Nieuws Sri Lanka gebeurtenissen | Singha Reizen

(Laatste update 27/4 9.20 uur)

Update 27/4

Repatriëring van onze gasten vanuit Sri Lanka
Voor al de gasten die via Singha Reizen zijn afgereisd naar Sri Lanka is repatriëring geregeld. Voor iedereen is een vlucht geregeld, de eerste vloog vandaag al terug, de anderen in de aankomende dagen. Ook op Koningsdag werkt een team van Singha Reizen aan het verwerken van de vele vragen.

Update 26/4

Repatriëring van Nederlandse toeristen vanuit Sri Lanka
Alle 400 tot 500 Nederlandse toeristen die via een reisorganisatie op vakantie zijn in Sri Lanka worden vanaf vandaag teruggevlogen naar huis. Onze prioriteit ligt op dit moment bij het terughalen van onze gasten die momenteel in Sri Lanka verblijven.

Annuleren van je rondreis
Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 26 april 2019 geldt dat de (gevolgen van) het (dreigend) molest in Sri Lanka bij de reizigers/reisorganisaties verondersteld worden bekend te zijn. De gevolgen van dit (dreigend) molest vormen geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking.

In onze leveringsvoorwaarden staat vermeld dat deze situatie valt onder overmacht. Dit komt er op neer dat dit onder je eigen risico valt. Momenteel zijn wij aan het onderzoeken of we onze gasten eventueel tegemoet kunnen komen. Echter recht op restitutie is er niet.

Vluchten
De luchtvaartmaatschappijen vliegen door bij code oranje zoals de situatie nu is. Vluchten worden doorgaans pas vergoed op het moment bij code rood. Bij annulering van je reis zijn de kosten voor het om te boeken of annuleren van de vlucht dus helaas niet gedekt.

Prioriteit
Onze prioriteit ligt op dit moment (26/4 ochtend) bij de repatriëring van onze gasten vanuit Sri Lanka. Vervolgens zullen we onze gasten die een rondreis bij ons hebben geboekt naar Sri Lanka zo spoedig mogelijk verder informeren.

Update 25/4

1) In verband met de gebeurtenissen zijn de eerder parlementair goedgekeurde plannen om de visumverplichting per 1 mei voor Nederlanders en Belgen niet langer verplicht te stellen 'on hold' gezet. Er blijft daardoor een visumverplichting van kracht voor het reizen naar Sri Lanka
2) Momenteel geldt in Sri Lanka de verordening dat langer parkeren van voertuigen alleen is toegestaan indien de eigenaar zich kenbaar maakt middels een zichtbaar telefoonnummer in het voertuig. Vanwege het ontbreken hiervan zijn er soms tijdelijk wegafzettingen ter extra controle en zijn enkele voertuigen zelfs preventief tot explosie gebracht. Dit lijkt niet altijd juist in de media gebracht te worden en zorgt soms voor onrust.
3) Het reisadvies is ongewijzigd.

Nieuwsbericht 24/4

Ongetwijfeld heeft het nieuws over de bomaanslagen in Sri Lanka jullie de afgelopen dagen bereikt. Het nieuws doet ons veel verdriet en onze gedachten gaan uit naar de vele Sri Lankaanse vrienden en zakenpartners die in hun naaste omgeving familie en vrienden verloren hebben of de zorg hebben over direct betrokkenen.

Op het moment reizen er enkele tientallen gasten van Singha door Sri Lanka. Al onze gasten en ook onze medewerkers zijn veilig. De voor deze week geboekte reizen vertrekken volgens plan, soms met een kleine aanpassing in de route.

Wij begrijpen dat onze (potentiële) gasten veel vragen hebben omtrent de gebeurtenissen en de huidige situatie in Sri Lanka. Wij zullen de meest gestelde vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Ook kan je ons op werkdagen telefonisch bereiken op: 085 2737244 of je kunt ons mailen via info@singhareizen.nl.

Een terugblik

Afgelopen 1e Paasdag (zondag 21 april) vonden er 8 aanslagen plaats in Sri Lanka. De aanslagen bij meerdere kerkdiensten en toeristen hotels in Colombo, Negombo en Batticaloa zorgden voor veel slachtoffers. Het aantal is op 24 april gesteld op 359 doden en ongeveer 500 gewonden, waarvan de meesten van Sri Lankaanse afkomst zijn. Er liggen nog slachtoffers in ziekenhuizen. Er zijn mogelijke betrokkenen gearresteerd, wiens identiteit vooralsnog geheimgehouden wordt door de autoriteiten.

Hoe is de situatie nu?

Sinds 22 april is de noodtoestand in Sri Lanka van kracht, waardoor de autoriteiten meer bevoegdheid hebben om controles uit te voeren. Momenteel is er meer politie en leger op straat aanwezig. Er is in heel Sri Lanka een tijdelijke avondklok ingesteld van 9 uur ’s avonds tot 4 uur ’s ochtends, wat betekent dat je tussen die tijd niet op straat aanwezig mag zijn. Het vliegveld is gewoon open en operationeel. Er moet wel rekening gehouden worden met extra veiligheidsmaatregelen en het feit dat je 4 uur voor vertrek aanwezig dient te zijn.

