Olifanten spotten in Sri Lanka

Je bezoekt tijdens je reis een opvangcentrum voor olifanten waar met Nederlandse steun opvang gerealiseerd is. Je maakt in twee nationale parken een jeep safari waarbij je kans hebt kuddes olifanten te treffen. Je bezoekt twee maal het olifanten transit center waar de olifanten opgevangen worden. Daarnaast verkent je verschillende hoogtepunten van de oude en hedendaagse boeddhistische cultuur in Sri Lanka.

Dag 1

Vertrek voor je reis naar Sri lanka.

Dag 2 Luchthaven - Negombo

Aankomst en hartelijke ontvangst op de luchthaven, transfer naar en verblijf in Negombo.
Negombo ligt in het hart van de Sri Lankaanse vissersindustrie. Een volle zee met vissers in catamarans behoort standaard tot je ochtend uitzicht. In Negombo laten we je de lagune zien tijdens een inbegrepen boottocht. Verder bezoek je tijdens een stadsrondrit de vismarkt, het Nederlandse fort en de oude katholieke kerk.

Dag 3 Negombo - Sigiriya

The "Dutch Village" is een stukje Nederland in Sri Lanka. Hier is door het FHP (Family Help Program) een plek gecreëerd waar dakloze ouderen een waardige oude dag hebben. Tijdens een korte rondleiding zie je hoe hier op bijzondere wijze vorm aan is gegeven.
Bij Dambulla liggen rotstempels vol met boeddhabeelden en imposante rotsschilderingen. In de grotten bevinden zich meer dan 150 muurschilderingen van uitstekende kwaliteit, daarnaast ook vele Boeddha beelden in uiteenlopende formaten. Je verblijft in Sigiriya.

De mooie rotstempels van Dambulla
De mooie rotstempels van Dambulla

Dag 4 Sigiriya

Dorpsexcursie met lunch en middag ter vrije besteding.
Je maakt een rit op een Bullock cart, dit is een door waterbuffels voortgetrokken kar. Je rijd door het platteland naar een meer waar je overstapt op een bootje dat je naar een boerenhut brengt waar je uitleg krijgt over de manier van leven. Terug met het bootje naar een dorpje waar je na een dorpswandeling smult van een authentieke kleipot lunch en kennismaakt met hoe men leeft op het platteland. Verblijf Sigiriya.

Dag 5 Sigiriya - Polonnaruwa - Sigiriya

Olifanten in het Mineriya national park
Olifanten in het Mineriya national park
Polonnaruwa is de 2e hoofdstad van Sri Lanka geweest. Je bezoekt hier de overblijfselen van het koninklijke paleis met een bijzondere maansteen en enorme in de rots uitgehakte boeddhabeelden.
Mineriya national park is een natuurpark met uitgestrekte wetlands. Ze zijn belangrijk voor de flora en fauna in deze omgeving. Wilde olifanten, jackhalzen, apen, veel vogels en een variëteit aan andere dieren hebben hier hun habitat. Zo leven er ongeveer 25 reptielensoorten, zo'n 160 vogelsoorten en 78 vlindersoorten. Regelmatig spotten Singha gasten hier een kudde olifanten.

Dag 6 Sigiriya - Kandy

We beginnen in Sigiriya, hier ligt een rotsfort uit de 5e eeuw. Het is gebouwd door Koning Kassapa tussen 477-495 a.d. Om de rots heen lagen vroeger de tuinen van de koning en de woningen van het volk. Je beklimt de rots het eerste stuk via een eeuwenoude trap. Halverwege tref je fresco's van mysterieuze meisjes aan en een spiegelmuur. Aangekomen op een groot plateau start je tussen twee enorme stenen leeuwenpoten aan het meest avontuurlijke deel van de tocht.
De spicegarden van Matala zijn de bekendste van het eiland. Hier groeien specerijen en kruiden. Je bezoekt een spice garden en leert er alles over het groen om je heen. In Matala is eveneens een interessante hindutempel die we kunnen bezoeken indien de tijd het toelaat. Verblijf in Kandy.

