Top 10 Sri Lanka | Blog by Andre

Sri Lanka top 10 bestemmingen van Specialist Singha Reizen

Een top 10 opstellen voor Sri Lanka is nog niet gemakkelijk want het eiland beschikt over zoveel highlights dat je met gemak een Sri Lanka top 20 kunt opstellen. Deze top 10 voor Sri Lanka bevat ook informatie over onze top 3 Sri Lanka hotels bij ieder van de highlights. In veel van de Singha reizen Sri Lanka rondreizen kom je die hotels weer tegen.

De theepluksters bij Nuwara Eliya gaan niet ontbreken in je rondreis<br>
De theepluksters bij Nuwara Eliya gaan niet ontbreken in je rondreis

Mijn hotel top 3 binnen de muren van het fort.

1- Villa Aurora, slapen in een traditioneel huis onder de schaduw van het lighthouse
2 - Pedlars 62, een goed guesthouse midden in het fort waar je bij een leuke familie verblijft
3 - Fort Bazaar, een mooi hotel met dito binnenplaats in het hogere prijssegment


1 - Galle fort

Het Nederlandse sterfort bij Galle is om meerdere redenen mijn nummer één. Het is wellicht het minst Sri Lankaanse Stukje Sri Lanka maar daardoor uniek en een UNESCO heritage. Het is al enkele jaren de uitvalsbasis van Singha Reizen in de zomerperiode. Het heeft een keur aan leuke restaurantjes en trendy winkeltjes. Een heerlijke rice and curry eet je bij Lucky Fort restaurant in Parawa street, wellicht het meest authentieke straatje in Galle. Ontspannen een garnalen curry eten kan bij 'A minute by tuktuk', je hebt zicht op de haven. Slaap er een nacht in´één van de leuke hotels of guesthouses en geniet van de avondschemering op de muren van dit indrukwekkende sterfort. TIP - sta vroeg op en loop een rondje mee met de vele lokals die nog voordat de zon echt warm wordt hun ochtendwandeling maken op de muur.

2 - Gal Oya

Het Gal Oya park ligt in het zuid oosten van het eiland. Het is één van de minder druk bezochte natuurparken van Sri Lanka. Je kan zeggen dat het uit twee delen bestaat. Uit een wildpark en een enorm waterreservoir, het diepste van Sri Lanka. Zelf vind ik een boottocht op het reservoir´één van de hoogtepunten van mijn vele Sri Lanka bezoeken. Zeker door de vele vogels en de olifanten die op de eilandjes midden in het meer opduiken. Een enkeling heeft het geluk ze te zien zwemmen naar het vasteland. Een lunch op een eilandje midden op het meer is een prachtige ervaring. Als toetje werd ik zelf bij het invallen van de avond getrakteerd op een zwerm pelikanen die vanaf het meer de beschutting van het woud opzochten. Indrukwekkend.


Als je geluk hebt kun je de olifanten in het water aantreffen<br>
Als je geluk hebt kun je de olifanten in het water aantreffen

Mijn hotel tip bij het Gal Oya meer in de buurt

1 - Gal Oya lodge, minimalistische lodge midden in de natuur, de enige dicht bij het park en het reservoir

Misty mountains Knuckles<br>
Misty mountains Knuckles

Top 3 hotels in of nabij het knuckels gebergte

1 - Wild Glamping, permanent opgezette luxe campsite midden in de natuur waar je met een jeep heengebracht wordt.

3 - Knuckles gebergte

Tussen Dambulla en Kandy in liggen de Knuckles. Genoemd naar de vorm van de bergen die van enige afstand inderdaad op de knokkels van je hand lijken. De Knuckles worden ook vaan Misty mountains genoemd, en inderdaad liggen ze met enige regelmaat in een dekje van mist. Het is een gebied met enkele heel kleine dorpjes, veel ruwe natuur, watervallen en theeplantages. ideaal als je een liefhebber bent van wandelen in de natuur.


2 - Madulkelle, Rondom een oud koloniaal huis staan luxe tentchalets te midden van een theeplantage
3 - Polwatha eco lodge, nabij het gebergte gelegen basic ecolodge van waaruit dagtrips naar de Knuckels geregeld worden


4 - Anuradhapura

Anuradhapura is de hoofdstad van de Noordelijke Centrale Provincie. De oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is ooit een enorme stad geweest met een rijkdom aan tempels, stupa's en huizen voor de mensen die er woonden. Anuradhapura is nog steeds een heilige stad voor de boeddhisten in Sri Lanka. De Bodhi boom in Anuradhapura is hier geplant met een loot van de boom waaronder de Boeddha zijn Verlichting vond. Anuradhapura is voor mij de plek om kennis te maken met de prachtige overblijfselen van de oude cultuur en het leuke is dat de tempels ook vandaag de dag nog gebruikt worden en je er mensen ziet bidden en mediteren.

Top 3 hotels in en nabij Anuradhapura

1 - Ullagalla, super luxe chalets die rond een rijstakker zijn gebouwd, de meeste met eigen pluchpool


2 - Hotel Heladiv, een fijn middenklasse hotel temidden van het groen
3 - Forest Rock Garden, mooi resort midden in de natuur met een zwembad gebouwd in de stijl van de oude stad

5 - Sigiriya & Pidurangala

Tja, ook in mijn lijstje kan Sigiriya niet ontbreken. het begint al met de wandeling naar de rots zelf door de tuinen rondom het fort. Eeuwenoude systemen voor fonteinen en zwembaden. Dan de inspanning die je maakt om bovenop de rots te komen, en ja het laatste stuk is best spannend. Bovenop de beloning! Een prachtig uitzicht en de overblijfselen van het fort van koning Kassapa. Beklim je de naast Sigiriya gelegen rots Pidurangala dan mis je de eeuwenoude fresco's en bouwwerken rondom Sigiriya. Daar staat tegenover dat je veel minder betaald en een meer dan mooi uitzicht hebt op Sigiriya rots en de omgeving.


