Sri Lanka the relaxed way

Tijdens deze 16 daagse Sri Lanka rondreis verblijf je in mooie boutique hotels en laten we je veel val het eiland zien. Uiteraard doe je de highlights van Sri Lanka aan tijdens deze Sri Lanka vakantie. Galle en Negombo bezoek je met een gids. In Galle wandel je door het oude sterfort en verblijft hier ook twee nachten en Negombo laten we je zien tijdens een fietstocht. Ook een jeep safari ontbreekt niet tijdens je programma.

- Je verblijft in mooie boutique hotels
- Relaxed rondreis tempo
- In de meeste hotels verblijf je twee nachten
- Wandeling met gids door het sterfort in Galle
- Lipton seat met wandeling en tuk tuk door plantages
- Twee nachten in het Nederlandse sterfort
- Binnenlandse vlucht in watervliegtuig

De route van Sri Lanka the relaxed way
De route van Sri Lanka the relaxed way

Dag 1 Je Sri Lanka rondreis gaat van start

Vanaf Amsterdam, Dusseldorf of Brussel vlieg je vaak met één overstap naar Sri Lanka. Vanaf Amsterdam is op vaste dagen ook een vlucht zonder overstap mogelijk. Wij adviseren je graag en je kunt ook zelf je ticket boeken als je dat liever doet.

Dag 2 Naar Colombo is vanaf de luchthaven maar een uur

Je koloniaal luxe Colombo hotel
Je koloniaal luxe Colombo hotel

Je chauffeur brengt je naar het eerste hotel. Je kleinschalige boutique hotel in Mount Lavinia ligt op loopafstand van het strand, het is een voorstad van Colombo. Dit luxe koloniale hotel heeft ook een fijn zwembad. Je kunt vandaag heerlijk relaxen, je hebt geen verder programma en treft je chauffeur morgen weer als hij je komt ophalen om samen op pad te gaan. Je Sri Lanka rondreis is begonnen.

Dag 3 Vandaag laten we je de highlights van Colombo zien

Colombo is een stad in ontwikkeling. Je zult merken dat de stad moeite heeft om de hoeveelheid verkeer te verwerken. Galle face green is de stadsboulevard, het 'Dutch hospital' ligt er dicht in de buurt. In de wijk Pettah zul je de handelaren aantreffen, ook ligt hier een prachtige moskee. Fort is de wijk met de oude handelshuizen bij de haven. In Cinnamon garden en Parlement ontmoet je trendy en bovenklasse Colombo. kortom 'buzzling' Colombo!

Pettah is de handelswijk van de stad, hier ligt ook het Dutch museum
Pettah is de handelswijk van de stad, hier ligt ook het Dutch museum

Dag 4 We rijden langs de westkust naar Galle. Onderweg bezoek je een zeeschildpadden opvang

Een bezoek aan het Telwatta Tsunami foto museum
Een bezoek aan het Telwatta Tsunami foto museum

Je kunt in alle rust je dag beginnen. Vandaag rijden we je via de westkust route naar het zuid-westen naar Galle. Hier ligt het Nederlandse sterfort. Onderweg bezoek je een zeeschildpadden opvang en indien je belangstelling hebt kun je bij het dorpje Telwatta het Tsunami foto museum bezoeken. Twee kleine hutjes met foto's en tekeningen van het herstel na de Tsunami. Het is een project van een Nederlandse kunstenares. In dit dorp is veel wederopbouw door Nederlanders verricht. In Galle verblijf je altijd op basis van logies en ontbijt. In de directe omgeving zijn veel leuke restaurants.

Dag 5 Met een gids verken je vandaag het sterfort van Galle

Het Galle fort is een geslaagde mix van oud en trendy Sri Lanka
Het Galle fort is een geslaagde mix van oud en trendy Sri Lanka

Het Nederlandse sterfort in Galle was zo sterk gebouwd dat het de tsunami in 2004 doorstond. De oude gebouwen zijn daardoor nog steeds intact en ook nog eens de laatste jaren opgeknapt.