Dag 7 Kandy

Kandy was de laatste hoofdstad van de Sri Lankaanse koningen. Veel van de oude legenden en gebruiken worden hier nog levend gehouden. De tempel van de tand is de belangrijkste tempel van het eiland, hier wordt een tand van Boeddha bewaard. De Botanische tuin is ontworpen als een siertuin voor een Singhalese koning en is tijdens de Engelse koloniale tijd uitgebreid.Langs één van de lanen staan bat trees; bomen waarin bij daglicht enkele honderden vliegende honden hangen. De bomen zien er zwart van!

De altijd drukke Tempel van de Tand
De altijd drukke Tempel van de Tand

Dag 8 Kandy

Vrije dag in Kandy.

Dag 9 Kandy - Nuwara Eliya

Vandaag zijn op enig moment zover het oog rijkt alleen nog maar theeplantages te zien. We bezoeken onderweg naar het als een Engels dorpje ogende Nuwara Eliya een theefabriek op een plantage. Je waantje in Engeland als je in Nuwara Eliya het rode postkantoor ziet.
's Avonds kan het frisser worden vanwege de hoge ligging. Neem je ook een (dunne) trui mee?

Postkantoor in Nuwara Eliya
Postkantoor in Nuwara Eliya

Dag 10 Nuwara Eliya - Horton Plains - Nuwara Eliya

We brengen je naar het hoger gelegen Horton Plains. Je maakt een uitgebreide wandeling over de hoogvlakte. De wandelroute voert naar World's End, hier houdt de berg ineens op en kijkt je zo'n 800 meter recht omlaag. Het mooiste uitzicht heb je als je vroeg vertrekt. De route komt ook langs de waterval Bakers Fall's. In de middag brengen wij je weer naar Nuwara Eliya. In de avond is daar een markt waar men voordelig in Sri Lanka gemaakte sportkleding verkoopt. In Nuwara Eliya ligt ook een mooie golfbaan, er is een groot meer waar je een bootje kunt huren en er is een levendig centrum.

Dag 11 Treinreis naar Ella

Little Adam's Peak in Ella
Little Adam's Peak in Ella

De treinreis door de bergen die je vandaag maakt wordt door veel mensen als een hoogtepunt van hun reis genoemd. Het is de manier om contact te maken met de vriendelijke lokale bevolking. Afwisselend zie je ruige bergen, theeplantages en watervallen. In Ella stapt je uit en wacht onze chauffeur je weer op, hij heeft ook jullie bagage vervoert. Het is dan nog maar een korte rit naar je leuke guesthouse met zicht op little Adam's Peak.

Dag 12 Ella - Udawalawe

Transfer naar Udawalawe olifanten natuurpark waar je in de middag op jeep safari gaat. Je bezoekt nabij het Udawalawe national park het transit home waar olifanten opgevangen worden.

Dag 13 Udawalawe

Een tweede dag in Udawalawe natuurpark met wederom een bezoek aan het transit centre en een jeep safari. Udawalawe National Park is bekend vanwege de vele olifanten die hier hun leefgebied hebben. Nabij het park ligt het transit center waar de Sri Lankan wildlife foundation o.a. met hulp van Nederlandse zijde werkt aan het in stand houden van de kuddes en hun habitat. Regelmatig zien gasten van Singha reizen hier een kudde met enkele tientallen olifanten. Je bezoekt het transit centre en gaat het park onder begeleiding van een ranger. In zijn jeep brengt hij je zo dicht mogelijk bij de dieren.

best groot zo'n olifant in Udawalawe...
best groot zo'n olifant in Udawalawe...

Dag 14 Udawalawe - Galle - Bentota

tropisch strand in Sri Lanka
tropisch strand in Sri Lanka

Transfer naar de westkust door een mooie strandafsluiting. We rijden via Galle en Telwatta. In Galle bezoek je het Nederlandse sterfort en in Telwatta het tsunami foto museum. het is indrukwekkend om de foto's van deze natuurramp en de hulpverlening daarna te zien in de omgeving waar het water tot zo'n kilometer land in waard is gekomen. We rijden door naar je strandhotel dat in Bentota, een levendige plaats aan de westkust, ligt.

Dag 15 Bentota

Ontspannen dag in je strandhotel.

Dag 16 Bentota - Luchthaven

Transfer naar Bandaranaike airport en terugvlucht.