Sri Lanka update 29 mei

- UPDATE PER 29 MEI -

OP 29/5 VERNAMEN WIJ HET BERICHT DAT ZWEDEN EN OOSTENRIJK EVENEENS AKKOORD ZIJN MET EEN VERSOEPELING VAN HET REISADVIES. HET LIGT IN DE LIJN DER VERWACHTINGEN DAT CANADA EVENEENS ZEER BINNENKORT TOT EEN VERSOEPELING OVERGAAT.

OP 28/5 VERSOEPELDEN DUITSLAND, ZWITSERLAND EN INDIA IN NAVOLGING VAN CHINA HUN REISADVIES. HOPELIJK VOLGT NEDERLAND SNEL MET EVENEENS EEN POSITIEVER REISADVIES!

Hoe is de situatie nu in Sri Lanka?
Na de aanslagen tijdens de paasdagen is er met name de eerste week veel onduidelijkheid geweest. Wie zat hier achter, is er een kans op herhaling, wat doet dit met de stabiliteit tussen de bevolkingsgroepen? Inmiddels is duidelijk wie er achter de aanslagen heeft gezeten en geeft de Sri Lankaanse overheid aan deze mensen allemaal te hebben opgepakt en veel extra veiligheidsmaatregelen te hebben genomen. Soms blokkeert men tijdelijk social media teneinde individuen die onrust stoken of valse berichten verspreiden aan te pakken. Het is vrijwel rustig en het dagelijkse leven heeft zich weer herpakt. Hotels en restauranthouders roepen de toekomstige gasten op om hen vooral niet in de steek te laten. In een land waar 1 op de 10 mensen afhankelijk is van het toerisme een zeer begrijpelijk iets.

Is er nog steeds een negatief reisadvies naar Sri Lanka?
Ja momenteel nog wel . Het advies van BuZA is inmiddels een stuk bondiger en minder negatief dan het was. Het Calamitietenfonds heeft nog een dekkingsbeperking voor Sri Lanka. Het huidige reisadvies is: 'De veiligheidssituatie in het hele land is onvoorspelbaar en onzeker. Er is een uitgaansverbod in bepaalde regio's, hier mag je bepaalde tijdstippen niet op straat zijn. Reis alleen als het noodzakelijk is naar Sri Lanka. Bent u toch in het land? Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.'

Waarom is er nog geen positief reisadvies naar Sri Lanka?
BuZa baseert haar advies op de informatie van de consulaire medewerkers van de ambassade in Sri Lanka, overleggen met de Sri Lankaanse overheid en inlichtingendiensten. Ook zijn er gesprekken met toeristische brancheorganisaties. Basis van het advies is immer het uitsluiten van risico's. Pas als de risico's geminimaliseerd zijn zal er weer een positief reisadvies zijn. Dit wordt nooit van te voren aangekondigd, het kan dus morgen zijn, einde van deze maand of later. Wij hopen zelf dat er spoedig ook in Nederland en België een heroverweging gemaakt wordt nu er veel veiligheidsmaatregelen zijn genomen en het al enige tijd rustig is. Zoals aangegeven gingen o.a. Duitsland en Zwitserland al voor.

Hoe gaat Singha reizen om met mijn 'gevoel van onveiligheid'
Hoewel het lijkt dat het reisadvies binnenkort ook in Nederland en België ook aangepast kan gaan worden is er op dit nog steeds moment een situatie waarbij je het gevoel kunt hebben dat nu reizen naar Sri Lanka niet aantrekkelijk is. Niemand weet hoe dat morgen is of op het nog latere moment dat je daadwerkelijk op reis gaat. Een juridische grond om je reis voor juli of augustus al om te boeken of te annuleren is er nu nog niet. Singha reizen heeft echter veel begrip voor het gegeven dat, nu je vakantie dichterbij komt, je graag meer zekerheden wilt. Met name als het gaat om omboeken naar een andere bestemming zijn er best veel mogelijkheden om met je mee te denken. Er zijn wel andere regels voor het annuleren dan voor omboeken van je reis, het is of het één of het ander. Ook het maken van een kostenindicatie voor het omboeken is geen vrijblijvende activiteit. Met een mogelijke wijziging van het reisadvies in zicht is dit wellicht niet het moment om tot aktie over te gaan.

Dekt mijn verzekering de kosten van omboeken of annuleren?
Soms wel maar dit verschilt erg per maatschappij en is ook afhankelijk van het type polis dat je hebt. Wij kunnen je hierover geen informatie geven, je verzekering wel. Hou je er rekening mee dat wij geen coulance hebben voor kosten die je ook bij je verzekering kunt verhalen. We maken ook mee dat gasten zich 'vergissen'.

Wat als ik mijn reis nu wil annuleren?
Voor reizen die in de zomermaanden vertrekken kan tegen de tijd dat je op reis gaat voor Sri Lanka weer een positief reisadvies zijn. Wil je niet omboeken maar je reis nu annuleren dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Informeer dus eerst of je reis/annuleringsverzekering deze kosten dekt.

