Fiets Sri Lanka van zuid naar noord

Tijdens deze fietsreis fiets je eerst naar de tropische stranden in het zuiden
Tijdens deze fietsreis fiets je eerst naar de tropische stranden in het zuiden

Deze Sri Lanka fietsreis doet het nu eens anders! We fietsen van zuid naar noord en onderweg doen we de meeste hoogtepunten van Sri Lanka aan. Zelfs een curry kookles is inbegrepen! Geen zin of te warm om te fietsen... bel de chauffeur op met de mobiele telefoon die je van ons meekrijgt en hij komt je ophalen. Tijdens deze reis verblijf je enkele malen in luxe hotels die we combineren met een bijzondere homestay en een goed verzorgde bed & breakfast.

Dag 1 Je rondreis begint met de vlucht naar Sri Lanka

Vertrek naar Sri Lanka voor een heerlijke fietsvakantie!

De entree van het Mount Lavinia hotel, een bekend hotel in Sri Lanka
De entree van het Mount Lavinia hotel, een bekend hotel in Sri Lanka

Dag 2 Luchthaven - Mt. Lavinia

Nadat je hartelijk verwelkomt bent op de luchthaven rij je naar Mount Lavinia. Dit is een voorstad van Colombo ten zuiden van de stad. Onderweg kom je door Colombo en laten we je direct de highlights zien van de stad. Je zult merken dat het een drukke Aziatische stad is waar veel te beleven is. De afgelopen jaren zijn de oude koloniale gebouwen steeds meer in oude glorie herstelt. In Mount Lavinia verblijf je in een oud gouverneurshuis dat nu hotel is. Je kijkt uit over de skyline van Colombo.

Dag 3 Mount Lavinia - Galle

Het eerste stuk van de tocht vandaag gaan de fietsen achterin. In Telwatta, een klein dorpje ten noorden van Hikkaduwa, breng je een bezoek aan het tsunami foto museum, een mooi Nederlands initiatief. Vanaf hier fiets je het laatste stukje naar Hikkaduwa. Je chauffeur wacht je op bij het restaurant van de lunch. Vervolgens fiets je de laatste 18 km door naar Galle en ontmoet je de chauffeur weer bij de poort van het Nederlandse sterfort. Je verkent niet alleen het fort maar verblijft er ook een nacht binnen de muren.

... even een kopje koffie in Galle fort in Sri Lanka.
... even een kopje koffie in Galle fort in Sri Lanka.
De tropische zuidkust van Sri Lanka
De tropische zuidkust van Sri Lanka

Dag 4 Galle - Tangalle

Ook vandaag gaan de fietsen het eerste stuk achterin. Langs de route die grotendeels direct langs de oceaan loopt rijden we naar het zuid oosten. Bij Tangalle stoppen we om The Hummanaya Blow Hole te bekijken. Hier stuwt de oceaan het water soms wel 20 meter de lucht in. Net na Tangalle neem je voor het laatste stuk de fiets weer. Zodra we de drukke weg af zijn fiets je naar Kalamitiya, een klein plaatsje direct aan zee. Je verblijft hier twee nachten.

Dag 5 Tangalle

Je verblijft ook vandaag in het kleinschalige resort direct aan zee. Als je wilt verken je de omgeving en fiets je naar Tangalle of het dichterbij gelegen Ranna. Tussen de twee plaatsen in ligt een overheidsproject waar je de verschillende landbouw landen en culturen kunt bezichtigen.

Dag 6 Tangalle - Nuwara Eliya

Het eerste deel kent nog stukken waar je prima kunt fietsen. Het handigst is als de fietsen vandaag in de auto blijven. Al vrij snel klimmen we omhoog naar Ella. In dit plaatsje, vooral bekent onder backpackers, lunch je. Vervolgens rijden we nog verder de bergen in naar Nuwara Eliya. Op een bepaald moment lijkt het wel of je alleen nog maar theeplantages ziet. Engelse gouverneurs en rijke theeplantage eigenaren uit Colombo gebruikten vroeger dit bergdorp om de warme zomers aan de kust te ontvluchten. Hun invloed is ook vandaag nog goed zichtbaar. Je waant je in Engeland als je het rode postkantoor ziet. ‘s Avonds kan het frisser worden vanwege de hoge ligging.

