Sri Lanka tuk tuk groepsrondreis informatie

Dit is een reis voor avontuurlijk ingestelde stellen, vrienden of ondernemende gezinnen! Iedere tuk tuk dient bestuurd te worden door een volwassene in het bezit van een geldig rijbewijs! Vanwege de aard van de reis is de geadviseerde minimum leeftijd op 12 jaar gesteld! Ben je op zoek naar een echt andere manier om Sri Lanka te leren kennen en hou je van het avontuur dan is dit zeker dé reis voor jou. Dus kom op avonturiers en meld je aan!

Wat is eigenlijk een tuk tuk?

Let op, je neemt deel aan het verkeer in Sri Lanka, daar zijn risico's aan verbonden.
Let op, je neemt deel aan het verkeer in Sri Lanka, daar zijn risico's aan verbonden.

De tuk tuk is de lokale driewiel taxi. Op een metalen onderstel zit een canvas bovenzijde. De bestuurder zit voorin en achterin kunnen twee volwassenen plaatsnemen. Tuk tuks rijden zo'n 45 km per uur. Heb je (vroeger) brommer gereden met een handschakeling? Dan heb je al een voordeel bij het bedienen.

De tuk tuks zijn gehuurd van een lokale tuk tuk chauffeur en zijn niet nieuw. Iedere tuk verschilt ook qua kleur en uitvoering. Voor je vertrekt zijn ze door ons lokale team technisch nagekeken. Een Tuk tuk is zeer verdraagzaam en als je er goed voor zorgt zul je er veel plezier van hebben. Mocht je onderweg toch een probleem ervaren, zijn er steeds monteurs aanwezig op de achtergrond. Leuker is het om je tot een lokale monteur te wenden en samen met hem het probleem op te lossen.


Tanken doe je ook zelf onderweg. Een tuk tuk verbruikt niet veel en doorgaans kun je wel 30 km op een liter benzine halen. We raden je aan om altijd een fles met benzine als reserve in je tuk te hebben... 'just in case'. Er zit op iedere tuk tuk een reservetank, we leren je hoe die in te schakelen, maar de praktijk is soms weerbarstiger.

Hoe ziet de tuk tuk rondreis eruit?

Alles draait om plezier en kennismaken met de lokale bevolking. Snelheid is geen issue. Het maakt niet uit wie er als eerste binnenkomt.

Iedere dag ga je op pad met de kaart en een routebeschrijving die je van ons per dag ontvangt. Onderweg vervul je de opdrachten die je hebt gekregen. Sommige dien je die dag te doen en voor andere heb je de hele reis de tijd. Wat dacht je van vis verkopen, een slapende tuk tuk chauffeur fotograferen, een krokodil fotograferen of bij een familie thuis lunchen. De winnaar is diegene die de meeste punten heeft verzameld, niet diegene die het eerste binnen is! Punten verzamel je door de opdrachten te volbrengen.


Onderweg zul je tijdens de opdrachten vast wel in een lokale tempel terecht komen
Onderweg zul je tijdens de opdrachten vast wel in een lokale tempel terecht komen

Een deel van het traject hebben we een bus voor de groep gereed staan en rij je niet met de tuk tuk. Dit omdat we dan een grotere afstand afleggen, een paar dagen aan het strand zitten of omdat we de route te druk vinden voor het rijden in een tuk tuk. In het dag tot dag programma is duidelijk aangegeven welke trajecten we in de tuks afleggen, het zijn er behoorlijk veel!

Ieder team bestaat uit tenminste twee personen. Je kunt ook met drie in de tuk tuk. Uitzonderingen voor families kunnen we bespreken. Het is echter niet mogelijk om met meer dan drie volwassenen in een tuk tuk te zitten. Er is GEEN mogelijkheid om alleen in een tuk tuk te rijden. Ook je kamer in het hotel is een twee of een driepersoonskamer, afhankelijk van met hoeveel je reist. De minimum geadviseerde leeftijd is 12 jaar omdat je rijdt in een deels open vervoersmiddel en neemt deel aan het drukke verkeer in Sri Lanka.

