Cambodja en Sri Lanka

De eerste week van je reis begint in Cambodja. Vervolgens vlieg je naar Sri Lanka en ontdekt de parel onder India in twee weken. In Cambodja laten we je kennismaken met het wonder van de Khmer cultuur Angkor Wat. Ook ga je met een boot naar de floating villages en eindigt in Cambodja in Phnom Penh. Je maakt in Sri Lanka kennis met de Boeddhistische cultuur en de prachtige natuur van het eiland. Het is een actieve reis voor de echte avonturiers.

Dag 1 Vertrek naar Cambodja

Vertrek naar Cambodja waar je de volgende dag aankomt in Siem Reap.

Dag 2 luchthaven - Siem Reap

Op de luchthaven van Siem Reap wordt je verwelkomt door je chauffeur. Om in Siem Reap te komen heb je al een keer (en soms twee) moeten overstappen tijdens je vlucht. Hij brengt je naar het centrum van de plaats, die is niet ver van de luchthaven. uit je ooghoeken kun je de tempels van Angkor Wat al zien liggen. Je bezoekt ze morgen. Vaak komt onze lokale collega je nog even opzoeken in het hotel. Hij kan je veel vertellen over Siem Reap, hij woont er zelf al jaren. Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Dag 3 Siem Reap

Je gids haalt je op bij het hotel en je gaat met een tuktuk richting Angkor Wat. Via de zuidelijke poort betreden we dit immense en eens koninklijke complex. Uiteraard bezoek je Angkor Thom. Je bezoekt eerst de Bayon met de glimlachende stenen koppen. Je gids neemt je mee naar enkele van de must see’s waaronder de Ta Phrom tempel die nog deels overwoekerd is door de natuur. Na de lunch wordt Angkor Wat aangedaan, wellicht de belangrijkste archeologische plaats in Zuid-Oost Azië. Vanaf de Bakheng heuvel sluit je de dag af met een zonsondergang. Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

De indrukwekkende Bayon tempel met ontelbare Boeddha beelden
De indrukwekkende Bayon tempel met ontelbare Boeddha beelden

Dag 4 Siem Reap

Ook vandaag ga je een deels met de tuk tuk op stap, dit maal naar het Tonle Sap meer. Onderweg maak je kennis met het platteland en eenmaal bij het meer aangekomen stap je over op een boot die je langs de Floating Village vaart. De lokale bevolking woont, werkt en slaapt hier op of naast het water. Het is een levendige boel hier waar gehandeld wordt en kinderen met de boot naar school gebracht worden. Je krijgt een goede indruk van het leven op het Tonle Sap meer. Je overnacht ook vandaag in Siem Reap. Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Een Cambodjaanse jongedame op weg naar het Tonle Sap meer
Een Cambodjaanse jongedame op weg naar het Tonle Sap meer

Dag 5 Siem Reap

Geniet nog een extra dag van Siem Reap! Aan jou de keuze vandaag! Verken je het uitgestrekte gebied van Angkor Wat nog verder, bezoek je de gezellige markt in Siem Reap of toch relaxen bij het zwembad? Je kunt in ieder geval heerlijk uit eten in het gezellige centrum van de stad. In "Foreigner street" liggen de meeste restaurants. Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Dag 6 Siem Reap - Battambang

Transfer van Sien Reap naar Battambang over water. Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Dag 7 Battambang

Een avontuurlijke rit op een bamboetrein bij Battambang
Een avontuurlijke rit op een bamboetrein bij Battambang

Battambang is de tweede stad van het land en heeft veel weg van een (groot) dorp aan de rivier met mooie koloniale villa’s en vriendelijke bevolking. Met je lokale gids vertrek je en verken je het platteland rondom de stad. We bezoeken enkele mooie tempels en je maakt een rit op een bamboetrein, overigens miet meer dan een as, een motor en een houten platform. Tegenliggers? Niet zoveel gelukkig en in het geval dat je er wel één treft moet de lichtste van de twee van het enkelspoor af. Da's goed geregeld! Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Dag 8 Battambang - Phnom Penh

Met een taxi rijden we je vandaag naar de hoofdstad van Cambodja Phnom Penh. je overnacht in een hotel dicht bij het centrum. Op enkel straten wandelen heb je enkele leuke restaurants en langs de boulevard is het prima flaneren. In de namiddag wordt je opgehaald en brengen we je naar de machtige Mekong rivier en de uitlopers van het Tonle Sap meer die door de stad stromen. Je maakt tijdens de boottocht de zonsondergang vanaf het water mee, een erg mooie ervaring. Bij terugkomst kun je op eigen gelegenheid terug naar het hotel of naar één van de vele restaurantjes in trendy Phnom Penh. Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Dag 9 Phnom Penh

Ook in Phnom Penh is de tuk tuk het vervoersmiddel om letterlijk en figuurlijk de stad op te snuiven.