Kan ik mijn reis omboeken naar een andere bestemming?
Ja, dat kan. Kijkend naar de vele boekingen die wij in de zomerperiode hebben willen wij de gasten die nu al aangeven te willen omboeken daartoe de kans bieden. Wil jij liever nu al omboeken, laat je het ons dan weten? Wij verzoeken je om tot 1 juni aan te kijken. De grotere vakbroeders hanteren pas vanaf twee weken voor vertrek bereidheid tot eventueel omboeken. Bij Singha reizen dus een ruimere omboek regeling. Wil je omboeken verzoeken wij je om contact met ons op te nemen zodat we dit nu al voor je kunnen gaan organiseren.

Waar moet ik rekening mee houden met omboeken?
Basis voor een omboeking is de huidige reisovereenkomst waarvoor wij een reis op een andere bestemming gaan organiseren. Je bent dus minimaal hetzelfde bedrag als voor je boeking in Sri Lanka verschuldigd. Wij gaan na je omboek opdracht het ticket omboeken of cancelen en een nieuw boeken. Je ontvangt een nieuw voorstel met een qua accommodatie standaard zoveel mogelijk vergelijkbare reis naar een ander land. Doorgaans zijn er enkele meerkosten voor een omboeking, deze zullen je doorberekend worden. Meerkosten kunnen te maken hebben met duurdere tickets, omboekkosten en voor je geboekte hotels/arrangementen die niet refunden etc. Wij doen ons best om deze meerkosten voor je te voorkomen of te beperken. Let op, dit is dus geen vrijblijvende nieuwe offerteronde.

Gewoon op reis naar Sri Lanka, kan dat ook?
Dat kan, immers er wordt weliswaar een reisadvies gegeven dat aangeeft dat alleen noodzakelijke reizen plaatsvinden maar het is niet verboden. De gehele reisroute kan nu gemaakt worden en uit andere landen reizen gasten wel rond. Onze lokale partners geven aan dat er gereisd kan worden. Nu afreizen naar Sri Lanka heeft wel invloed op de aanspraak die je kunt maken op de aansprakelijkheid van Singha reizen, je verzekering en het calamiteitenfonds vanwege het verhoogde risico. Voordeel is dat het nu rustig is bij de meeste bezienswaardigheden, je hebt alle tijd en ruimte om Sri Lanka te verkennen. Bovendien lijkt het negatieve reisadvies mogelijk z'n langste tijd te hebben gehad.

Hoe nu verder.. de datum voor mijn restbetaling komt eraan, moet ik die voldoen?
Ja. Die datum blijft gewoon bestaan en je betaling is noodzakelijk. Het gegeven dat er nog geen 100% zekerheid is op een positiever reisadvies of dat we werken aan een eventuele omboeking staat los van je betaalverplichting. We vragen je dan ook de restbetalingsdatum te eerbiedigen!

Bellen of Mailen met Singha reizen?
Dat kan geen enkel probleem, we helpen je graag verder als je vragen hebt.

__________________________________________________________

- UPDATE PER 14 MEI - OUD NIEUWS
Op 13 mei is in de avonduren landelijk een avondklok tot de ochtend van 14 mei ingesteld. Er zijn meldingen van incidenten op een enkele plek in het Noord - Westen en binnenland. Dit zijn gebieden die doorgaans niet tijdens de meest gangbare toeristenroutes worden aangedaan. Het reisadvies is niet aangepast, wel is melding gemaakt van de avondklok. Social media is geblokt vanwege deze situatie.

___________________________________________________________

- UPDATE PER 16 MEI - OUD NIEUWS
Momenteel is er nog steeds een code oranje (in de volksmond een negatief reisadvies). 'De veiligheidssituatie in het hele land is onvoorspelbaar en onzeker. Er wordt de laatste avonden soms op een enkele plek een avondklok ingesteld, deze plekken zijn niet vooraf bekend. Wel kun je tijdens zo'n avondklok gewoon naar de luchthaven reizen, mits je je ticket kunt laten zien.

___________________________________________________________

- UPDATE PER 28 MEI -

Duitsland, Zwitserland en India versoepelden hun reisadvies in navolging van China dat dit op 27/5 al deed. China is goed voor zo'n 12,5% van de totale toeristenstroom naar Sri Lanka. Duitsland en de UK hebben de grootste stroom toeristen ui EU landen. Hopelijk volgen Nederland en België. BUZA geeft per app 28/5 aan ons door dat zij altijd een eigen overweging maken of ze een reisadvies aanpassen of niet en wanneer.





 • Vietnam
 • Laos
 • Cambodja
 • Myanmar
 • Thailand
 • Maleisië

 • India
 • Nepal
 • Bhutan
 • Tibet

 • Japan
 • Taiwan
 • Zuid Korea

  (Sakura is nog niet online)