The best of Tamil Nadu en Sri Lanka

Je Sri Lanka - Tamil Nadu rondreis start in Chennai of Madras zoals het ook genoemd wordt. Tamil Nadu is nog niet zo door het grote publiek ontdekt maar is erg de moeite waard. De prachtigste Hindu tempels en oudheden wisselen elkaar af. In Sri Lanka laten we je de highlights van het land zien en kun je zelfs verlengen met enkele dagen tropisch oostkust strand.

- Onbekend Tamil Nadu en prachtig Sri Lanka
- Veel cultuur in India, groen in Sri Lanka
- In Sri Lanka maak je een treinreis en jeep safari
- Verblijf in goede middenklasse hotels

Je zult de mooiste tempels zien in Tamil Nadu
Je zult de mooiste tempels zien in Tamil Nadu

Dag 1 Je rondreis begint met je vlucht naar Chennai

Je rondreis begint met je vlucht naar Chennai. Dat kan vanuit Amsterdam maar ook vanaf Dusseldorf of Brussel. Je hebt altijd een overstap en komt de volgende dag aan in Chennai. Wij kunnen je een gunstig tarief aanbieden, maar als je dat wilt kun je ook zelf je vluchten boeken.

Dag 2 Je land in Chennai, we rijden je naar je hotel

Traditioneel India en Modern India mixen in Chennai
Traditioneel India en Modern India mixen in Chennai

Je land in Chennai dat vroeger Madras heette. Het is de hoofdstad van Tamil Nadu en ligt aan de Bengaalse zee. Het is bijna onvoorstelbaar dat deze stad voorkwam uit een klein vissersplaatsje met de naam Madraspatam.

Chennai is heel anders dan de steden in noord-India en kent een aangename mix tussen het moderne en traditionele India. Door de ligging aan de zee is het bovendien een voor toeristen aantrekkelijke stad. Vandaag is er nog geen programma.

Dag 3 We rijden richting het zuiden naar Pondicherry

Pondicherry kent een lange periode van Franse overheersing en die sfeer kun je ook nu nog goed proeven. De architectuur in de stad zal je zeker aan de franse bouwstijl doen denken. We bezoeken Auroville dat in 1968 gesticht werd. Dit is het centrum van een vredelievende samenleving met mensen uit de hele wereld.

De Matrimandir is het centrale gebouw. In de middag komen we aan in Pondicherry waar je de rest van de dag ter vrije besteding hebt. Vaak neemt de chauffeur je nog even mee en laat je de stad zien.

De Mantrimandir in Auroville
De Mantrimandir in Auroville

Dag 4 Onderweg naar Kumbakonam bezoeken we enkele tempels

Daily live in India lang het water
Daily live in India lang het water

Onderweg naar Kumbakonam bezoeken we enkele tempels. We stoppen bij de Gangaikonda Cholapuram en de Darasuram tempel. Prachtig bewaarde tempels uit de 11e en 12e eeuw. Je herkent de pyramide bouwstijl die ook veel van de huidige Hindu tempels kenmerkt. Beide tempels eren Lord Shiva in wat met hier de Chola stijl noemt.

We vervolgen onze weg naar Tempelstad Kumbakonam.

Dag 5 Zoveel tempels zie je zelden op één dag bij elkaar!

Op weg naar Mandurai bezoeken we Thanjavur dat in de 10e tot de 14e eeuw het centrum van kunst en cultuur was in Tamil Nadu. Ook nu staan er nog steeds zo'n 75 tempels in volle glorie. De vele tempels zijn rijkelijk gedecoreerd on de Chola stijl.

Later op de dag in Mandurai bezoeken we daar de belangrijkste tempels en ook de 'bedtijd van god ceremonie' in de Meenakshi Temple. Een kleurrijke processie gewijd aan Shiva. Het is dan altijd druk in de tempel.

Tijdens de processie in de tempel is het altijd druk
Tijdens de processie in de tempel is het altijd druk

Dag 6 In zo'n 3 a 4 uur rijden we je naar Tiruchirappalli

De rock tempel steekt met kop en schouders boven de stad uit
De rock tempel steekt met kop en schouders boven de stad uit

Wat kun je verwachten in een stad waarvan de naam afstamt van "kleine gelovige stad"? Naast de tempels uit de oudheid waarvan het Rock fort en de Sri Ranganathaswamy Temple eruit springen is het bovendien de stad in waarvan gezegd wordt dat het de meeste Christelijke kerken heeft in India.

Na aankomst bezoeken we de hoogtepunten in de stad.

Dag 7 Vandaag een volle dag, we rijden je naar Mahabalipuram

Vandaag een volle dag, we rijden je naar Mahabalipuram. Mahabalipuram is een UNESCO word heritage site uit de 7e eeuw tot 9e eeuw. Hier tref je diverse sites aan die zeer de moeite waard zijn. De stad staat bekend vanwege de uit rots gehakte beelden. De Arjuna's Penance is hier een mooi voorbeeld van.

