed voorbeeld van.

Dag 14 Met de trein naar Ella

We brengen je naar het hoger gelegen Horton Plains. Je wordt er met een jeep of minibusje heen gebracht en maakt een uitgebreide wandeling over de hoogvlakte. De wandelroute voert naar World's End. Hier houdt de berg ineens op en kijk je zo'n 800 meter omlaag. Het mooiste uitzicht heb je als je vroeg vertrekt. Voor dag en dauw vertrekt je dan al uit Nuwara Eliya. De treinreis door de bergen die je vandaag maakt wordt door veel van onze gasten als een hoogtepunt van hun reis genoemd.
 Afwisselend zie je bergen, dalen, theeplantages en watervallen. 
In Ella stap je uit en wacht de chauffeur je weer op (hij heeft ook je bagage meegenomen). In Ella heeft vrijwel ieder hotel of pension een prachtig uitzicht.

Het hoogste station van Sri Lanka, je kunt zeggen dat je er geweest bent!
Het hoogste station van Sri Lanka, je kunt zeggen dat je er geweest bent!
Little Adam's Peak in Ella
Little Adam's Peak in Ella

Dag 15 Dag ter vrije besteding in het groene Ella

De omgeving rond Ella leent zich perfect om een dagje helemaal niets te doen en alleen even te gaan lunchen in één van de vele restaurantjes. Wandelliefhebber? Beklim dan Ella Rock, bezoek Ravanna Caves of wandel naar Little Adam’s Peak.

Dag 16 Ella - Sinharaja

We rijden je naar het groene regenwoud van Sinharaja waar je een trekking maakt in de namiddag. Je gaat onder leiding van een ervaren gids het regenwoud in en eert er veel over de flora en de fauna in het woud. Goed wandelschoenen of gympen zijn handig, ook een lange broek is noodzaak. Je zult verbaast zijn over het leven in het bos. Je overnacht in een koloniale bungalow midden in het groen.

Het regenwoud van Sinharaja
Het regenwoud van Sinharaja

Dag 17 Van Sinharaja rijden we naar Nederlands sterfort in Galle

Koloniale sferen in het Galle sterfort<br>
Koloniale sferen in het Galle sterfort

We bezoeken in Galle het oude Nederlandse sterfort. 
Straatnamen, een bord boven de poort en het oude Nederlands Hervormde kerkje laten oude VOC tijden herleven.
 In de kerk wandel je letterlijk over Nederlands verleden. Via straten met Oudhollandse namen loop je naar de wal waar je uitzicht heeft op de Indische oceaan. Je hebt nog alle tijd om ook even over de vismarkt net buiten de oude Nederlandse poort te lopen en de sfeer te proeven van dit oude stuk Galle. Je overnacht namelijk in het fort. In Galle verblijven jullie op basis van logies en ontbijt.

Dag 18 Galle - Bentota

Onderweg naar Bentota bezoek je in Telwatta het tsunami foto museum. Nabij Telwatta zijn tijdens de tsunami 1500 mensen omgekomen in de golfen. Zij zaten vast in een trein. Met o.a. Nederlandse steun is in dit dorp veel werk verricht. Het kleine museum (eigenlijk niet meer dan twee houten hutjes) geeft je een indrukwekkend beeld van deze gebeurtenis en het herstel erna aan de hand van foto’s van hulpverleners en tekeningen van dorpskinderen.

Telwatta girl power!
Telwatta girl power!
Dat is lekker afsluiten aan een tropisch strand
Dat is lekker afsluiten aan een tropisch strand

Dag 19 en 20 Bentota

Aan de westkust liggen de plaatsen Aluthgama en Bentota direct aan de zee. Aan de kust tref je de rust aan van het palmen strand met vissersboten. In het plaatsje zelf de levendigheid die zoveel Sri Lankaanse plaatsjes kenmerken, met name rond het busstation. Het is een plaatsje waar het prima toeven is en waar meerdere restaurantjes heerlijke Sri Lankaanse rice and curry serveren.

Dag 21 Bentota - Luchthaven

We rijden je vandaag terug naar de luchthaven. Je rondreis in Sri Lanka zit er helaas op!