Mijn lievelingshotels bij Sigiriya - top 3

1 - Sevanagama, dit is voor de rustzoekers die midden in de natuur willen verblijven, gelegen in Habarana nabij Sigiriya

Je hebt al een stuk geklommen en dan moet het steilste stuk nog komen<br>
Je hebt al een stuk geklommen en dan moet het steilste stuk nog komen

2 - Aliya resort, hotel met de mooiste entree van Sri Lanka. Groter en ruim opgezet resort met prachtig zicht op Sigiriya
3 - Courtyard villa, kleinschalig en budget villa met een jong stel lieve Sri Lankaanse mensen die het je zeker naar de zin maken

Prachtig gelegen hotels midden tussen de theeplantages<br>
Prachtig gelegen hotels midden tussen de theeplantages

3 - Waterfalls Homestay, heerlijke plek, leuke mix van niet luxe maar wel een erg aangename sfeer. (vriendelijke eigenaren)

7 - Kalpitiya

Kalpitiya heeft zowel in de winter als in de zomer veel te bieden, tenminste als je van een omgeving houdt waar je
geen bars, uitgaansgelegenheden maar wel strand en een relaxte sfeer aantreft. In de winterperiode staat het bekend vanwege de dolfijnen en de walvissen. Ik zag zelf tijdens één van de boottochten die ik hier ondernam eens wel 2000 dolfijnen. In de zomerperiode heb je hier de wind
die ideaal is voor kytesurfers.

Top 3 relaxte hotels in Kalpitiya
1 - Udekki, vast niet voor iedereen, de luxe zit in de sfeer, de verzorging en de plek, huisjes zijn bijzonder en basic luxe met een ruw randje

6 - Ella

Tja waarom komt backpackers paradise Ella steeds voor in de top 10 lijstjes... ik denk omdat het er gewoon hoort! Hoewel het niet meer het Ella is dat ik leerde kennen tijdens mijn eerste reis in Sri Lanka (nog voor de tsunami), er is veel bijgebouwd, is het nog steeds een erg leuk plaatsje met leuk vertier en genoeg te doen. Ella Rock bekimmen voor de echte wandelaar, een tochtje naar little Adam's peak en the nine arched bridge bewandelen. 's Avonds lekker uit eten in´één van de vele restaurantjes.

Mijn eigen top 3 met hotels in Ella.

1- 98 Acres, een hotel in de hogere prijsklasse maar met wellicht het beste uitzicht van heel Ella, zwembad tussen de theeplanten.
2 - Planters Bungalow, hoewel het toch echt nog wel alweer een half uur rijden buiten Ella ligt en lager op de berg.. relaxte plek in de natuur2 - Dolphin Beach, prachtige luxe tenten, heerlijk eten, lekker de hele dag op je blote voeten relaxen
3 - Palagama Beach, gelijk Dolphin beach maar dan in houten chalets. 's Avonds verlicht met lantaarnsIn Udawalawe kun je soms dicht bij de olifanten komen.<br>
In Udawalawe kun je soms dicht bij de olifanten komen.

8 - Udawalawe

In Sri Lanka zijn veel prachtige natuurparken. Ik kom graag in Udawalawe vanwege de weidsheid van het park en de ligging. In de verte zie je steeds de bergen en dichtbij... de olifanten. Dit is het park om olifanten te spotten, naast buffels, herten en een kleine kans op luipaarden. Doordat er vrijwel geen dichte bebossing in het park is kun je lekker ver kijken.

De Udewalawe hotel top 3
1 - Kalu's Hideway, kleinschalig resort van voormalig cricket held
2 - Kottawata village
, leuke accommodaties waarvan een deel rond het zwembad gelegen
3 - Athgira river camping
, nabij de olifanten opvang gelegen resort met vaste tenten.9 - Jaffna

Helemaal op de noordelijkste punt van Sri Lanka ligt Jaffna. In Jaffna tref je een ander soort Sri Lanka aan, hier zijn de meeste van de Tamil inwoners namelijk Hindu. Ik vond zelf een bezoek aan de grootste Kovil indrukwekkend en kon vanuit mijn hotelkamer het sterfort van de Nederlandse VOC zien liggen. Het laatste stuk van de rit vanuit Mannar naar Jaffna is mooi en loopt langs de zee.

Ik verblijf in Jaffna graag in..
1 - Jetwing Jaffna, Een mooi luxe hotel nabij het Nederlandse fort in Jaffna
2 - The Thinnai, één van de weinige hotels met een zwembad, prima service


Jaffna kovil


3 - The Heritage villa, koloniale villa nabij de Kovil. Centraal gelegen prima overnachtingsplek

In Jungle beach ligt het restaurant naast het zwembad<br>
In Jungle beach ligt het restaurant naast het zwembad

10 - Nilavelli

Uiteraard bezoek ik ook wel de prachtige stranden in Sri Lanka. In de zomerperiode is zijn de stranden aan de oostkust op hun best. Nilavelli is een klein dorpje en langs een flinke kuststrook zijn prachtige hotels en kleinschalige resorts gelegen.

Singha's top 3 Nilavelli hotels
1 - Jungle Beach
, top hotel in chalet stijl dat tussen de groenen duinen aan het strand ligt.
2 - Nagenahira Villa,
een kleinschalig resort. Mooie plek vrijwel aan het strand en dicht bij Pigeon Island
3 - Nilavelli Beach resort
, prachtig gelegen wat groter hotel. Prima keuken in een middenklasse hotel met goede verzorging