Sri Lanka's mooie kusten in de zomer

Plan je komende zomer een Sri Lanka rondreis, en wil je alles vooraf geregeld hebben? Je diners en entrees zijn al inbegrepen tijdens deze drie weken. Reis in alle rust en ontdek Sri Lanka. Je bezoekt alle koningssteden en reist via de zuidkust naar de westkust. Onderweg ontspan je nog aan de oostkust. Een Yala safari sla je uiteraard niet over en via het regenwoud rij je terug naar de levendige hoofdstad Colombo.


Je ziet tijdens deze rondreis heel veel van Sri Lanka
Je ziet tijdens deze rondreis heel veel van Sri Lanka

Dag 1

Op naar het mooie Sri Lanka. Je verrekt vanaf Amsterdam, Brussel of Dusseldorf voor drie weken tropisch genieten.

Dag 2 Luchthaven - Negombo

Op de luchthaven staat je chauffeur al op je te wachten. Je kunt hem niet missen. Hij heeft een bordje met je naam erop bij zich. In ongeveer een half uur rij je met hem naar het eerste hotel. Je verblijft deze eerste nacht in Negombo.

Het hotel waar je verblijft ligt direct aan het strand van deze vissersplaats. 's Morgens is de zee bezaaid met vissersbootjes. Vaak ligt er ook wel één op het strand en kun je er een mooie foto van maken.

Een vissersboot uit Negombo
Een vissersboot uit Negombo

Dag 3 Negombo - Pinnawela - Anuradhapura

Een detail van een tempel in Anuradhapura
Een detail van een tempel in Anuradhapura

Vandaag begint je Sri Lanka rondreis echt. Via Chilaw rijden we je naar het noordelijk gelegen Anuradhapura. In Chilaw maak je kennis met de Hindu cultuur, je bezoekt er een oude Kovil. In de middag komen we aan in Anuradhapura waar we de namiddag gebruiken om je de belangrijkste tempels en de heilige Bodhi boom te laten zien. Onderweg is er voldoende te zien. Je blijft twee nachten slapen in Anuradhapura

Dag 4 Anuradhapura

Vandaag heb je de kans om Anuradhapura verder te verkennen. We nemen je mee naar de oude koningsstad waar verspreid over best wel een fikse oppervlakte verschillende tempels en baden liggen die je een beeld geven van het toenmalige koninkrijk. Uiteraard kun je ook besluiten om je rust te pakken bij het zwembad van het hotel. Mihinthale is een heilige berg valk in de buurt, als je wilt kun je ook een bezoek brengen aan het kloostercomplex boven op de rots. (optioneel)

Dag 5 Anuradhapura - Nilavelli

In zo'n drie uur rijden we naar de oostkust waar je eerst Trincomalee bezoekt. De natuurlijke haven van de stad maakte deze al vroeg aantrekkelijk voor de koloniale heersers. Zo is er ook nu nog een groot Nederlands fort te bezoeken. Op een rots (Swami rock) aan het einde van het fort staat één van de oudste Hindu tempels van het eiland. Trincomalee ontdek je tijdens de city tour. Ten noorden van Trincomalee liggen de tropische stranden van Nilavelli. In onze zomer is het water hier helder en rustig en tref je voor de kust walvissen aan.

Dag 6 Nilavelli

Strandverblijf Nilavelli. Je hotel ligt op slechts enkele meters lopen van het strand in een leuk levendig deel van Nilavelli.

Dag 7 Nilavelli

Strandverblijf Nilavelli

Dag 8 Nilavelli - Polonnaruwa - Sigiriya

Enorme in de rots uitgehakte beelden in Polonnaruwa
Enorme in de rots uitgehakte beelden in Polonnaruwa

We rijden je naar Polonnaruwa. Polonnaruwa is de tweede hoofdstad van Sri Lanka geweest en is gebouwd in de 11e en 12e eeuw na Christus. Het is een werelderfgoed. Je bezoekt hier de restanten van het koninklijke paleis, The Gal Viharaya. Je vindt er een bijzondere maansteen bij de ingang van een tempel en enkele enorme in de rots uitgehakte Boeddhabeelden. Tussen de verschillende sites zul je zeker gezelschap krijgen van de vele apen. We hotel ligt in Sigiriya, je verblijft hier twee nachten.