's Avonds verblijf je met alle deelnemers in hetzelfde hotel. Ook gaan we een nacht kamperen in de natuur. We hebben gemerkt dat het uitwisselen van ervaringen een mooi onderdeel is van deze manier van Sri Lanka verkennen. Overdag ben je, hoewel er een volgteam is en je van ons een mobiel meekrijgt, op jezelf aangewezen. Soms zie je de andere teams onderweg en vaak doe je juist moeite ze niet te zien omdat je geen aanwijzingen wilt weggeven.

Waar moet ik rekening mee houden en is het iets voor mij?

De tuk tuk rondreis is een door Singha reizen uitgestippelde rondreis waarbij je de meeste dagen zelf je tuk tuk bestuurd op het traject van die dag. Dat op zich is al een uitdaging.. en je zult zeker voldoende onverwachte zaken tegenkomen. Om er nog een schepje bovenop te doen krijg je van ons opdrachten voor onderweg waarmee je punten kunt verdienen... en de winnaar een prijs.

Ontmoeting en écht kennismaken met de lokale bevolking is gegarandeerd maar ook een keer een olifant langs de weg is niet uitgesloten. Ook het lokale en wispelturige verkeer vraagt al je aandacht, het is van belang dat je goed blijft opletten en anticipeert op tegemoetkomend verkeer.

Je kunt in teams van twee of drie personen per tuk tuk deelnemen! Hiervan dient minimaal één over een rijbewijs te beschikken. Zonder rijbewijs mag je geen tuk tuk besturen.


Ook zo'n onverwachtse ontmoeting. De Sri Lankaanse politie.
Ook zo'n onverwachtse ontmoeting. De Sri Lankaanse politie.

LET OP! DIT IS GEEN RACE Sterker nog... een tuk tuk kan wel tot 60 km maar dat is gevaarlijk en racen is dan ook niet toegestaan. Het wedstrijd element zit 'm in het oplossen van de opdrachten waarmee je punten verdient en niet in wie het eerste aankomt. Dat speelt geen rol. Als je je houdt aan de regels en je gezond verstand gebruikt in het verkeer heb je een geweldige en unieke ervaring. De reis onderneem je op eigen risico, hoewel deze vanuit onze lokale partner van alle kanten wordt ondersteund en begeleid. Een instructiedag waarbij je op afgesloten terrein leert omgaan met de tuk tuk maakt derhalve een verplicht onderdeel uit van je reis.

Iedereen met een goede gezondheid kan deelnemen. We draaien er echter geen doekjes om, het kan best vermoeiend zijn en ook de vele indrukken en het constant moeten opletten vragen erom dat je je dit goed realiseert alvorens in te schrijven. Maar dan ga je ook wel een pracht avontuur tegemoet. Een rondreis die draait om de kennismaking met Sri Lanka en haar inwoners op een manier die je heel dicht bij de lokale mensen brengt en je veel onvergetelijke ervaringen zal opleveren.

Wat is allemaal inclusief?

Ook sigiriya leeuwenrots bezoek je tijdens je reis.
Ook sigiriya leeuwenrots bezoek je tijdens je reis.

Tijdens je Sri Lanka tuk tuk rondreis is onderstaande inclusief.

- Instructie en dagdeel les om je tuk tuk te besturen
- Huur rijklare tuk tuk op de aangegeven dagen
- WA verzekering voor de tuk tuk
- Hotels als omschreven in double of triple room
- Verblijf op basis van logies en ontbijt
- Logistieke begeleiding en officiële toestemming*
- Welkom pakket**
- Bagage vervoer tijdens de reis
- Nederlandse en lokale begeleiding

* Support team, medische begeleiding, monteurs.
** Lokale sim en telefoon, routekaart.
Welke kosten komen er nog bij?

Lokaal en vooraf zijn er nog extra kosten te voldoen, onderstaand lees je welke dat zijn.

- Internationaal rijbewijs*
- Visum, online geregeld voor ongeveer € 30,00
- Evt. reparatie/ spare parts tot +/- € 100 per team
- Brandstof +/- € 80,00 per team
- Lunch , diner en drankjes
- Persoonlijke uitgaven
- Fooien
- Entreegelden voor de parken en sites (+/- 150,00 p.p.)

