Sri Lanka Natuur en cultuur met de kids

Een routekaartje met globaal de reis
Een routekaartje met globaal de reis

De Sri Lanka natuur en cultuur rondreis is voor gezinnen die van activiteit houden en strand minder belangrijk vinden. Wist je dat alle entrees en diners inbegrepen zijn tijdens deze Sri Lanka rondreis? Zo kom je niet voor verrassingen te staan! De eerste week van de Sri Lanka familiereis staat in het teken van de natuur met regenwoud, safari, raften en prachtige hoogvlakten. Plezier voor het hele gezin! In de tweede week ligt de nadruk meer op de indrukwekkende cultuur van het land. Je maakt kennis met de culturele highlights van het eiland en verblijft in hotels waar de kids het zeker naar hun zin zullen hebben.

Dag 1 Je Sri Lanka rondreis gaat beginnen

Je vlucht vertrekt op dag één en je komt de volgende dag aan op het eiland.
We kiezen altijd een vlucht met mooie aansluitingen.

Dag 2 Luchthaven - Bentota

In Sri Lanka aangekomen en na een hartelijke ontvangst op de luchthaven door jullie chauffeur rijden we je naar het hotel in Bentota. Daar kun je al direct een duik nemen in het zwembad! Onderweg is er meer dan genoeg te zien. Bentota is gelegen aan een lagune aan de kust. De rivier mond hier uit in de zee. Het is een levendig plaatsje waar je al direct kennis maakt met de Sri Lankaanse drukte op straat. Heb je geen zin om te lopen? Vraag dan je ouders of ze een tuk tuk (een driewiel taxi) willen laten stoppen, er zijn er genoeg!

Sri Lanka, er is altijd wel een tuk tuk te vinden..
Sri Lanka, er is altijd wel een tuk tuk te vinden..

Dag 3 Bentota - Tissamaharama

Je loopt over de muur van een echt Nederlands fort in Sri Lanka
Je loopt over de muur van een echt Nederlands fort in Sri Lanka

Via het 'tsunami foto museum' in Telwatta rijden we naar Galle. In het museum hangen veel tekeningen van dorpskinderen en foto's van de periode van wederopbouw. De "Nederlandse vestingstad Galle" is bekend door het stevige sterfort dat de Nederlanders hier bouwden in de tijd dat de Nederlandse VOC het hier voor het zeggen had. Langs de mooie zuidkust van Sri Lanka rijden we je daarna naar Kirinda. Er is voldoende te zien onderweg. Vanuit het hotel in Kirinda onderneem je een middagsafari in het nabijgelegen Yala national park. Als je nog tijd hebt om een duik te nemen kun je vanuit het zwembad zo naar de oceaan kijken. Je slaapt in een eco resort direct aan zee.

Dag 4 Yala - Sinharaja

Sri Lanka heeft ook nog een heel andere kant, we laten je er vandaag mee kennismaken. Het regenwoud van Sinharaja. Dit is een jungle die alleen in dit deel van Sri Lanka voorkomt. We rijden het groene binnenland in en aan het einde van de dag ga je met een gids het woud in. Best spannend zo'n regenwoud. Gelukkig kent jullie gids de weg en kan hij je veel vertellen over de natuur in dit UNESCO natuurpark. Je overnacht midden tussen het groen in een koloniale bungalow. Het ligt echt midden in het tropische bos.

Dag 5 Sinharaja - Kitulgala

The bridge over the river Kwai kennen je ouders vast nog wel uit de film met dezelfde naam. De film is alleen niet in Thailand maar hier in Sri Lanka bij het plaatsje Kitulgala opgenomen. Het is een groene omgeving, bekent dus vanwege de film, maar ook vanwege de outdoor mogelijkheden. In de omgeving van de brug ga je de rivier op voor de white water raft. Deze is ook goed te doen voor gezinnen met kinderen. Je overnacht in Kitulgala direct naast de rivier. Het kleinschalige eco resort heeft huisjes die soms tussen maar soms ook in de boom liggen.

Dag 6 Kitulgala - Nuwara Eliya

Vrolijke theepluksters bij Nuwara Eliya - Sri Lanka
Vrolijke theepluksters bij Nuwara Eliya - Sri Lanka

Vandaag ga je verder de Sri Lankaanse bergen in naar Nuwara Eliya (1889 m), gelegen in een dal onder de berg Pidurutalagala. Op je route maak je een stop bij een theeplantage waar je de theefabriek bezoekt en alles leert over groeien en maken van thee.

Nuwara Eliya was ooit de buitenplaats van de rijke engelse magistraten die behoefte aan rust hadden en de warmte aan de kust wilden ontvluchten. De invloed van de Engelsen is tot op de dag van vandaag nog terug te vinden. Door de hoge ligging hebben de hotels hier geen zwembad. In Nuwara Eliya ligt een groot meer. We huren een bootje en je kunt er heerlijk peddelen terwijl je om je heen de theeplantages ziet liggen.. Slapen doe je hier in een oud koloniaal huis.

Dag 7 Nuwara Eliya - Horton Plains - Nuwara Eliya

Horton Plains is een hoogvlakte op 2000 meter hoogte. Britse jagers gingen vroeger naar Horton Plains om daar te jagen op wilde olifanten en luipaarden. Je kunt er prachtige wandelingen maken door de natuur, de wilde dieren zul je er helaas niet meer aantreffen. Er is een mooie wandeling uitgezet naar World's end, een mooi uitzichtpunt waar je uitkijkt over het laagland van Sri Lanka. De wandeling is goed te doen en doordat er veel te zien is onderweg en je ook nog langs een waterval loopt ben je weer bij de parkeerplaats voor je er erg in hebt. In de middag brengen wij je terug naar het hotel in Nuwara Eliya. Hier kun je 's middags zelf kiezen wat je nog wilt doen. In Nuwara Eliya bezoek je zelf waarschijnlijk de avondbazaar waar winter- en skikleding gemaakt in Sri Lankaanse ateliers verkocht wordt. De meeste bekende merken kom je er tegen. Best handig als je geen trui hebt meegenomen want het kan door de hoge ligging soms koud worden in Nuwara Eliya.

