Sri Lanka op de fiets

Je fietst delen van de route door de mooie natuur langs kleine dorpjes
Je fietst delen van de route door de mooie natuur langs kleine dorpjes

Tijdens deze Sri Lanka fietsvakantie fiets je langs tempels en door de natuur. Je verkent de culturele driehoek van Sri Lanka op de fiets. Bij Kandy ontdek je het platteland en kleine dorpjes op de fiets. Uiteraard doe je tijdens deze reis alle hoogtepunten van Sri Lanka aan. De oude koningsstad Polonnaruwa, de Tempel van de Tand, de Theeplantages, een safari en je maakt ook een treinreis door de bergen. De fiets reist de hele vakantie met je mee, soms achter in de auto, dat is optimale vrijheid!

Dag 1 Vertrek naar Sri Lanka voor je fietsvakantie

Vertrek naar Sri Lanka voor je rondreis. Een heerlijke vakantie waar je grote delen van de route op de fiets kunt afleggen.

Vissersboot in Negombo - Sri Lanka
Vissersboot in Negombo - Sri Lanka

Dag 2 Luchthaven - Negombo

Op de luchthaven van Colombo staat je chauffeur te wachten. Je kunt hem niet missen als je met de stroom meeloopt de ontvangsthal in. Je herkent hem aan het bordje met jullie naam erop. De chauffeur zal vervolgens zijn auto gaan ophalen en samen rijden jullie naar het eerste hotel. Die rit duurt niet lang. Je hotel ligt hier direct aan de kust in de vissersplaats Negombo. Morgen krijg je alle kans om de plaats verder te verkennen, uiteraard op de fiets. Als je vroeg opstaat zie je een zee vol met vissersboten.

Dag 3 Negombo

Omdat de fiets de hele vakantie met je meereist kun je telkens kiezen hoe je wilt reizen. Negombo verkennen kan met de auto en chauffeur maar ook op de fiets. Je kunt dan gelijk wennen aan het fietsen aan de andere kant van de weg. In Negombo kan dat prima en de chauffeur volgt of fiets op zijn eigen fiets mee. Je bezoekt de vismarkt, het Nederlandse fort en the Dutch Canals. deze kanalen werden door de Nederlanders tijdens de VOC periode aangelegd om specerijen naar de haven te vervoeren. In de middag maak je een boottocht op de lagune. Overnachting ook deze nacht in Negombo.

The Dutch canals in Negombo - Sri Lanka
The Dutch canals in Negombo - Sri Lanka
<br>

Dag 4 Negombo - Sigiriya

Onderweg naar Sigiriya gaan de fietsen achterin de auto. We rijden het binnenland van Sri Lanka in. Vanuit het hotel in Sigiriya hebben jullie zicht op de rots Sigiriya. Als je nog tijd hebt pak je de fiets om de omgeving zelf nog wat verder te verkennen.

Dag 5 Sigiriya - Habarana - Sigiriya

Vandaag fiets je naar Habarana. Daar stap je over op een kar en rijden we je door een plattelandsdorpje en de omgeving. Je maakt kennis met het leven in dit eenvoudig dorpje en geniet tijdens de inbegrepen lunch van een traditioneel Sri Lankaans kleipot gerecht! Daarna? Dat is aan jou... Verken de omgeving nog verder op de fiets of relax aan het zwembad met zicht op de leeuwenrots die je later deze reis nog gaat beklimmen.

Al onze reizen zijn geheel op maat te maken
Heb je bepaalde wensen? Laat het ons even weten en dan gaan we ermee aan de slag.