Met een gids (in juli en augustus Nederlands sprekend) verken je het fort tijdens een ochtend rondwandeling waarbij met jouw interesses rekening gehouden wordt. Kunst, culinaire mogelijkheden en geschiedenis van het fort komen hierbij vaak aan de orde. De rest van de dag is het heerlijk genieten in de prachtige koloniale villa waar je verblijft. Op tien tuk tuk minuten van het fort ligt de tropische baai van Unawatuna, hier kun je met je voeten in het zand een visje eten.

Dag 6 Op naar Tissamaharama, je uitvalsbasis voor je Yala safari

We rijden je tijdens deze Sri Lanka rondreis naar Tissamaharama in de buurt van het Yala national park. De route gaat grotendeels langs de zuidkust van Sri Lanka. Yala is één van de grootste nationale parken van het eiland. Veel gasten zien hier olifanten, zwijnen en krokodillen. De geluksvogels zien ook het luipaard. Aan je jeep chauffeur en de ranger zal het niet liggen, zij zullen vast hun best doen om je zoveel mogelijk te laten zien tijdens je namiddag safari.

Met een beetje geluk tref je ook een klein olifantje
Met een beetje geluk tref je ook een klein olifantje

Dag 7 Op weg naar Haputale bezoek je Budurawagala

Budurawagala wordt door de meeste toeristen niet bezocht en dat is jammer
Budurawagala wordt door de meeste toeristen niet bezocht en dat is jammer

Budurawagala wordt in veel tours overgeslagen en dat is jammer want het is een prachtige mystieke plek midden in de jungle. Het heeft ook voordelen want soms heb je deze plek bijna voor je alleen. Na je bezoek aan Budurawgala zul je merken dat we al snel de bergen inrijden. We rijden naar Haputale. Het resort dat we hier op het oog hebben is wellicht niet het meest luxe van je rondreis maar heeft wel het meest spectaculaire uitzicht. Je verblijft twee nachten in Haputale.

Dag 8 In een tuk tuk bezoek je Lipton Seats

We rijden je in een tuk tuk tussen theeplantages naar Lipton's Seat, het uitzicht hier is zeker zo mooi als dat van World's end op Horton Plains maar het is aanmerkelijk minder druk. Het is een trek van zo'n 7 kilometer vanaf de theefabriek naar het uitzichtpunt. Je wandelt door de theeplantages. Vaak is het ook mogelijk dat je zelf meedoet met het theeplukken. Op de terugweg loop je vaak tussen de theepluksters die weer naar huis gaan. Reken op een wandeling van zo'n drie uur. Je overnacht in Haputale.

Sir Lipton's (jawel van de thee!) favoriete uitkijkpunt
Sir Lipton's (jawel van de thee!) favoriete uitkijkpunt

Dag 9 Je maakt een treinreis naar Nanu Oya en via Nuwara Eliya rijden we je naar Kandy

A pool with a view in de bungalow van Mountbatten
A pool with a view in de bungalow van Mountbatten

Op korte afstand van je hotel ligt het stationnetje van Haputale. Je gaat met de trein naar Nanu Oya, het station dat bij Nuwara Eliya ligt. Je zit dan inmiddels op zo'n 2000 meter hoogte en zult merken dat Nuwara Eliya veel Engelse invloeden kent. Na Nuwara Eliya kronkelt de weg tussen theeplantages naar beneden richting Kandy. Je verblijft in alle rust buiten de stad in een luxe koloniale villa met historie. De ligging van het zwembad hier is onovertroffen.