Dag 8 Nuwara Eliya - Ella

Je maakt een rit door prachtige landschappen met de trein. Voor jong en oud een belevenis! De mooie tocht voert je door theeplantages, langs watervallen en berglandschappen. Je maakt deze tocht samen met de lokale bevolking volgens de normale dienstregeling. Tijdens de rit zul je zeker contact leggen met een vriendelijke medereiziger. Soms wordt er muziek gemaakt, kijk niet raar op als je gevraagd wordt ook mee te doen. Jullie chauffeur wacht weer op het station om je naar het hotel voor de komende nacht te brengen. Je verblijft in de omgeving van Ella temidden van prachtige berg natuur.

Trein van Nuwara Eliya naar Ella
Trein van Nuwara Eliya naar Ella

Dag 9 Ella - Kandy

We rijden naar Kandy, de tweede stad van Sri Lanka. Het is het centrum van de traditionele cultuur op Sri Lanka. Kandy ligt midden tussen de bergen op een hoogte van zo'n 525 meter. Op één van de bergen houdt een enorme witte buddha zicht op de stad. In de loop van de middag kom je hier aan en je bezoekt ceremonie van de priesters in de Tempel van de tand. Een spannende belevenis waarbij je in de rij tussen de biddende mensen langzaam langs de gouden piramide met de tand kunt lopen. Misschien blijft er nog tijd over voor een duik, want in Kandy heeft het hotel weer een zwembad.

Dag 10 Kandy

Vandaag maak je een uitstap naar Pinnawela waar in het door de overheid opgerichte weeshuis ongeveer zestig olifanten een onderkomen hebben gevonden. Je zult merken dat het moeilijk afscheid nemen is van al die olifanten die lopen te ravotten in de rivier. De rest van de dag heb je ter vrije besteding in Kandy waar je ook deze nacht verblijft.

Dag 11 Kandy

Sri Lanka - Kandy

Vandaag verken je Kandy verder. Je brengt een bezoek aan enkele tempels en aan de mooie botanische tuin. Hier heb je enorme bomen die vol met vleermuizen hangen. Kandy is prachtig gelegen op 525 meter hoogte in een kom tussen de omliggende bergen en heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celcius. Het is een aangename Aziatische stad om sfeer te proeven. Het in midden van de stad gelegen mooie stadsmeer en de levendige markt liggen op loopafstand van elkaar. Op de markt is het een drukte van jewelste.

Dag 12 Kandy - Sigiriya

Vandaag een dag met cultuur! Met de chauffeur breng je op weg naar Sigiriya een bezoek aan de rotstempel Dambulla. De lange trap naar boven deel je met verkopers, slangenbezweerders en apen. Boven bevinden zich in de uitgehakte grotten beelden, en muur-, en plafondschilderingen waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Je kijkt je ogen uit. Omdat de grotten zich op ongeveer 350 meter hoogte bevinden heb je een prachtig weids uitzicht op de omgeving. De grotten en ruïnes van Ritigale laten je zien hoe monniken afzondering zochten van het aardse zonder de gebruikelijke rituelen en Boeddhabeelden. Wel voor het donker terug zijn want de weg sluiten ze 's avonds af vanwege de wilde olifanten. Je overnacht in Sigiriya.

Apen bij Dambulla rotstempel
Apen bij Dambulla rotstempel

Dag 13 Sigiriya - Polonnaruwa - Sigiriya

Sri Lanka - Olifant

Je bezoekt vandaag de koningsstad Polonnaruwa. Polonnaruwa is een oude koningsstad in Sri Lanka. We huren een tuk tuk of twee als het nodig is en je gaat de diverse tempels en beelden bezoeken. Het ronde beeldenhuis Vatadage heeft prachtige maanstenen en zittende boeddhabeelden. Tegen de avond maakt u een jeep safari in het Minneriya Park. In dit park kun je zo maar oog in oog met een olifant staan. Overnachting in Sigiriya.

Dag 14 Giritale - Sigiriya - Giritale

Best een stevige klim hoor! Sigiriya leeuwenrots
Best een stevige klim hoor! Sigiriya leeuwenrots

We maken in de ochtend een spannende tocht op een ossenkar. Je bezoekt een klein dorpje en luncht daar ook! Deze dag staat in het teken van olifanten en leeuwen. Je brengt een bezoek aan de beroemde leeuwenrots van Sigiriya, je ziet hem al van verre. Om de rots heen lagen vroeger de woonwijken voor het gewone volk en de koning woonde boven op de rots in zijn kasteel. Best een hele klim naar boven maar dan kom je ook ergens. Je overnacht wederom in Sigiriya.

Dag 15 Sigiriya - Negombo

We rijden terug naar Negombo gelegen aan de kust voor je laatste overnachting op Sri Lankaanse bodem. (Als je wilt kun je hier of in het iets noordelijker gelegen Waikal ook nog verlengen met een extra strandverblijf)

Dag 16 Negombo - Luchthaven

We rijden je naar de luchthaven en helaas de vakantie zit er op. Je vliegt terug!