Het rode postkantoor in Nuwara Eliya, nostalgie in Sri Lanka
Het rode postkantoor in Nuwara Eliya, nostalgie in Sri Lanka

Dag 7 Nuwara Eliya

World's End hoog in de bergen van centaal Sri Lanka
World's End hoog in de bergen van centaal Sri Lanka

We brengen je naar het hoger gelegen Horton Plains. Je wordt er met een jeep of minibusje heen gebracht en maakt een uitgebreide wandeling over de hoogvlakte. De wandelroute voert naar World's End. Hier houdt de berg ineens op en kijk je zo'n 800 meter omlaag. Het mooiste uitzicht heb je als je vroeg vertrekt. Voor dag en dauw vertrekt je dan al uit Nuwara Eliya om tijdig op de hoogvlakte te zijn. De ongeveer 3 uur durende wandelroute komt ook langs Bakers Fall’s, een mooie waterval.
 Eénmaal terug in het hotel kun je een fietstocht rondom het meer maken of met de fiets naar het centrum van Nuwara Eliya.

Dag 8 Nuwara Eliya - Kandy

Vandaag gaat het grotendeels bergafwaarts naar Kandy. Je fiets tot aan het plaatsje Gampola. Daarvoor heb je al een stop gemaakt bij een theefabriek op een plantage, hier tref je onderweg ook de chauffeur weer even. In Gampola gaat de fiets weer achterin (tenzij je door wilt fietsen naar Kandy) en rijden we je de stad in. Je verblijft de komende dagen in een luxe home stay, een oude koloniale bungalow.

Het mooi gelegen stadsmeer van Kandy
Het mooi gelegen stadsmeer van Kandy
De Tempel van de Tand is altijd druk bezocht
De Tempel van de Tand is altijd druk bezocht

Dag 9 Kandy

Je verkent vandaag de drukke stad Kandy. Eerst gaan we naar de botanische tuin en in de namiddag bezoek je de ceremonie in de tempel van de Tand. Verblijf in je knusse homestay.

Dag 10 Kandy

Je gaat deze ochtend met de eigenaar van de home stay op pad naar de lokale markt. Met de daar gekochte groenten maak je samen met hem en zijn vrouw een traditionele Rice and Curry lunch. In de middag ga je vast nog op verkenning uit en fiets je door de omgeving. Geniet van de lange zwoele avonden op de veranda van het huis. Morgen reizen we weer verder het groene binnenland in.

Keus genoeg op de markt in Sri Lanka
Keus genoeg op de markt in Sri Lanka
De mooie Dambulla rotstempel is één van de bijzondere plekken die je vandaag bezoekt
De mooie Dambulla rotstempel is één van de bijzondere plekken die je vandaag bezoekt

Dag 11 Kandy - Giritale

Als je wilt kun je een stuk van de route fietsen. We willen alleen niet te laat aankomen bij Sigiriya. Bij Dambulla bezoek je de rotstempel en vervolgens gaan we door naar Sigiriya. Dit is een stuk dat je prima kunt fietsen. Bij Sigiriya beklim je de leeuwenrots en heb je een prachtig uitzicht vanaf de berg. Als de tijd het toestaat kun je wellicht nog een laatste stuk fietsen. Dat mag zeker niet in het donker want in dit deel kunnen olifanten de weg oversteken.

Dag 12 Giritale - Polonnaruwa

Je fiets vandaag naar de oude koningsstad Polonnaruwa. Hier bezoek je de verschillende sites die verspreid over de oude stad liggen. Je bezoekt de oude bibliotheek, het oude koninklijke paleis en de verschillende tempels en in de rots uitgehakte Boeddhabeelden. Allemaal prima op de fiets te verkennen! Alleen wel even uitkijken voor overstekende apen.

Bij de oude koningssteden zitten veel apen
Bij de oude koningssteden zitten veel apen
Olifant in Sri Lanka met jong
Olifant in Sri Lanka met jong

Dag 13 Giritale - Waikkal

In de vroege ochtend ga je op jeep safari in het Minneriya Nationaal park. In augustus en september heb je hier de grote olifanten trek en tref je soms enorme kuddes aan. Ook buiten die maanden is een bezoek aan het wildpark zeker de moeite waard. Vervolgens rijden we je terug naar de kust en verblijf je nog een dag aan de oceaan.

Dag 14 Waikkal

Je verblijf in Waikkal. Ook vandaag heb je nog de beschikking over de fietsen. Het levendige Negombo ligt op fietsafstand. Maar misschien wil je wel gewoon lekker relaxen bij je hotel.

Dag 15 Waikkal - Luchthaven

De chauffeur komt je ophalen bij het hotel en brengt je naar de luchthaven voor je terugvlucht naar Europa.

Wij hebben ook een voordelige 18 daagse fietsreis! Sri Lanka rond op de fiets!
Je verblijft in middenklasse hotels en legt de route af van noord naar zuid!

Al onze reizen zijn geheel op maat te maken
Heb je bepaalde wensen? Laat het ons even weten en dan gaan we ermee aan de slag.

Stuur ons een mail