Sri Lanka Walvissen zoeken met de kids

Je bezoekt drie kusten tijdens deze Sri Lanka rondreis. Onderweg breng je een bezoek aan de koningssteden, maak je een jeep safari in een wildpark met kans op luipaard, staan de belangrijkste culturele hoogtepunten op het programma en ook de prachtige theeplantages. Deze rondreis is het gehele jaar te doen maar de zomerperiode is de beste tijd. Je hebt dan optimaal genot van de mooie stranden aan de oostkust en kunt zelfs walvissen spotten.

Dag 1

Vertrek naar Sri Lanka. Als wij je tickets boeken zorgen we er voor dat je vluchten een prettige aansluiting hebben, zodat je niet al te vermoeid aankomt. Je mag ze trouwens ook gewoon zelf boeken als je het leuk vind om het internet af te zoeken.

Dag 2 Luchthaven - Chilaw

Aankomst en hartelijke ontvangst op de luchthaven door jullie Engels sprekende chauffeur/gids. We rijden direct een stukje naar het noorden en slaan het drukkere Negombo over. Tijdens de rit in de richting van het schiereiland Kalpitiya in Sri Lanka is er al direct genoeg te zien in de kleine plaatsjes die we passeren. Je zult merken dat de vriendelijke bevolking vaak de allermooiste glimlach tevoorschijn tovert. Je slaapt in Chilaw aan de voet van het schiereiland.

Altijd weer die vrolijke lach in Sri Lanka
Altijd weer die vrolijke lach in Sri Lanka

Dag 3 Chilaw

Een ontspannen dag in je resort om in alle rust te landen in Sri Lanka. Je maakt in de loop van de dag een boottocht op de lagoon naar een klein vissersplaatsje. Verder heb je alle tijd om heerlijk te relaxen.

Dag 4 Chilaw - Wilpattu - Anuradhapura

We vertrekken vroeg naar het Wilpatu national park waar je op jeepsafari gaat. Het Wilpatu park is één van de grootste parken van Sri Lanka en er zijn veel diersoorten te spotten. Het is ook één van de parken op het eiland waar het mogelijk is je door naar de eerste van de drie koningssteden die jullie bezoeken; Anuradhapura. Als we op tijd zijn kun je nog even een duik nemen in het zwembad. In de middag beklim je de heilige berg Mihinthale met bovenop een enorme Boedhha.

De enorme Boedhha van Mihinthale
De enorme Boedhha van Mihinthale

Dag 5 Anuradhapura

Anuradhapura in Sri Lanka

Een hele dag om in alle rust de verschillende archeologische opgravingen en tempels en heilige Bodhi boom te bezoeken in Anuradhapura. Samen met je chauffeur bezoek je de interessantste plaatsen In Anuradhapura is er vaak wel een ceremonie aan de gang of zitten mensen te mediteren in de tempels. Tussen de tempels lopen apen die op je eten uitzijn. Sri Lankaanse dames houden de heilige grond rond de tempels schoon.

Dag 6 Anuradhapura - Nilavelli

Vandaag de transfer naar de oostkust. In Trincomalee is een indrukwekkend Nederlands sterfort. Aan zee in het fort ligt op de kop van een rots een kleurrijke hindu tempel Ten noorden van Trincomalee liggen de stranden van Nilavelli. Hier is het in onze zomer, als de zee rustig en de stranden langgerekt zijn, prachtig duiken en snorkelen. Ook kun je hier de zee op om walvissen te spotten tijdens een whale-watching excursie.

Trincomalee in Sri Lanka

Dag 7 Nilavelli

Een ontspannen stranddag in Nilavelli. Bij Pigeon Island kun je het mooiste snorkelen.

Dag 8 Nilavelli - Giritale

Enorme beelden bij Polonnaruwa 
Enorme beelden bij Polonnaruwa 

Transfer naar Giritale dat aan een groot meer ligt, dit is de grootste en één van de oudere watertanks (kunstmatig meer) in Sri Lanka. Watertanks trekken vaak ook de olifanten aan in de drogere periode. We bezoeken de tweede koningsstad Polonnaruwa en de prachtige oudheden. Hier liggen de enorme in de rots uitgehakte buddha beelden gewoon in de natuur! Het is duidelijk zichtbaar dat je hier met een andere periode dan in Anuradhapura te maken hebt. Het is daarna nog een klein uurtje rijden naar het hotel in Sigiriya. Het ligt vlak bij de rots die je morgen gaat beklimmen.