Onze favoriete plekken zijn de Five Rathas, prachtige oude tempels en Shore Temple. De ligging zo dicht bij de zee maakt het eveneens bijzonder.

De eeuwenoude Five Rithas tempel, onze favoriet
De eeuwenoude Five Rithas tempel, onze favoriet

Dag 8 Je verlaat india en je Sri Lanka rondreis gaat beginnen

We rijden je naar het op twee uur rijden gelegen Madras en in anderhalf uur vlieg je naar Colombo. Je chauffeur verwelkomt je op de luchthaven Bandaranaike en we rijden naar Negombo. Je verblijft in een hotel dat direct aan het strand ligt. Vanuit je hotel iedere ochtend direct zicht op de vissers op het water.

De kenmerkende vissersboten liggen in Negombo gewoon op het strand voor je hotel
De kenmerkende vissersboten liggen in Negombo gewoon op het strand voor je hotel

Dag 9 Wat is een Sri Lanka rondreis zonder Sigiriya?

Een high five bovenop Sigiriya leeuwenrots!
Een high five bovenop Sigiriya leeuwenrots!

De eerste stop is nog enigszins Nederlands. Je bezoekt het Dutch Village. Hier maak je kennis met de zorg voor ouderen in Sri Lanka. Een bijzonder kijkje in de Sri Lankaanse cultuur. In de namiddag, als de zon al begint te zakken, bezoek je de leeuwenrots Sigiriya. De beklimming is best een uitdaging! Gelukkig is er ook onderweg naar boven al voldoende te zien.

Dag 10 Vandaag bezoek je de koningsstad Polonnaruwa

Het is ongeveer een uur rijden naar de oude koningsstad Polonnaruwa. Je bezoekt hier het museum en krijgt uitleg over de koningsstad. Je bezoekt de stad in een echte tuktuk! Dit is de lokale driewiel taxi. De beelden en tempels liggen verspreid. Polonnaruwa was ooit de tweede hoofdstad van Sri Lanka nadat Anuradhapura viel als hoofdstad. Het is gebouwd in de 11e en de 12e eeuw na Christus. Het is al enige jaren een door UNESCO beschermd werelderfgoed waar de enorme beelden en tempels goed bewaard zijn gebleven.

De enorme in de rots uitgehakte beelden in Polonnaruwa
De enorme in de rots uitgehakte beelden in Polonnaruwa

Dag 11 Op weg naar je home-stay in het groene binnenland

Op de markt is genoeg te zien, kleuren en geuren!
Op de markt is genoeg te zien, kleuren en geuren!

In Dambulla ligt de grootste fruit en groente markt van Sri Lanka en een rotstempel met een enorme hoeveelheid Boeddhabeelden en bijzondere rotsschilderingen. Je treft in de grotten meer dan 150 muurschilderingen en vele honderden boeddha beelden aan. In de buurt van Pinnawela ligt een leuke home-stay midden in het groen. Het is je uitvalsbasis om morgen een klein plattelandsdorpje te gaan bezoeken. Je verblijft deze Sri Lanka rondreis twee nachten in deze gezellige home-stay met eigen Ayuverdische spa.

Dag 12 Een bijzondere Singha reizen dorpsverkenning

Je gaat kennismaken met het kleine plattelandsdorpje Illukgoda midden in de groene natuur. Onder leiding van gids Kumara maak je kennis met het dagelijkse leven van de vriendelijke bevolking.

Je krijgt letterlijk een kijkje in de keuken van het dorp. Je loopt langs de eenvoudige huisjes van de vriendelijke bevolking en vaak is er wel de gelegenheid om verse kokosnoot te proeven. Een ontmoeting met de kinderen of de monnik van de dorpskenner is ook een mogelijkheid. Het programma kan wisselen, het gaat om de (bijzondere) ontmoeting. Ook je traditionele lunch is inbegrepen. Vaak langs de rivier dus neem je je zwempak mee?

We lunchen het liefst aan de rivier midden in de jungle
We lunchen het liefst aan de rivier midden in de jungle

Dag 13 Het is maar een uurtje rijden naar Kandy waar we je vandaag heenrijden

Tempel van de tand - Kandy

Illukgoda ligt dicht bij Kandy. Je hebt daardoor vandaag tijdens je Sri Lanka rondreis een groot deel van de dag om zelf te bepalen hoe je die in wilt vullen. Lekker bij het zwembad of vast het centrum verkennen. Bij de Tempel de liggen de straatjes met de winkels. Dit is de plek om zo'n fleurige bloemetjes paraplu te kopen waarmee je de Sri Lankaanse dames vast al hebt zien lopen. Aan het eind van de middag neemt de chauffeur je mee naar de Tempel van de Tand. We zullen daar op tijd te zijn voor de avondceremonie.

