Natuur en cultuur highlights in Sri Lanka

Je reist eerst naar het zuiden en dan weer omhoog
Je reist eerst naar het zuiden en dan weer omhoog

De eerste week van deze Sri Lanka rondreis staat in het teken van de natuur met regenwoud, raften, theeplantages en hoogvlakten.

In de tweede week ligt de nadruk meer op de indrukwekkende cultuur van het land. Je bezoekt de highlights van het eiland. en hebt een complete indruk van het moois dat Sri Lanka je te bieden heeft.

Dag 1

Je vertrekt voor je Sri Lanka rondreis en komt de volgende dag aan op het eiland.

Dag 2 Luchthaven - Bentota

Aankomst in Sri Lanka en na een hartelijke ontvangst transfer naar het hotel in Bentota. Bentota is gelegen aan een lagune aan de kust van Sri Lanka. De rivier mond hier uit in de zee. Bentota heeft een levendig centrum en het is er goed landen na de lange vlucht naar Sri Lanka. Je kleinschalige hotel ligt hier direct aan zee.

Dag 3 Bentota - Tissamaharama

De Nederlandse poort van het sterfort in Galle
De Nederlandse poort van het sterfort in Galle

Via het tsunami foto museum in Telwatta en het toeristenplaatsje Hikkaduwa rijden we naar Galle. De "Nederlandse vestingstad Galle" is bekend van het sterfort dat de Nederlanders hier bouwden in de tijd dat de VOC het hier voor het zeggen had. Langs de mooie zuidkust rijden we je naar Tissamaharama. Vanuit het hotel in Tissamaharama onderneem je een avondsafari in het nabijgelegen Yala national park.

Dag 4 Yala - Sinharaja

Vandaag laten wij je kennismaken met een geheel ander aspect van Sri Lanka: het rainforest van Sinharaja. We rijden het groene binnenland in en aan het einde van de dag ga je met een gids het regenwoud in. Hij kan je veel vertellen over de natuur in dit UNESCO natuurpark. Je overnacht midden tussen het groen.

Dag 5 Sinharaja - Kitulgala

The bridge over the river Kwai ken je wellicht nog, de film is niet in Thailand maar hier in Sri Lanka bij Kitulgala opgenomen. Het is een groene omgeving bekent vanwege de film maar ook vanwege de outdoor mogelijkheden. In de omgeving van de brug ga je de rivier op voor de white water raft. Deze is ook goed te doen voor gezinnen met kinderen. Je overnacht in Kitulgala.

Dag 6 Kitulgala - Ella

Prachtige theeplantages in Sri Lanka
Prachtige theeplantages in Sri Lanka

Je maakt een rit door een prachtige landschap naar Ella. In Ella heb je veel guesthouse en er starten diverse wandeltochten. Het is een dorpje dat door veel backpackers wordt aangedaan en die sfeer hangt er ook. Je hebt er enkel lokale eethuisjes waar je voor niet veel geld een heerlijke rice and curry kunt eten. Je verblijft in de omgeving van Ella temidden van prachtige berg natuur

Dag 7 Ella - Nuwara Eliya

Je maakt een rit door prachtige landschap met de trein. De mooie tocht voert je door theeplantages, langs watervallen en altijd prachtige berglandschappen. Je maakt deze tocht samen met de lokale bevolking volgens de normale dienstregeling. Tijdens de rit zul je zeker contact leggen met een vriendelijke medereiziger. Soms wordt er door Sri Lankaanse reizigers muziek gemaakt, kijk niet raar op als men vraagt of je ook mee wilt doen. Jullie chauffeur wacht weer op het station om je naar het hotel voor de komende nacht te brengen. Je verblijft in de omgeving van Nuwara Eliya temidden van prachtige berg natuur. In Nuwara Eliya bezoek je zelf waarschijnlijk de avondbazaar waar winter- en skikleding gemaakt in Sri Lankaanse ateliers verkocht wordt. De meeste bekende merken kom je er tegen. Best handig als je geen trui hebt meegenomen want het kan door de hoge ligging soms koud worden in Nuwara Eliya. Nuwara Eliya was ooit de buitenplaats voor de rijke engelse magistraten die behoefte aan rust hadden en de warmte aan de kust wilden ontvluchten. De invloed van de Engelsen is tot op de dag van vandaag nog terug te vinden.