Dag 9 Gititale - Sigiriya - Kandy

Op weg naar Kandy beklimmen we in de ochtend eerst de leeuwenrots Sigiriya. Hier woonde koning Kassapa vroeger in een kasteel op de rots. Hij keek uit op de prachtig aangelegde tuinen met vijvers en zwembaden; Het Versailles van Azië wordt het ook wel genoemd. Halverwege de beklimming naar boven in een grot fresco's uit de 5e eeuw. Het spannendste deel van de beklimming moet nog beginnen en start tussen twee enorme leeuwenpoten. Op de weg naar Kandy liggen halverwege de spice gardens, hier leer je alles over de specerijen en kruiden die hier groeien. In de namiddag arriveren we in Kandy, de derde en jongste koningsstad.

Sigiriya in Sri Lanka

Dag 10 Kandy - Pinawella - Kandy

Kandy in Sri Lanka

Op een uur rijden van Kandy ligt het wereldberoemde olifantenweeshuis Pinawella. We bezoeken het in de ochtend. Vergeet niet je fototoestel, het baden en spelen van de dieren in de rivier is een onvergetelijke ervaring. In de loop van de middag zijn we terug in Kandy en laten wij je kennismaken met de hoogtepunten van Kandy tijdens een stadsrondrit. Uiteraard bezoeken we de bijzondere ceremonie die iedere avond in de beroemdste tempel van het land, de Tempel van de Tand, plaatsvindt. De tempel ligt direct naast het enorme stadsmeer midden in de stad.

Dag 11 Kandy - Nuwara Eliya

Vandaag gaan jullie nog verder het berggebied van Sri Lanka in, op weg naar het gebied met de theeplantages. Al vrij snel veranderd het landschap en zie je alleen nog maar theeplantages. Onderweg stoppen we om op één van de plantages een theefabriek te bezoeken en uitleg te krijgen over het proces van thee maken. De meeste hebben ook een winkel waar je de heerlijkste theesoorten kunt kopen. Nuwara Eliya, ons einddoel voor vandaag is het centrum van de theehandel. Deze plaats is tijden de Engels koloniale tijd gebruikt om de warme zomers te ontvluchten. De rijkere Engelsen bouwden er hun buitenhuizen.

Heel veel theeplantages in Sri Lanka op weg naar Nuwara Eliya
Heel veel theeplantages in Sri Lanka op weg naar Nuwara Eliya

Dag 12 Treinreis Nanu Oya - Ella

Treinreis Sri Lanka

Vaak wordt de treinreis van Nuwara Eliya naar Ella door onze gasten als één van de hoogtepunten genoemd.Je rijdt door theeplantages, over houten bruggen, door tunnels, langs watervallen en passeert verlaten stationnetjes. Vaak moet er halverwege nog een treinstel aangehangen worden of losgekoppeld te worden, Soms is het wachten tot de trein uit tegenovergestelde richting ook op het station staat. Het is de plek om met de vriendelijke lokale bevolking in gesprek te gaan of samen te zingen en muziek te maken. Een treinreis in Sri Lanka is nooit saai. Je hotel heeft een zwembad met een uitzicht....tjonge jonge!

Dag 13 Ella - Mirissa

We verlaten vandaag het berggebied aan de zuidkant en rijden door tot we de oceaan in beeld hebben! Via de zoutvlaktes bij Hambantota en een Nederlands sterfort in Matala rijden we naar Mirissa. Dit kleine kustplaatsje ligt aan een wonderschone baai. Alles wat je kunt bedenken bij een tropische baai klopt hier, geel zand, golfen, palmen tot op het strand en houten eet tentjes aan zee. Hier is het prima verblijven voor het hele gezin.

Mirissa Sri Lanka

Dag 14 Mirissa

Dag relaxen voor het hele gezin aan de zuidkust.

Dag 15 Mirissa - Colombo

Tijdens je Sri Lanka rondreis bezoek je ook gezellige straatjes in Galle Fort
Tijdens je Sri Lanka rondreis bezoek je ook gezellige straatjes in Galle Fort

Je brengt een bezoek aan Galle waar we een groot Nederlands sterfort bezoeken met boven de poort een echt Nederlandse inscriptie en leuke kleine straatjes. Je kunt slenteren over de Herenstraat. We vervolgen de reis langs de westkust. We bezoeken onderweg nog het Tsunami fotomuseum in Telwatta met tekeningen van dorpskinderen over hoe ze de Tsunami hebben ervaren en foto's van de periode kort nadat de golf verwoestend toesloeg.
We sluiten af met sightseeing in Colombo waar jullie in een luxe hotel direct aan de boulevard afsluiten.

Dag 16 Colombo - Luchthaven

Transfer naar de luchthaven en helaas zit de vakantie er weer op.