Je gids komt je bij het hotel ophalen en laat je het koninklijk paleis zien. De grootste trekpleister is hier de Zilveren Pagode met 5329 zilveren tegels op de vloer. Wat Phnom is de belangrijkste tempel van de stad. Volgens de legende zal een hier geuite wens tot vervulling komen! Dit trekt van heinde en verre Cambodjanen naar de tempel.

Het voormalige schoolgebouw Toul Sleng speelde in de Kmer Rouge periode een rol als gevangenis, hier werden mensen gemarteld en gedood. Een donkere periode in de nog recente geschiedenis van het land.

Rond drieën worden we verwacht in de kookschool voor een les in Khmer gerechten koken die je uiteraard daarna ook zelf nuttigt. Op eigen gelegenheid ga je daarna terug naar je hotel om je koffers te pakken. Morgen vertrek je naar Sri Lanka! Verblijf op basis van Logies en ontbijt.

Phnom Penh tempel
Phnom Penh tempel

Dag 10 Phnom Penh - Luchthaven - Colombo - Bentota

Je wordt naar de luchthaven van Phnom Penh gebracht en vliegt naar Sri Lanka. Let op! Het kan zijn dat er gekozen wordt voor een vlucht die de volgende dag aankomt in Sri Lanka, je reis duurt dan 25 dagen. Aankomst in Sri Lanka en na een hartelijke ontvangst transfer naar het hotel in Bentota. Bentota is gelegen aan een lagune aan de kust zo'n veertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De rivier mond hier uit in de zee. Bentota heeft een levendig centrum en het is er goed landen na de lange vlucht naar Sri Lanka. Je kleinschalige hotel ligt hier direct aan zee. Verblijf op basis van half pension.

Dag 11 Bentota - Tissamaharama

Kijk daar, volgens mij een olifant!
Kijk daar, volgens mij een olifant!

Via het tsunami foto museum in Telwatta en het toeristenplaatsje Hikkaduwa rijden we naar Galle. De "Nederlandse vestingstad Galle" is bekend van het sterfort dat de Nederlanders hier bouwden in de tijd de de COC het hier voor het zeggen had. Langs de mooie zuidkust rijden we je naar Tissamaharama. Vanuit het hotel in Tissamaharama onderneem je een avondsafari in het nabijgelegen Yala national park. Verblijf op basis van half pension.

Dag 12 Yala - Sinharaja

Vandaag laten wij je kennismaken met een geheel ander aspect van Sri Lanka: het rainforest van Sinharaja. We rijden het groene binnenland in en aan het einde van de dag ga je met een gids het regenwoud in. Hij kan je veel vertellen over de natuur in dit UNESCO natuurpark. Je overnacht midden tussen het groen. Verblijf op basis van half pension.

Dag 13 Sinharaja - Kitulgala

The bridge over the river Kwai ken je wellicht nog, de film is niet in Thailand maar hier in Sri Lanka bij Kitulgala opgenomen. Het is een groene omgeving bekent vanwege de film maar ook vanwege de outdoor mogelijkheden. In de omgeving van de brug ga je de rivier op voor de white water raft. Deze is ook goed te doen voor gezinnen met kinderen. Je overnacht in Kitulgala. Verblijf op basis van half pension.

Dag 14 Kitulgala - Ella

Prachtige theeplantages in het hoogland van Sri Lanka
Prachtige theeplantages in het hoogland van Sri Lanka

Je maakt een rit door prachtige landschap naar Ella. In Ella heb je veel guesthouse en er starten diverse wandeltochten. Het is een dorpje dat door veel backpackers wordt aangedaan en die sfeer hangt er ook. Je hebt er enkel lokale eethuisjes waar je voor niet veel geld een heerlijke rice and curry kunt eten. Je verblijft in de omgeving van Ella temidden van prachtige berg natuur. Verblijf op basis van half pension.

Dag 15 Ella - Nuwara Eliya

Je maakt een rit door prachtige landschap met de trein. De mooie tocht voert je door theeplantages, langs watervallen en altijd prachtige berglandschappen. Je maakt deze tocht samen met de lokale bevolking volgens de normale dienstregeling. Tijdens de rit zul je zeker contact leggen met een vriendelijke medereiziger. Soms wordt er door Sri Lankaanse reizigers muziek gemaakt, kijk niet raar op als men vraagt of je ook mee wilt doen. Jullie chauffeur wacht weer op het station om je naar het hotel voor de komende nacht te brengen. Je verblijft in de omgeving van Nuwara Eliya temidden van prachtige berg natuur. In Nuwara Eliya bezoek je zelf waarschijnlijk de avondbazaar waar winter- en skikleding gemaakt in Sri Lankaanse ateliers verkocht wordt. De meeste bekende merken kom je er tegen. Best handig als je geen trui hebt meegenomen want het kan door de hoge ligging soms koud worden in Nuwara Eliya. Nuwara Eliya was ooit de buitenplaats voor de rijke engelse magistraten die behoefte aan rust hadden en de warmte aan de kust wilden ontvluchten. De invloed van de Engelsen is tot op de dag van vandaag nog terug te vinden. Verblijf op basis van half pension.