Dag 14 Via de botanische tuin en een theefabriek bezoek op weg naar Nuwara Eliya

In Perediniya, bij Kandy, breng je een bezoek aan de Botanische tuin. Je rijdt door naar Nuwara Eliya waar je in de middag aankomt. Onderweg is veel te zien. Je zult merken dat het landschap snel veranderd in een landschap met alleen plantages. Op één van de plantages bezoek je ook een theefabriek en leer je er veel over de verschillende theesoorten. Nuwara Eliya's ligt hoog in de bergen en er zijn diverse plekken die aan de Engelse stichters doet denken zo zijn er een Engels postkantoor, een renbaan, het Victoria park en een stadsmeer om bootje te varen.

Nuwara Eliya post office <br>
Nuwara Eliya post office

Dag 15 Nuwara Eliya - Horton Plains - Ella

Treinreis naar Ella

Vroeg op weg vandaag naar de hoogvlakte Horton Plains gebracht waar je een wandeling maakt langs World's End en Bakers Fall's. De eerste is een uitzichtpunt en de tweede een waterval. Bij vroeg vertrek heb je de meeste kans om vanaf World's End een onbewolkt vergezicht te hebben. Vervolgens vanaf Nanu Oya met de trein naar Ella. De rit gaat door theeplantages, langs watervallen en door groen berggebied. Stel je in op een volle dag vandaag. Het is vaak druk in de trein en soms sta je gezellig tussen de locals.

Dag 16 Op weg naar het Yala national park

Het Yala National Park is één van de twee grootste natuurparken in Sri Lanka. Het ligt dicht bij de oceaan en het overgrootte deel van het park is veelal laag begroeid. Dat maakt de kans om wild te spotten lekker groot! Je gaat met een jeep het park in en maakt een mooie tocht door Yala national park. Het is één van de parken in Sri Lanka waar je luipaarden kunt zien. Luipaarden zijn helaas lastiger te vinden, ze laten zich niet makkelijk spotten maar we horen regelmatig dat gasten toch een luipaard zagen tijdens hun Sri Lanka rondreis.

Olifanten kom je doorgaans wel tegen in de wildparken
Olifanten kom je doorgaans wel tegen in de wildparken

Dag 17 Lekker relaxen aan een langgerekt tropisch strand

Tangalla is een vissersdorpje aan de zuidkust. Lagoon Paradise beach waar je verblijft ligt direct aan zee. Om de zee te bereiken steek je de brug over de laguna over. Het heeft een zwembad en een leuk restaurant direct op het strand. Als je denkt aan een tropische stranden dan beantwoord Tangalla aan dat beeld. Palmbomen lopen hier door tot aan het goudgele strand met een blauwe zee.

Het langgerekte strand van Tangalla
Het langgerekte strand van Tangalla

Dag 18 Tangalla stranddag

Strandverblijf in Tangalla.

Dag 19 Een verkenning van het sterfort in Galle

Hopelijk tref je net zo'n mooie zonsondergang in Galle als wij zagen
Hopelijk tref je net zo'n mooie zonsondergang in Galle als wij zagen

Aan het einde van de ochtend kom je aan bij het Nederlandse sterfort in Galle. Daar wacht je gids op je en ga je op de fiets het fort en de directe omgeving verkennen. Een bijzondere excursie en ook handig want zo weet je direct waar de leukste restaurantjes zitten. Je verblijft namelijk een nacht in het sterfort! Zo heb je alle tijd om ook de leuke winkeltjes te verkennen en de bijzonder sfeer van het fort te proeven.

Dag 20 We rijden je terug naar Negombo

We rijden je terug naar Negombo waar je de laatste nacht verblijft. Met o.a. Nederlandse steun is in Telwatta veel werk verricht. Het kleine tsunami museum (eigenlijk niet meer dan twee houten hutjes) geeft je een goed beeld van de post tsunami periode en laat het herstel zien aan de hand van foto’s van hulpverleners en tekeningen van kinderen. Ook bezoek je een zeeschildpad opvang project. In de middag kom je aan bij het hotel waar ook je reis is begonnen

Klein maar indrukwekkend, het tsunami foto museum
Klein maar indrukwekkend, het tsunami foto museum

Dag 21 Negombo - Luchthaven

Je stapt de laatste keer in bij je chauffeur tijdens deze rondreis. Op de luchthaven nemen jullie afscheid en vangt je terugtocht aan.

Verlenging aan de oostkust

Verlenging oostkust
Deze reis kun je verlengen met enkele dagen verblijf aan de oostkust. Gedurende onze zomerperiode is de zee daar aangenaam rustig en kun je er snorkelen en rond Pigeon Island zelfs duiken. De echte avonturiers gaan de zee op met een klein bootje om de daar aanwezige walvissen te spotten.

Dag 11 t/m 14 We rijden je naar de oostkust voor enkele dagen strand (3 nachten) en vervolgen het programma als bovenstaand vermeld bij dag 11

> We hebben nog een zuid-India / Sri Lanka combinatie voor je!
Prachtige zonsondergangen in Sri Lanka
Prachtige zonsondergangen in Sri Lanka