Volgens huidige berichtgeving zijn er nu meer dan 60 mensen gearresteerd vanwege mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen. De leider van de verdachte groep zou zijn omgekomen bij een van de hotels.

Hoe veilig is het om de komende tijd te reizen in Sri Lanka?

Singha reizen volgt het reisadvies van het Ministerie van buitenlandse zaken (BUZA), daarnaast hebben wij ook vrijwel continu contact met onze lokale partners over de veiligheidssituatie. Op dit moment is er geen negatief reisadvies naar Sri Lanka. Er wordt wel gevraagd om waakzaam te zijn en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. De eerstkomende dagen zullen gasten in Colombo omgeboekt worden naar een ander eerste of laatste hotel.

Het advies dat nu gegeven wordt door BUZA is geel voor heel Sri Lanka, dit betekent dat er andere en meer veiligheidsrisico’s zijn dan wij gewend zijn in Nederland, maar het is gangbare en ongewijzigde reisadvies voor Sri Lanka. Het komt er op neer dat extra alertheid wordt geadviseerd, maar dat het niet afgeraden wordt om in het gebied te reizen. Bij oranje of rood wordt geadviseerd alleen bij noodzaak of helemaal niet te reizen. Het advies is gebaseerd op informatie van onder andere ambassades en inlichtingendiensten. Het advies voor Sri Lanka is ongewijzigd geel geweest sinds de aanslagen, alleen werd de specifieke informatie met betrekking tot de avondklok en de noodtoestand veranderd. Het reisadvies is zoals het heet: een advies. Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk voor het wel of niet opvolgen van dit advies en het reserveren van een reis naar een bestemming.

Het reisadvies is momenteel niet negatief, waarschijnlijk omdat de kans op herhaling klein wordt geacht en er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Op basis van toekomstige ontwikkelingen kan het reisadvies natuurlijk alsnog worden aangepast.

Hoe werkt het annuleren van een reis?

Wanneer je bij Singha reizen een reis boekt, betaal je een bijdrage aan het Calamiteitenfonds. Het Calamiteitenfonds heeft betrekking tot reizen die al bezig zijn. Hiermee ben je verzekerd wanneer er een calamiteit, zoals een aanslag of natuurramp, plaatsvindt of daar de dreiging van is en een reis als gevolg (1) voortijdig wordt afgebroken: extra kosten voor de terugkeer naar Nederland en het verloren deel van de reissom worden vergoed; (2) de reis gewijzigd wordt voortgezet: de extra kosten voor de gewijzigde reis worden vergoed, mits de gewijzigde reis qua prijsniveau vergelijkbaar blijft met de oorspronkelijke reis. De commissie van het Calamiteitenfonds bepaalt uiteindelijk of en hoeveel er wordt uitgekeerd. De adviezen van BUZA worden wel in de overwegingen meegenomen, maar deze hoeven niet leidend te zijn. Het Calamiteitenfonds maakt haar eigen onafhankelijke overwegingen.

Een geel reisadvies is geen bijzondere omstandigheid, aangezien dit voor vrijwel alle landen in Azië geldt. Als je bij een geel reisadvies toch wilt annuleren, zijn de standaard annuleringskosten van toepassing. Deze zijn vermeld onder de reisvoorwaarden op onze site. Op het moment van schrijven (24-04) geldt dit reisadvies voor Sri Lanka.

Voor reizen naar een gebied waar het reisadvies van BUZA negatief (oranje of rood) is, kan de route worden aangepast en/of is er de mogelijkheid tot verplaatsing van de route naar een van onze andere bestemmingen. Behoort dit niet tot de mogelijkheden, dan kan een annulering aangevraagd worden. In voorkomende gevallen zal de luchtvaartmaatschappij tot terugbetaling van de vliegtickets overgaan.

Welke zorg geeft Singha reizen aan de reizen die doorgaan?

Wij zijn vrijwel continu in contact met onze lokale partners en monitoren de situatie nauwkeurig. Momenteel zijn er geen restricties voor de geplande reizen, enkel zullen wij de komende dagen onze gasten in Colombo omboeken naar een ander eerste of laatste hotel.

Het toerisme maakt in Sri Lanka een zeer belangrijk deel van het inkomen van veel mensen uit. Er is voor het land een groot belang om hier met zoveel mogelijk zorg mee om te gaan. Wij ervaren deze zorg bij onze lokale partners dagelijks in hun realistische terugkoppeling. In mei reizen drie medewerkers van Singha reizen af naar Sri Lanka om met hen te overleggen en de meest gangbare routes af te leggen.

Wij volgen de situatie op de voet en zullen onze gasten zo goed mogelijk op hoogte stellen indien er veranderingen optreden in de situatie.

Wij hopen met dit bericht de meest gestelde vragen beantwoord te hebben. Indien je verder nog vragen hebt kan je ons bereiken op werkdagen bereiken op ons telefoonnummer: 085 2737244 of je kunt ons mailen via info@singhareizen.nl.