Stuur ons een mail

Dag 6 Sigiriya - Giritale

In Sri Lanka heb je enorme watertanks (kunstmatige meren)
In Sri Lanka heb je enorme watertanks (kunstmatige meren)

Van Sigiriya naar Giritale, een plaatje dicht bij de oude koningsstad Polonnaruwa is ongeveer 40 km. Fietsen in Sri Lanka is goed te doen en in deze tropische omgeving ook een heel avontuur. De chauffeur reist niet de hele tijd met je mee en contact is mogelijk via de lokale mobiel die je gedurende de hele reis van ons meekrijgt om in contact met de chauffeur te blijven. Op langere stukken kom je hem onderweg tegen en staat hij misschien wel met vers fruit langs de weg. Besluit je halverwege dat het genoeg fietsen is voor die dag; bel hem gerust en hij komt je met de auto halen. In Giritale ligt jullie hotel aan de grootste watertank (kunstmatig meer) van Sri Lanka.

Dag 7 Giritale - Polonnaruwa - Giritale

We fietsen naar de koningsstad Polonnaruwa. Daar leg je de afstand tussen de verschillende bijzondere gebouwen, stupa's en enorme rotsbeelden af op de fiets, ze liggen niet zo ver van elkaar verwijderd. Polonnaruwa is één van de oude koningssteden van Sri Lanka. Je fietst langs de watertank, tussen stupa's door en moet ondertussen uitkijken voor overtekende apen. De fiets is een ideaal vervoersmiddel om deze bijzondere plek te bezoeken. Je bezoekt zeker de enorme in de rots uitgehakte Boeddha figuren. Aan jou de keus of de fietstocht begint en eindigt bij het hotel in Giritale of bij de ingang van de sites.

Enorme in rots gehakte Boeddha beelden in Polonnaruwa
Enorme in rots gehakte Boeddha beelden in Polonnaruwa
De danseressen uit de grot in Sigiriya
De danseressen uit de grot in Sigiriya

Dag 8 Giritale - Sigiriya

Vandaag fiets je terug naar het hotel bij Sigiriya rock. Onderweg stop je bij de leeuwenrots en beklim je de enorme rots met bovenop de ruïne van het oude kasteel van koning Kassapa en halverwege grotten met fresco's van halfnaakte danseressen uit de 5e eeuw. Eenmaal bovenop de rots kun je het hotel al zien liggen. Het gebied rondom de rots is vlak, het laatste stukje is dan ook een makkie, hoewel... daar hebben we het wel over gravel road.

Dag 9 Sigiriya - Digana

De fietsen gaan in de auto tenzij je besluit een stuk van de route te willen fietsen. Onderweg naar Digana, een klein dorpje bij Kandy bezoek je twee bijzondere tempels. In Dambulla tref je in de heilige rotstempel een enorme hoeveelheid Boeddha beelden aan. In Matala is de Aluvihara rock tempel bekend omdat hier de oudste geschriften ook vandaag nog geschreven worden op palmbladeren. Digana, waar je twee nachten verblijft in een klein hotel gerund door een familie, ligt in de groene omgeving rondom Kandy.


De imposante Dambulla rotstempel in de culturele driehoek van SrI Lanka
De imposante Dambulla rotstempel in de culturele driehoek van SrI Lanka

Dag 10 Wandelen in de jungle

Vandaag ga je met een lokale gids de jungle van Digana verkennen. De gids komt zelf uit de buurt van Digana en weet veel te vertellen over de omgeving. Kijk je goed om je heen? Met een beetje geluk kun je tijdens de wandeling een aap spotten. Bij een watervallen stoppen we voor de lunch en hier kun je ook heerlijk afkoelen in het water. Bij het dorpje verteld de gids je meer over het plattelandsleven. Met de bus of de tuk tuk reis je terug naar het hotel.

Dag 11 Digana - Kandy

De Tempel van de Tand midden in Kandy
De Tempel van de Tand midden in Kandy

De fiets gaat achterin de auto en we rijden je naar Kandy. Kandy is de jongste van de drie koningssteden en ligt mooi tussen de bergen. Jullie bezoeken de botanische tuin en de belangrijkste tempel van het land 'De Tempel van de Tand'. Hier woont volgens de overlevering een tand van Boeddha. Ieder jaar tijdens de volle maan (Poha) tijdens de Perahera (Processie optocht) vanaf juli of augustus wordt de tand in z'n gouden stupa op de rug van de tempelolifant door de stad gereden. Je verblijft in een keurig hotel net buiten het centrum.

