Budgetwise Sri Lanka

De route van de Budget wise Sri Lanka reis
De route van de Budget wise Sri Lanka reis

In twee weken zie je de highlights die het mooie Sri Lanka te bieden heeft. Je bezoekt tempels, het theegebied en sluit af op een tropisch strand. Je verblijft in keurige budget accommodaties op bijzondere plekken. Entrees voldoe je ter plaatse, dat geeft je veel vrijheid.

Deze Sri Lanka rondreis is de manier om voordelig Sri Lanka te verkennen en in twee weken veel van het eiland te zien.

Dag 1

Vertrek voor je budget reis naar Sri Lanka.

Dag 2 Luchthaven - Negombo

Aankomst in Sri Lanka en transfer naar je hotel in Negombo op nog geen half uur rijden van de luchthaven Bandaranaike. Je hebt de rest van de dag om Negombo te verkennen en bij te komen van de reis. Je leuke hotel met vriendelijke mensen ligt aan de weg langs het strand en beschikt over een zwembad.

Dag 3

Wij laten je kennismaken met de stad Negombo.
Deze plaats is bekend vanwege de kanalen die de Nederlanders hier aanlegden. De VOC deed dit voor de transport van kruiden uit het binnenland. We bezoeken de vissershaven, de markt en enkele leuke kerken en tempels in het stadje. Optioneel kun je een boottocht door de lagune boeken.

Dag 4 Negombo - Sigiriya

Best een hele prestatie... Sigiriya rock beklimmen
Best een hele prestatie... Sigiriya rock beklimmen

Op weg naar je hotel breng je dicht in de buurt van je hotel een bezoek aan de leeuwenrots Sigiriya. Tijdens de beklimming kom je langs een grot met fresco’s uit de 5e eeuw. Bovenop de rots liggen de restanten van het kasteel van de koning die hier eens zijn kasteel had; koning Kassapa. Je hebt dan een stevige klim achter de rug, waarvan het laatste stuk start tussen twee enorme stenen leeuwenpoten. Het uitzicht bovenop is prachtig. Eenmaal weer beneden is het nog een korte rit naar het hotel dat midden in de groene natuur ligt bij Sigiriya.

Dag 5 Sigiriya - Polonnaruwa - Sigiriya

Vandaag bezoek je Polonnaruwa. Het ligt op een uur rijden. Gil Vihara met vier uit rots uitgehakte beelden is zo’n plek waar je uren kunt blijven zitten. Let op je spullen! De speelse apen zijn hier soms best brutaal. Het beeldenhuis Vatadage heeft een prachtige maansteen en een kring met zittende boeddhabeelden. Je kunt ook een bezoek brengen aan het leerzame museum.

Bloem offers in Polonaruwa
Bloem offers in Polonaruwa

Dag 6 Sigiriya - Kandy

De route voert vandaag naar Kandy waar nabij het centrum, je hotel op een rustige plek ligt. Door de iets hogere ligging biedt het een prachtig uitzicht over de stad. Onderweg kun je een bezoek brengen aan Dambulla. Hier bevinden zich in de uitgehakte grotten 153 beelden, en muur-, en plafondschilderingen waarvan de oudste ruim 2000 jaar oud zijn. Naast zittende, liggende en staande beelden van Singhalese koningen en hindu goden tref je hier vooral veel felgekleurde boeddhabeelden aan. In Matala bezoek je een spice-garden waar je alles leert over de vele specerijen en kruiden die in Sri Lanka groeien.

Dag 7 Kandy

Vandaag heb je de gehele dag om Kandy te verkennen.
Een bezoek aan de Tempel van de Tand mag daarbij zeker niet ontbreken. Deze tempel, gelegen naast het stadsmeer, is de belangrijkste tempel van het eiland.
Onder een gouden piramide ligt een tand van Boeddha. Een bezoek aan de markt en de botanische tuin maakt een juiste indruk van de stad compleet.