Dag 8 Nuwara Eliya

Vandaag ga je naar de hoogvlakte Horton Plains. Horton Plains is een geïsoleerde hoogvlakte op 2000 meter hoogte. Britse jagers gingen vroeger vanuit Nuwara Eliya naar Horton Plains om daar te jagen op wilde olifanten en luipaarden. Je kunt er prachtige wandelingen maken door de natuur, de genoemde wilde dieren zul je er helaas niet meer aantreffen. Er is een mooie wandeling uitgezet naar World's end, een mooi uitzichtpunt waar je uitkijkt over het laagland van Sri Lanka. In de namiddag brengen wij je terug naar het hotel in Nuwara Eliya.

Horton Plains <br>
Horton Plains

Dag 9 Nuwara Eliya - Kandy

Kandy, de tweede stad van Sri Lanka, is het centrum van de traditionele cultuur op Sri Lanka. Het ligt midden tussen de bergen op een hoogte van zo'n 525 meter. op één van de bergen houdt een enorme witte buddha zicht op de stad. In de loop van de middag kom je hier aan en je bezoekt de Tempel van de tand en een dansshow.

Dag 10 Kandy

Vandaag maak je een uitstap naar Pinnawela waar in het door de overheid opgerichte weeshuis ongeveer zestig olifanten een onderkomen hebben gevonden. De rest van de dag heb je ter vrije besteding in Kandy waar je ook deze nacht verblijft.

Dag 11 Kandy

Vandaag verken je Kandy in al haar facetten. Je brengt een bezoek aan enkele tempels en aan de mooie botanische tuin. Kandy is prachtig gelegen op 525 meter hoogte in een kom tussen de omliggende bergen en heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celcius. Het is een aangename Aziatische stad om sfeer te proeven. Het in het midden van de stad gelegen mooie stadsmeer en de levendige markt liggen op loopafstand van elkaar.

Dag 12 Kandy - Giritale

Vandaag breng je op weg naar Giritale een bezoek aan de rotstempel Dambulla. Hier bevinden zich in de uitgehakte grotten beelden, en muur-, en plafondschilderingen waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Naast zittende, liggende en staande beelden van Singhalese koningen en hindoegoden tref je hier vooral veel felgekleurde boeddhabeelden aan. Omdat de grotten zich op ongeveer 350 meter hoogte bevinden heb je een prachtig weids uitzicht op de omgeving. De grotten en ruïnes van Ritigale laten je zien hoe monniken afzondering zochten van het aardse zonder de gebruikelijke rituelen en Boeddhabeelden. Je overnacht in Giritale.

Dambulla rock temple
Dambulla rock temple

Dag 13 Giritale - Polonnaruwa - Giritale

Je bezoekt de koningsstad Polonnaruwa. Polonnaruwa is de tweede, jongere, koningsstad van Sri Lanka. Gil Vihara met vier uit rots uitgehakte beelden is zo'n plek waar u uren kunt blijven zitten en mijmeren, zittend op de rotsen tegenover de beelden. Het ronde beeldenhuis Vatadage heeft prachtige maanstenen en zittende boeddhabeelden. Tegen de avond maakt u een safari in het Minneriya Park. Overnachting in Giritale.

Dag 14 Giritale - Sigiriya - Giritale

Boven op Sigiriya!
Boven op Sigiriya!

Deze dag staat in het teken van olifanten en leeuwen. Je brengt een bezoek aan Sigiriya. De beroemde leeuwenrots van Sigiriya zie je al van verre. Om de rots heen lagen vroeger de woonwijken voor het gewone volk en de koning woonde boven op de rots in zijn kasteel. Halverwege je beklimming naar de top passeer je prachtige fresco's uit de 5e eeuw. De echte beklimming begin je tussen twee enorme leeuwenpoten, de beloning is een prachtig uitzicht over de omgeving. Je overnacht wederom in Giritale.

Dag 15 Giritale - Negombo

Je vertrekt vandaag naar Negombo gelegen aan de kust voor je laatste overnachting op Sri Lankaanse bodem. (Als je wilt kun je hier of in het iets noordelijker gelegen Waikal ook nog verlengen met een extra strandverblijf)

Dag 16 Negombo - Luchthaven

Transfer naar de luchthaven voor je vlucht terug.