Dag 12 Kandy - Nuwara Eliya

Niet lang nadat je Kandy verlaten hebt veranderd het landschap en neemt het aantal theeplantages toe. Op enig moment zul je alleen nog plantages zien zover het oog reikt. We bezoeken op één van de plantages een theefabriek. Na een uitleg over de soorten en het procedé is er uiteraard tijd om een kopje thee te proeven. Nuwara Eliya ligt hoog in de bergen, een trui is hier prettig voor de avonden. Vanuit het hotel fiets je zo het stadje in. Een tochtje rondom Lake Gregory is er één die je in de weekends samen doet met Sri Lankaanse families die er hun vrije tijd doorbrengen.

De beroemde Sri Lankaanse theepluksters bij Nuwara Eliya
De beroemde Sri Lankaanse theepluksters bij Nuwara Eliya
Opruimen van de theeplantages rondom Ella
Opruimen van de theeplantages rondom Ella

Dag 13 Nuwara Eliya - Ella

Geen fiets of auto vandaag maar een bijzondere treinreis door het berggebied. Onderweg naar Ella is er veel te zien. Watervallen, theeplantages, tropische berghellingen, kleine bergstationnetjes en prachtige vergezichten rondom Bandarawela. Ella is een relaxed backpackers plaatsje waar je verblijft in een knus guesthouse. Ben je een wandelaar of hou je van een echt stevige fietstocht dan is Ella de plek om een extra nacht bij te boeken. De omgeving is prachtig!

Dag 14 Ella - Kirinda

Je verlaat het berggebied. Het eerste stuk weg is kronkelig en wat drukker. Daarna kom je in het laagland van het zuid oosten. Dit is een uitgestrekt gebied met rijstvelden. Geef gerust aan als je de fiets willen pakken. Overleg met de chauffeur zodat jullie op tijd aankomen bij het Yala national park waar je met een jeep op verkenning gaat.

Waterbuffels in Yala national park
Waterbuffels in Yala national park

Dag 15 Kirinda - Tangalla

In ongeveer twee uur rijden we je naar Tangalle aan de zuidkust. Je verblijft tijdens deze Sri Lanka rondreis in een klein resort met houten cabanas direct aan het strand.

Dag 16 Tangalla

In Dickwella ligt een bijzondere tempel dicht bij de zee. Wordt het strand of toch nog een actieve fietsdag naar deze tempel toe. Overnachting is ook deze nacht in Tangalle.

Dag 17 Tangalla - Negombo

We rijden we je terug naar Negombo. Aan de zuidwestkust van het eiland ligt Galle. Daar bezoek je het Nederlandse sterfort. Zo'n 20 km ten noorden van Galle ligt net boven het plaatsje Hikkaduwa het dorpje Telwatta. Je fietst langs de westkust richting het noorden. In Telwatta ligt het Tsunami foto museum, hier verongelukte de trein tijdens de tsunami. Daarna rijden we naar Negombo waar je nog één keer dineert aan de Sri Lankaanse kust.

Fietsend kun je Galle fort in het zuiden van Sri Lanka verkennen
Fietsend kun je Galle fort in het zuiden van Sri Lanka verkennen

Dag 18 Negombo - Luchthaven

De chauffeur brengt je vandaag ook naar de luchthaven en jullie nemen afscheid. Helaas is het tijd voor je terugvlucht.

Wist je dat wij ook een 15 daagse fietsreis hebben? Fiets Sri Lanka van zuid naar noord!
Verblijf in
luxe hotels, met een mooi strandverblijf en een leuke kookles.