Dag 9 Sigiriya

Sigiriya is een rotsfort uit de vijfde eeuw. Het is een beschermde UNESCO site gebouwd door koning Kassapa tussen 477-495 na Chr. De leeuwenrots is een monoliet die zo’n 200 meter boven het jungle landschap uitsteekt. Rondom de rots lagen vroeger de tuinen van de koning en de woningen van de soldaten en het volk. Halverwege de beklimming tref je in een rotsgrot fresco’s uit de 5e eeuw aan. De echte helden beklimmen ook het laatste stuk naar de top.

Sigiriya leeuwenrots
Sigiriya leeuwenrots

Dag 10 Sigiriya - Dambulla - Kandy

De Tempel van de Tand aan het stadsmeer in Kandy
De Tempel van de Tand aan het stadsmeer in Kandy

Onderweg naar Kandy maken we enkele stops. Je bezoekt in Dambulla de rotstempel en in Matala een specerijen tuin. In de loop van de dag kom je aan in Kandy waar je de stad leert kennen tijdens een rondrit. We laten je zien waar de markt ligt en je heb een mooi overzicht vanaf één van de bergen rondom de stad. Aan het einde van deze volle dag sluit je af met een bezoek aan de Tempel van de Tand. We proberen er te zijn als de ceremonie aan de gang is.

Dag 11 Kandy

's Ochtend heb je heerlijk de tijd voor jezelf. Je chauffeur komt je pas in de loop van de dag ophalen om naar de botanische tuin te gaan. De botanische tuin van Kandy is ontworpen als een siertuin voor een Singhalese koning en is tijdens de Engelse koloniale tijd uitgebreid. De tuin kent een enorme verscheidenheid aan planten, bloemen, sierlijke lanen, bomen en een mooie orchideeën kas. Al met al een heerlijke dag in het levendige Kandy.

De botanische tuin in Perediniya - Kandy
De botanische tuin in Perediniya - Kandy

Dag 12 Kandy - Nuwara Eliya

Al vrij snel nadat je Kandy hebt verlaten merk je dat het landschap veranderd in één enorme theetuin. Zo ver het oog reikt zie je theeplantages, af en toe afgewisseld met bergen en prachtige watervallen. De reis van vandaag maak je niet in de auto maar met de trein. De chauffeur heeft je naar Kandy station gebracht en vandaar vertrek je naar Nanu Oya. Dit is het station dat dicht bij Nuwara Eliya ligt. Hier staat de chauffeur (met je bagage) weer op je te wachten. Na een korte verkenning van de omgeving rijdt hij je naar het hotel in Nuwara Eliya waar je twee nachten verblijft.

Dag 13 Nuwara Eliya

Twee Hollandse theepluksters
Twee Hollandse theepluksters

Het Engels ogende Nuwara Eliya ligt hoog in de bergen. Engelse gouverneurs en rijke theeplantage eigenaren uit Colombo gebruikte vroeger dit bergdorp om de zomers aan de kust te ontvluchten. Zo is het rode postkantoor erg engels. ‘s Avonds kan het frisser worden vanwege de hoge ligging. Neem je ook een trui mee op reis? Als je wilt kun je vandaag de hoogvlakte Horton Plains bezoeken (Een bezoek is optioneel, je kunt ter plaatse de transfers en entree met je chauffeur bespreken.)

Dag 14 Nuwara Eliya - Ella - Tissamaharama

De route de bergen uit is een mooie! We rijden naar Ella waar je vanaf diverse rustpunten een magnifiek uitzicht hebt op het laagland. Hier lunch je vandaag. Je kunt met het oog de weg naar beneden volgen. Dit is overigens de weg die je zelf later ook naar beneden volgt langs de watervalen. Einddoel van vandaag is Tissamaharama een plaats in het zuid oosten van Sri Lanka. Het is een plaats die vooral bekend is als uitvalshaven voor het dichtbij gelegen Yala national park.