Altijd mensen bij de Tempel van de Tand
Altijd mensen bij de Tempel van de Tand

Dag 8 Kandy - Pinawella - Kandy

Op een klein uur rijden van Kandy ligt Pinnewella. Hier bevind zich het beroemde olifantenweeshuis. Het is een prachtig gezicht om de olifanten te zien baden in de nabijgelegen rivier. Vergeet vooral je fototoestel niet! De tijd vliegt voorbij als je naar de kudde die in de rivier speelt zit te kijken. De rest van de dag ter vrije besteding in Kandy.

Dag 9 Kandy - Nuwara Eliya

Na het ontbijt vertrek je naar Nuwara Eliya. Dit hoger in de Bergen gelegen dorpje was de plek waar rijke Engelse theeplanters de warme zomer in het laagland ontvluchten en hun mooie buitenhuizen bouwden. Het plaatsje kent nog steeds een engelse sfeer. Door de hoge ligging kan het hier 's avonds koud worden, een trui is dan wenselijk. Naar mate je dichter bij de stad komt neemt het aantal theeplantages toe, op enig moment zie je alleen nog maar plantages. We bezoeken ook een theefabriek. Na een stadsrondrit gaan we naar je hotel.

Dag 10 Nuwara Eliya - Horton Plains - Nuwara Eliya

Je kunt een tocht maken naar het hoger gelegen Horton Plains. Je wordt daar met een jeep heen gebracht en maakt een uitgebreide wandeling over de uitgestrekte hoogvlakte. De wandeling komt langs World's End, hier houdt de berg ineens op en kijk je zo'n 800 meter de diepte in. Het mooiste uitzicht heb je als je vroeg vertrekt, er zijn dan vaak nog geen wolken. De wandelroute komt ook langs een waterval, Bakers Fall's. Als je deze excursie niet wilt verblijf je de dag in Nuwara Eliya. In de avond is daar een markt waar westerse sportkleding, gemaakt in Sri Lanka, voordelig te koop is. Er is een groot meer waar je een bootje kunt huren en er is een levendig centrum.

Dag 11 Treinreis Nanu Oya - Ella

Je neemt vandaag de trein. De treinreis door de bergen wordt door veel gasten als een hoogtepunt van hun Sri Lanka rondreis genoemd. Het is de manier om contact te maken met de vriendelijke lokale bevolking. De treinreis voert door het ruige berggebied. Afwisselend ziet je bergen, alleen maar theeplantages en enkele watervallen. In Ella stap je uit en wacht je chauffeur je weer op met de bagage. Na een korte verkenning van de omgeving brengen wij je naar je guesthouse dat prachtig is gelegen.

Dag 12 Ella - Yala

Yala

We verlaten het berggebied en rijden naar het zuid-oosten. Einddoel van vandaag is de plaats Tissamaharama. Het is de uitvalshaven voor het dichtbij gelegen Yala national park. Je kunt een bezoek aan het park boeken. Je gaat dan het park in met een jeep en maakt een uitgebreide tocht op zoek naar wild. Olifanten kom je hier vast tegen, ook beren en herten. Recent zagen enkele gasten van ons ook het lastiger te spotten luipaard.

Dag 13 Yala - Mirissa/Polhena

De reis gaat vandaag naar de zuidkust waar je de mooie tropische palmstranden aantreft. Onderweg kom je wellicht wel de beroemde vissers tegen die op stokstoelen geduldig wachten op vissen en toeristen. Je verblijft in het kleinschalige Polhena direct aan het strand. Polhena ligt dicht bij Mirissa en is net als Mirissa een echte tropische baai. Palmen tot aan het strand! Da's toch best nog wel heel luxe!

Een Sri Lankaanse zonsondergang
Een Sri Lankaanse zonsondergang

Dag 14 Mirissa/Polhena

Een ontspannen dag aan het strand van Polhena.

Dag 15 Polhena - Negombo

We brengen je weer terug naar het startpunt van de reis in Negombo. Onderweg bezoek je Galle, hier ligt een mooi oud Nederlands sterfort direct aan zee. Hierna maken we eveneens een stop om je de gelegenheid te geven om een zeeschildpadden opvang te bezoeken. In Negombo verblijf je wederom vlak bij het strand.

Dag 16

Vlucht terug. (eventueel, bij nachtelijk vertrek, al op de late avond van dag 15 vertrek naar de luchthaven)