Met onze twee zoons van 17 en 11 hebben we eind 2014 drie weken door Sri Lanka gereisd. We hadden een prima chauffeur, Stanley, die op z'n Srilankaans uitstekend reed en regelmatig stopte om iets te vertellen of te laten zien. Hij heeft zijn uiterste best gedaan (zeker tijdens de heftige regenperiode de eerste week) om ons programma te laten doorgaan zoals afgesproken. We hebben een prachtige reis gemaakt, al vonden we sommige dagen pittig door de reisafstanden. De wegen zijn meestal best goed, maar wel smal, druk en bochtig waardoor je gemiddeld niet sneller rijdt dan 40 km per uur.

Een van de leukste plekken om te verblijven vonden wij The Other Corner in Habarana. De jongens sliepen in een boomhut, wij in een houten huisje op de grond. Omdat het nonstop goot en alles overstroomd was (Sigirya was onbereikbaar) hebben we hier de dag op onze veranda doorgebracht. Het hotelpersoneel kwam geregeld een praatje maken en vers fruit brengen. De manager bleek een Dutch Burgher. Zijn betovergrootvader was een Nederlander en hij was nog altijd lid van de Dutch Burgher Association in Colombo. Het was bijzonder om met deze man over de geschiedenis van Sri Lanka te praten. Het hotelterrein was via een hangbrug bereikbaar. Omdat het maar doorregende steeg het water in de rivier en stond de hangbrug 's avonds een meter onder water. Niemand kon het terrein op of af. Als het water niet zou zakken, zouden we de volgende ochtend per olifant geëvacueerd worden, beloofde de manager. Helaas voor de jongens zakte het water 's nachts en konden we het hotel wadend verlaten.

In de culturele driehoek hebben wij vooral genoten van de grotten in Dambulla en van Mihintale, een sfeervolle stupa in de jungle, vlakbij Anuradhapura. In het Hurulu Eco Park hebben we tientallen olifanten gezien. Waarschijnlijk waren het er zoveel omdat de aangrenzende parken van Minneriya en Kaudula overstroomd waren (en daardoor gesloten).

Ook een mooie ervaring was de Kandyan Manor, een bed&breakfast in Kandy, gerund door een vriendelijke echtpaar dat veel van de wereld gezien heeft en zelf voor zijn gasten zorgt. We hadden hier een grote familiekamer, maar ook een gemeenschappelijke woonkamer en veranda ter beschikking. Eigenaar Bhathiya neemt zijn gasten geregeld mee om de omgeving te verkennen of Kandy te laten zien. Zijn vrouw Suzy kan uitstekend koken.

Onze chauffeur Stanley vond het Sinharaja National Park de mooiste bestemming in ons reisprogramma. Hij kwam er geregeld met zijn gezin. Ook ons is het hier heel goed bevallen. De Blue Magpie Lodge is een leuke plek. Budgetlodge? Nee hoor, we hadden de allerbeste boxspringbedden van de hele reis en hebben heerlijk gegeten. Met geleende antibloedzuigersokken maakten we op nieuwjaarsdag een trektocht door de jungle. Het was droog en zonnig waardoor we niet al te veel last hadden van bloedzuigers. Natuurlijk hebben we de nieuwsgierige blue magpies (blauwe eksters) gezien en verder nog apen met jonkies, een slang, prachtige hagedissen en mooie vogeltjes.

Na de rust van het regenwoud was de overgang naar de toeristische zuidkust groot. Kirinda Beach is een mooi strand met grote keien waar de golven op stukslaan. In het (drukke) Mirissa is de zee rustiger en kun je lekker zwemmen. En de vier walvissen en tientallen dolfijnen die we gezien hebben, waren een mooie afsluiter van een bijzondere reis.

Singha Reizen