Een 9 voor Singha Reizen! Wij hebben een fantastische rondreis van 18 dagen op Sri Lanka gehad!

Wat een prachtig en gastvrij eiland is Sri Lanka. We kwamen als gasten en vertrokken als vrienden, zoals onze chauffeur, helper, vertaler, redder en gids, mr. Lishan Abeygunawardana van tevoren al voorspelde.

We hebben in 14 dagen de highlights van Sri Lanka gezien; fietsen in Negombo (met prima begeleiding), de leeuwenrots Sigiriya beklommen, met een tuktuk door Polonnaruwa gereden, de groente- en fruitmarkt bij Dambulla bezocht, naar Ella getreind, thee geplukt in Nuwara Eliya, naar de tandarts in Kandy geweest, koloniaal Galle bewandeld, op jeepsafari door Yala gegaan, zelf gekookt in de homestay van Kumara en onderweg veel tempels gezien.

Ook mochten we nog drie dagen heerlijk uitrusten op het strand bij Trincomalee. Uiteraard hebben we ons vergaapt aan de weelderige natuur, genoten van de rijke cultuur en ons tegoed gedaan aan de heerlijke keuken. We hebben het zeer getroffen met de prima hotels en de ‘coole’ auto met chauffeur. Wat een luxe en meer dan de prijs waard, een aanrader. Want het is fantastisch om een goede gids te hebben. Het scheelt je enorm veel tijd en je steekt er zo veel van op.

Net zo afwisselend als de omgeving, de natuur en de temperatuur (snikheet aan de kust en lekker koel in de bergen), waren ook de activiteiten. Een paar fietstochten maken, wandelen rondom Gregory Lake, zelf koken, beetje uitkijken over een bergtop, de trein over Nine Arch Bridge zien aankomen, strandwandelingen maken, naar een voorstelling kijken en een verfrissende duik nemen in een zwembad. Slangen bezweren (of er hard voor weglopen) en vogeltjes kijken. En foto’s maken om dit alles thuis te laten zien.

Maar onze echte hoogtepunten van deze reis waren toch echt de ontmoetingen met de zeer vriendelijke en gastvrije Sri Lankanen. Van de vuurtorenwachter van Dondra Head die met een foto van een voorganger kwam aanzetten tot aan de theezetter die ons een kijkje in de piepkleine keuken gaf. En van ober Dinushan die ons aan wel veertig collega’s voorstelde en ons stiekem op de bovenste verdieping liet kijken tot aan de zoon van de baas van de New Mallika Rice Mills in Ambalantota die trots zijn kledingatelier showde. En van Lishans vriend die ons uitnodigde voor een potje Carrom. En al die anderen die open en warm reageerden op een vriendelijk: kohomadha. We vonden het een voorrecht ze te mogen ontmoeten en zullen ze als vrienden blijven herinneren. Stuthi of bedankt!

Jan en Anna

Singha Reizen 9 10