* LET OP! Voor je in Sri Lanka arriveert willen we een kopie van je rijbewijs en je internationaal rijbewijs van je ontvangen. Dit ter voorkoming van latere misverstanden. Indien je bij start niet beide kunt overleggen kun je NIET starten.

Altijd wel een vrolijk gezicht als je langskomt in je tuk tuk
Altijd wel een vrolijk gezicht als je langskomt in je tuk tuk

Welke verzekeringen zijn nodig en is het gevaarlijk?

Dolle pret met de tuk tuks 's avonds bij het hotel
Dolle pret met de tuk tuks 's avonds bij het hotel

Als je op een brommer of motor hebt gereden of zelfs een fiets met versnelling en je hebt je rijbewijs dan kun je zeker een tuk tuk besturen. Na een dag training heb je genoeg ervaring om de openbare weg op te gaan. Je zult merken dat het rondom de steden vaak drukker is maar dat het daarbuiten vaak best rustig is op de weg. Je zult echter steeds moeten blijven opletten wat er achter je, van opzij maar zeker ook naar wat je tegemoet komt. We zullen je uitgebreid brieven over het verkeer ter plaatse.

Aan deelnemen zijn risico's verbonden want je bent namelijk zelf de chauffeur in een land met andere regels en een ander weggebruik dan je in Nederland of België gewent bent. Je dient echt goed op te blijven letten! Let je goed op en haal je geen capriolen uit dan zul je merken dat je zelfs aan het voor ons in eerste instantie onnavolgbare verkeer in Sri Lanka goed kunt deelnemen. Meebewegen is het devies!


LET OP! Een tuk tuk heeft drie wielen en kan omver rollen indien er te veel risico genomen wordt. Wij sluiten racen derhalve ook expliciet uit! Wij nemen je veiligheid zeer serieus en je dient je ervan bewust te zijn dat je door zelf deel te nemen aan het verkeer risico's neemt die in potentie ook gevaarlijk kunnen zijn. Je neemt deel aan het onvoorspelbare verkeer in Sri Lanka en je oplettendheid is continue geboden. Het gevaar zit 'm in het feit dat je deelneemt aan het onbekende verkeer in Sri Lanka in een 200 cc tuk tuk en je aan de linkerkant van de weg rijdt in een land waar andere regels gelden. Op de achtergrond is er overigens altijd een team van begeleiders en medici aanwezig.

Maar... we moeten het ook weer niet te erg laten lijken! Als je goed oplet, je gezonde verstand gebruikt en geen risico's neemt zou het prima moeten gaan!

Wat als ik nou toch omkieper of ik de tuk tuk beschadig horen we je denken. Bij het overhandigen van de tuk tuk in Sri Lanka wordt een borgbedrag van € 500,00 op je creditcard geblokt of je kunt het cash in borg geven.Tenzij je de tuk helemaal total loss rijdt zou dit veel van de kosten voor eventueel gereden schade moeten dekken. Dezelfde procedure dus als bij huur van een huurauto.

Welke verzekeringen heb ik dan nodig?

Het is verplicht een verzekering af te sluiten die eventuele ziekte, ziekenhuisopname en repatriëring dekt voor deze reis. Veelal zal het een iets uitgebreider reisverzekering zijn dan je wellicht al doorlopend hebt, hoewel niet iedere verzekering extra rekent. Van belang is dat je bij je reisverzekering meld dat je deelneemt aan een challenge en hen aangeeft dat het geen race is. Daarnaast adviseren wij je een annuleringsverzekering af te sluiten voor het geval je de reis onverwachts niet kunt maken.

Voor de safari laten we de tuks even bij de tenten staan en gaan we met een ranger in zijn jeep het park in
Voor de safari laten we de tuks even bij de tenten staan en gaan we met een ranger in zijn jeep het park in

Heb je na deze toelichting nog vragen schroom niet om ons te bellen. Dit is echt een heel gaaf avontuur als je avontuurlijk ingesteld bent. Een unieke manier om kennis te maken met Sri Lanka en haar vriendelijke inwoners. Laat je dus niet afschrikken door voorgaande toelichting. Wij vinden het echter wel van belang dat je op de hoogte bent van de EVENTUELE risico's:) Bel ons op 085-2737244 voor verdere toelichting of als je je wilt inschrijven. Wacht daar niet te lang mee.