Nog een laatste blik op het landschap met theeplantages
Nog een laatste blik op het landschap met theeplantages

Dag 15 Yala

Je gaat op stap met een behulpzame ranger
Je gaat op stap met een behulpzame ranger

Het Yala National Park is één van de grootste natuurparken in Sri Lanka. Het grenst grotendeels aan de oceaan en de randen kenmerken zich dan ook door uitgestrekte duinlandschappen. Het overige deel van het park is overwegend laag begroeid. Dat vergroot de kans op wild spotten! Je gaat in de loop van de middag met een jeep het park in, onder begeleiding van een erkende ranger. Olifanten kom je hier vaak tegen, en er zijn ook beren en herten te zien. Het is één van de parken in Sri Lanka waar luipaard te spotten is, die zijn doorgaans lastiger te vinden. Recent zagen enkele gasten van Singha reizen er toch weer enkele.

Dag 16 Tissamaharama - Mirissa

Je verlaat Tissa en gaat op weg naar Mirissa aan de zuidkust. Als je geluk hebt tref je bij Weligama de traditionele vissersmannen op hun zitpaal in zee aan. In alle eerlijkheid.. gefotografeerd worden is tegenwoordig meer hun broodwinning, maar het blijft een bijzonder gezicht. Zo'n 30 kilometer ten zuid-oosten van Galle ligt Mirissa waar je twee nachten verblijft

Steltfishers in het zuiden van Sri lanka
Steltfishers in het zuiden van Sri lanka

Dag 17 Mirissa - Galle - Mirissa

In veel van de oude panden zitten tegenwoordig trendy hotels en winkeltjes
In veel van de oude panden zitten tegenwoordig trendy hotels en winkeltjes

We bezoeken in Galle het oude Nederlandse sterfort.
 Straatnamen, een bord boven de poort en het oude Nederlandsch Hervormde kerkje laten oude VOC-tijden herleven. 
In de kerk loop je letterlijk over Nederlands verleden. Via straten met Oudhollandse namen loop je naar de wal waar je uitzicht hebt op de Indische oceaan. In de loop van de dag ben je terug in Mirissa waar je nog een duik kunt nemen.

Dag 18 Mirissa - Sinharaja

Vandaag een goed gevulde dag. Het is best een stuk rijden naar Sinharaja. Onderweg komen we door kleine dorpjes waar het dagelijkse leven z'n gang gaat. Aangekomen in Sinharaja maak je met een gids een trekking van zo'n drie uur in het regenwoud. De gids kan je veel vertellen over de bijzonder flora en fauna in dit bijzondere natuurgebied. Vervolgens rijden we naar de 'City of Gems' Ratnapura. Wist je dat de drie grootste safieren uit Sri Lanka kwamen en wel uit dit gebied! Je hebt de tijd om het plaatsje goed te verkennen. Het hotel ligt hier mooi temidden van de natuur.

Sri Lanka platteland

Dag 19 Ratnapura - Colombo

Een dak vol Boeddha's in Colombo
Een dak vol Boeddha's in Colombo

We rijden naar de hoofdstad Colombo. Daar aangekomen laten we je de highlights van de stad zien. Wist je dat er een museum was van de Hollanders.. Ook is er een oude Nederlands Hervormde kerk, de Wolfendhal kerk uit 1749. In de wijk Wolfendhal heb je ook een tempel met en dak met een enorm aantal Boeddha beelden. Colombo heeft enkele mooie koloniale gebouwen die tegenwoordig gelukkig weer in ere herstelt worden. Galle face green is een boulevard waar het met name op zondag lekker levendig is. Pettah is de wijk met de marktkraampjes.

Dag 20 Colombo - Negombo

We rijden je naar Negombo waar je de rest van de dag kunt genieten van het strand. Je hotel, hetzelfde als waar je reis begon, ligt hier direct aan zee. Mocht je dus de eerste dag de vissersboten gemist hebben dan heb je nu de kans om dat in te halen

Dag 21 Negombo

Als je wilt kun je vandaag met de chauffeur een rondrit maken door de stad. Je gaat naar de vismarkt, naar het kleine Nederlandse fort, naar de kanalen die de Nederlanders hebben aangelegd en na een bezoek aan het levendige centrum maak je nog een tocht op de laguna achter de stad. De middag heb je dan nog om weer heerlijk van het strand te genieten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de hele dag te relaxen van het strand in Negombo.

Dag 22 Negombo - Luchthaven

Vandaag neem je afscheid van je chauffeur nadat hij je naar de luchthaven heeft gebracht. Helaas de reis zit erop en je terugvlucht is aanstaande.

> Zoek je een Sri Lanka rondreis van drie weken die het net even anders doet? Die hebben we ook!