Dag 16 Nuwara Eliya

Vandaag ga je naar de hoogvlakte Horton Plains. Horton Plains is een geïsoleerde hoogvlakte op 2000 meter hoogte. Britse jagers gingen vroeger vanuit Nuwara Eliya naar Horton Plains om daar te jagen op wilde olifanten en luipaarden. Je kunt er prachtige wandelingen maken door de natuur, de genoemde wilde dieren zul je er helaas niet meer aantreffen. Er is een mooie wandeling uitgezet naar World's end , een mooi uitzichtpunt waar je uitkijkt over het laagland van Sri Lanka. In de namiddag brengen wij je terug naar het hotel in Nuwara Eliya. Verblijf op basis van half pension.

Je loopt naar het uitzicht punt World's End <br>
Je loopt naar het uitzicht punt World's End

Dag 17 Nuwara Eliya - Kandy

Kandy, de tweede stad van Sri Lanka, is het centrum van de traditionele cultuur op Sri Lanka. Het ligt midden tussen de bergen op een hoogte van zo'n 525 meter. op één van de bergen houdt een enorme witte buddha zicht op de stad. In de loop van de middag kom je hier aan en je bezoekt deTempel van de tand en een dansshow. Verblijf op basis van half pension.

Dag 18 Kandy

Vandaag maak je een uitstap naar Pinnawela waar in het door de overheid opgerichte weeshuis ongeveer zestig olifanten een onderkomen hebben gevonden. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding in Kandy waar je ook deze nacht verblijft. Verblijf op basis van half pension.

het mooie stadsmeer van Kandy met de tempel van de Tand
het mooie stadsmeer van Kandy met de tempel van de Tand

Dag 19 Kandy

Vandaag verken je Kandy in al haar facetten. Je brengt een bezoek aan enkele tempels en aan de mooie botanische tuin. Kandy is prachtig gelegen op 525 meter hoogte in een kom tussen de omliggende bergen en heeft een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celcius. Het is een aangename Aziatische stad om sfeer te proeven. Het in midden van de stad gelegen mooie stadsmeer en de levendige markt liggen op loopafstand van elkaar. Verblijf op basis van half pension.

Dag 20 Kandy - Giritale

Vandaag breng je op weg naar Giritale een bezoek aan de rotstempel Dambulla. Hier bevinden zich in de uitgehakte grotten beelden, en muur-, en plafondschilderingen waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Naast zittende, liggende en staande beelden van Singhalese koningen en hindoegoden tref je hier vooral veel felgekleurde boeddhabeelden aan. Omdat de grotten zich op ongeveer 350 meter hoogte bevinden heb je een prachtig weids uitzicht op de omgeving. De grotten en ruïnes van Ritigale laten je zien hoe monniken afzondering zochten van het aardse zonder de gebruikelijke rituelen en Boeddhabeelden. Je overnacht in Giritale. Verblijf op basis van half pension.

Muurschilderingen in Dambulla rotstempel
Muurschilderingen in Dambulla rotstempel

Dag 21 Giritale - Polonnaruwa - Giritale

Je bezoekt de koningsstad Polonnaruwa. Polonnaruwa is de tweede, jongere, koningsstad van Sri Lanka. Gil Vihara met vier uit rots uitgehakte beelden is zo'n plek waar u uren kunt blijven zitten en mijmeren, zittend op de rotsen tegenover de beelden. Het ronde beeldenhuis Vatadage heeft prachtige maanstenen en zittende boeddhabeelden. Tegen de avond maakt u een safari in het Minneriya Park. Overnachting in Giritale. Verblijf op basis van half pension.

Dag 22 Giritale - Sigiriya - Giritale

Sigiriya
Sigiriya

Deze dag staat in het teken van olifanten en leeuwen. Je maakt brengt een bezoek aan Sigiriya. De beroemde leeuwenrots van Sigiriya zie je al van verre. Om de rots heen lagen vroeger de woonwijken voor het gewone volk en de koning woonde boven op de rots in zijn kasteel. Halverwege je beklimming naar de top passeer je prachtige fresco's uit de 5e eeuw. De echte beklimming begin je tussen twee enorme leeuwenpoten, de beloning is een prachtig uitzicht over de omgeving. Je overnacht wederom in Giritale. Verblijf op basis van half pension.

Dag 23 Giritale - Negombo

Je vertrekt vandaag naar Negombo gelegen aan de kust voor je laatste overnachting op Sri Lankaanse bodem. (Als je wilt kun je hier of in het iets noordelijker gelegen Waikal ook nog verlengen met een extra strandverblijf) Verblijf op basis van half pension.

Dag 24 Negombo - Luchthaven

Transfer naar de luchthaven voor je retourvlucht.