Dag 10 Je bezoekt de botanische tuin en de tempel van de tand

We rijden je naar Kandy stad waar je in de voorstad Perediniya de botanische tuin bezoekt. Hier tref je een enorme hoeveelheid planten en bomen aan van over de gehele wereld. Het is ook een plek voor verliefde stelletjes om onder een paraplu wat verder kennis te maken met elkaar. Later op de dag (in de vooravond) de ceremonie in de tempel van de Tand. Dit is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en iedere avond is er een ceremonie die veel bedevaartgangers trekt. Tijdens de ceremonie gaat korte tijd het luik open waardoor je zicht hebt op de gouden pyramide waaronder zich de heilige tand van Boeddha bevindt.

Je kunt de monnik een donatie geven voor 'good luck'
Je kunt de monnik een donatie geven voor 'good luck'

Dag 11 Op weg naar je hotel in Sigiriya bezoek je Dambulla

Je bezoek de grotten van de rotstempel bij Dambulla
Je bezoek de grotten van de rotstempel bij Dambulla

Bij Dambulla ligt een heilige rotstempel met in de vele grotten een keur aan Boeddha beelden en muurfresco's. Je zult je schouders moeten bedekken want ook dit is een heilige tempel. De klim maak je samen met de vele apen die hier hun stek hebben, let je op je spullen? Eenmaal boven heb je naast een prachtig uitzicht een vijftal grotten met werkelijk prachtige beelden en muurschilderingen. Hierna is het nog een half uur rijden naar je hotel in Sigiriya.

Dag 12 Je bezoekt Polonnaruwa en de leeuwenrots Sigiriya

We vervolgen je Sri Lanka rondreis met een bezoek aan Polonnaruwa. In de oude stad liggen verspreid de bibliotheek, het koninklijk paleis en de rechtbank. Daaromheen lagen de kloosters en werd handel gedreven. Trek gerust een halve dag uit voor het bezoek aan het museum en de oude stad. Er is genoeg te zien. In de namiddag bezoek je Sigiriya. Je beklimt de leeuwenrots. Eerst via een eeuwenoude trap door de rotsen en het laatste stuk op een ijzeren trap die aan de rots hangt. Het laatste stuk is best uitdagend en de beloning is een prachtig uitzicht vanaf de rots.

Vanuit het zwembad van je hotel kijk je recht op Sigiriya leeuwenrots
Vanuit het zwembad van je hotel kijk je recht op Sigiriya leeuwenrots

Dag 13 Je vliegt van Sigiriya naar Colombo en land daar op het water

Waters Edge, de plek in Colombo waar je land
Waters Edge, de plek in Colombo waar je land

Je kunt Sigiriya ook nog eens vanuit de lucht bewonderen wanneer je vandaag vanaf Sigiriya airport (niet meer dan een zandstrip) naar Colombo vliegt. In Colombo land je op het water of op het land, dat kn verschillen. Vervolgens rijden we je naar Negombo waar we een leuke villa voor je boeken buiten de drukte van de stad. Hier verblijf je drie nachten en sluit je relaxed je rondreis Sri Lanka af. Je villa met 12 kamers ligt aan de Negombo Laguna een stukje buiten het plaatsje.

Dag 14 Verken Negombo vandaag samen met een gids op de fiets

Op de fiets verken je Negombo samen met een lokale gids. Het is een leuke manier om kennis te maken met Negombo. Je bezoekt een tempel, de gevangenis, het nederlandse fort, de markt, de visafslag en gaat vaak ook nog lokaal een snack eten. Een ontspannen manier om een deel van de dag door te brengen waarna je de rest van de dag ter eigen invulling kunt besteden.

Verken Negombo op de fiets samen met een lokale gids
Verken Negombo op de fiets samen met een lokale gids

Dag 15 Dag ter vrije besteding in Negombo

Vandaag heb je de tijd aan jezelf en kun je de laatste dag van je Sri Lanka rondreis besteden aan het rondwandelen over de gezellige markt, lekker luieren bij je hotel of nog even wat laatste inkopen te doen.

Dag 16 Je Sri Lanka rondreis is helaas voorbij, vandaag vlieg je terug

Je Sri Lanka rondreis zit er op! Je chauffeur brengt je naar de luchthaven voor je terugvlucht naar Europa.